Na początku filmu pielęgniarka jak przedstawia starszego mężczyzne to mowi, że to duke i wedlug
zdjec tez wynika ze allie wyszkla za duke'a, ale podobno(bo nie czytalam) wedlug ksiazki byl to
noah i w obsadzie jest napisane ze gena rowlands gra allie calhoun czyli ma nazwisko noaha,
prosze pomozcie.
moze mowili tak zeby jej nie przestraszyc i nie przypomnialo jej sie kim jest naprawde. Tak jak mowili tez ze to jego dzieci, a nie jej. A w rzeczywistosci on mial na imie Noah, bo jak odzyskiwała pamiec tak do niego mowila i on tez mowil- to ja, Noah.
Pomylilam sie bo duke to ten starszy facet co czyta ksiazke allie tylko niewiem czemu duke a nie noah bo to noah, wlasnie przez ta scene jak wraca z walizkami i w ksiazce tak jest, a ten brunet jakos inaczej sie nazywal wuec to nie on tylko noah
Ja myślę, że przedstawiła go inaczej żeby kobieta nie wiedziała o kim czyta 'ten facet'. Bo przecież chodziło o to, żeby sama sobie przypomniała.
Zdaje się, że imię Duke pojawia się tylko dlatego, by Allie nie mieszać w głowie i by sama się zorientowała w trakcie słuchania opowieści o kim ona jest.
Kurczę ja tego nie zauważyłam, napiszcie jak było :)
Ale wg zdjęć pod koniec to była strasza już Allie i Noah moim zdaniem. Zresztą te zdjęcia to chyba Noah miał 'przed oczami', przypominał sobie, gdy trzymał w ręku pamiętnik po ataku Allie.
Allie wyszła za Noah. Można zauważyć nawet, że kiedy wiozą "Duke'a" do szpitala, mówią do niego panie Calhoun, tak jak do Allie pod koniec filmu.
To był tak naprawdę Noah, tylko zwracali się do niego Duke, aby Allie nie wiedziała kim on naprawdę jest. Przypuszczam, że dla osoby z demencją starczą sytuacja w której co chwila poznaje na nowo swojego męża byłaby męcząca. Dlatego do Noah zwracają się Duke, a i również nie przedstawiają Allie jej własnych dzieci.