Palacz zwłok

Spalovač mrtvol
1968
7,9 15 tys. ocen
7,9 10 1 14998
8,4 21 krytyków
Palacz zwłok
powrót do forum filmu Palacz zwłok
ocenił(a) film na 10
Nosferatu8

Moim zdaniem polega on przede wszystkim na fenomenalnych kadrach, fenomenalnym montażu i fenomenalnej atmosferze... to chyba wszystko.

raszel

no i muzyka, która tworzy niemałą część klimatu. ale z tego widzę w tych komentarzach.. nie wszyscy rozumieją :)

raszel

I fenomenalnej roli Hrusinskiego. :)

ocenił(a) film na 9
Nosferatu8

Przychylam się do powyższych wypowiedzi. Chodzi o Klimat - nie wiem czy znam drugi film z tak wyrazistą atmosferą, tak unikalną, miazga :)

ocenił(a) film na 9
Nosferatu8

jak dla mnie fenom tego filmu polega na tym, że przedstawiono nam postać psychopaty. człowieka, którego wzrok w filmie potrafi widza wprawić w osłupienie i przestraszyć. mnie osobiście, w taki sposób przestraszył tylko główny bohater filmu "Lśnienie".
sam określam tego typu filmy mianem "idealnych horrorów", czyli filmów, które w swojej prostocie przekazu pokazują ludzi zagubionych w swoim świecie, ślepo wierzących w to, co narzuci nam ktoś drugi oraz z zatrważającą łatwością chłoną z innych kultur i religii ideały dostosowywane pod własne potrzeby.
Przychylam się do słów poprzedników odnośnie muzyki, która budziła zgrozę.

ocenił(a) film na 10
mateusz_golec

To prawda, klimat jest niesamowity, chyba tylko Furman śmierci zrobił na mnie tak duże wrażenie jeżeli chodzi o filmy tego typu.