5,6 12 tys. ocen
5,6 10 1 12456
6,0 4 krytyków
Nadprzyrodzony pakt
powrót do forum filmu Pakt

Ten horror trochę się wybija ponad większościową tandetę dziś nam serwowaną jeżeli chodzi o ten gatunek. Zapodaje nam fabułę, która tchnie nieco nowością. Posiada trochę klimatu i napięcia. Czy to powód, żeby piać z zachwytu? Dla mnie osobiście w żadnym wypadku. W samej fabule istnieją dosyć naiwne momenty (wskazówki duchów na fotografiach). Jak długo interesuję się tematyką paranormalną to nie słyszałem o takiej bzdurze. Tak tak. To horror. Bajeczka dla dorosłych, lecz dla mnie to jest akurat drażniące w tej historii. No i duch zamordowanej kobiety. Czytałem, że kiedy duchy chcą coś przekazać to np. tłuką talerze albo stukają w ściany. A duch z tego filmu na początku zachowuje się jak wściekły demon. Rzuca główną bohaterką jak szmacianką lalką napędzając jej potężnego strachu. Samo aktorstwo nie jest wybitne ale ujdzie w tłoku. Ogólnie polecam na nudne chłodne wieczory tę produkcję ale tak jak zaznaczyłem wcześniej daleko jej do rewelacji.

ocenił(a) film na 6
Lisowczyk

Rzeczywiście wskazówki na fotografiach plusem filmu nie są. Ale co do reszty... nie ma sensu chyba przyjmować jednego schematu zachowania ducha ;D Przecież to horror, oczywiste jest, że nie będzie się on trzymał kurczowo świata realnego, nie będzie pokazywał samej prawdy. Już sam fakt, że w filmie pojawia się duch dla jednych będzie realistyczną fikcją dla innych czystą fantastyką. A zakładanie jak on ma się zachowywać jest już w ogóle bzdurą, zwłaszcza, że i na podstawie filmów i "autentycznych historii" nie da się zachowań duchów opisać całkiem jednoznacznie ;P Poza tym tłuczenie talerzy i stukanie w ścianie raczej nie doprowadziłoby bohaterki do prawdy, a pewnie i tak napędziłoby jej strachu. Czemu zaczęła bohaterką miotać po mieszkaniu do końca nie wiadomo, ale przecież ostatecznie nic jej się nie stało, a później Annie sama stwierdziła, że to matką chciała jej pokazać w ten sposób ukryty pokój (wbijając nóż w ścianę w tym miejscu). Możliwe, że duch chciał ją nastraszyć i skłonić do ucieczki z domu, żeby ochronić ją przed Judaszem, może tylko dzięki temu bohaterka nie zginęła od razu. Na końcu przecież też przeciągnęła ją po podłodze ratując życie. Ale w takiej sytuacji niejasne by było dlaczego pomogła tylko jej. Tak czy inaczej film jest dobry, szczególnie na tle większości nowych horrorów. Arcydzieło to nie jest, ale na pewno warto obejrzeć ;P

inferno_22

duch był matką bohaterki - dlatego duch pomógł tylko jej