PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=105782}

Płomień i strzała

The Flame and the Arrow
1950
6,5 315  ocen
6,5 10 1 315
Płomień i strzała
powrót do forum filmu Płomień i strzała

Burt Lancaster stworzył śmiem powiedzieć własną klasę filmów. Zarówno ten jaki i Karmazynowy pirat były połączeniem komedii z filmem kostiumowym akcją i romansem w tle. Patrząc na te filmy z perspektywy czasu zyskują one wiele w porównaniu do sztucznych produkcji dzisiejszych czasów. Bowiem Burt nie potrzebował komputerowej animacji żeby odstawiać iście cyrkowe akrobacje. To zaadaptowanie klasyki numerów cyrkowych do filmu stanowi o sile produkcji z Lancasterem. Są to filmy z dużą dawką dobrego humoru oraz akcją. Pomimo że scenariusz tego dzieła nie błyszczy oryginalnością a wręcz cisnęło się na usta że jest to kopia Robin Hooda to dzięki akrobatycznym numerom jak wspomniałem sprytnie wpisanym w konwencję film się nie nudzi. Aktorsko Lancaster ma swój styl. Wciąż częstuje widza swoim firmowym uśmiechem ale pomimo to nie odrzuca a wręcz przeciwnie. Oczywiście czym byłyby filmy z Lancasterem bez Carvata. Nieodłączny niemowa przyjaciel w równym stopniu co Burt popisuje się sprawnością fizyczną i gra nie gorzej. W całym filmie najbardziej przypadła mi do gustu postać Hrabiego który przyłącza się do buntowników, nie mogłem jednak wybaczyć scenarzyście zakończenia tego wątku. Muzyka jest dobra i trzyma luźny klimat konwencji. Podsumowując, warto zobaczyć.