Swietne kino,chyba najlepszy film Cage'a. Andrew Nicoll powinien dostac Oscara-i za reżyserię i za scenariusz.
Dokładnie, świetny scenariusz, bardzo dobra gra aktorska, świetna muzyka. Nawet długość optymalna, film trwa ponad 2h, ale warto każdej minuty.
Nie może dostać Oscar-a, skoro porusza sprawy za bardzo niepoprawne politycznie. Czyżby ten film sugerował, że amerykanie za pomocą handlarzy bronią maczali palce w lokalnych konfliktach w Afryce albo krajach Arabskich ? No, bzdura, przecież po co mieliby to robić... ;)
Taka ohydna propaganda nie może pretendować do nagrody AMERYKAŃSKIEJ Akademii Filmowej ...
Ja mam bardzo mieszane uczucia po tym filmie. Jakkolwiek dziwnie to nie zabrzmi w kontekście filmu o okrucieństwach i ciemnej stronie świata, wydał mi się trochę infantylny. Może dlatego, że błędnie założyłam sporą ścisłość z biografią Buta? Wyłożony bardzo po hollywoodzku. Nie wiem jak to nazwać? Gryzło mi się to jakoś ze wschodem. Nie mówiąc o takich kwiatkach jak Ukrainiec przeżywający orgazm polskimi słowami.
Nie jest zły. Pokazuje mechanizmy mogące zaszokować nieświadomych takich ,,brudów'', ale film raczej kierowany do bardzo młodego widza, którego niestety może swoim przesłaniem demoralizować.