Ian Mckellen napisał przed chwilą na twitterze ,że jutro wychodzi zwiastun więc do samej premiery jeszcze jakiś czas :) Ale czy wyjdzie w Polsce to nie wiem.
Tak, premiera to 8 luty. To dzień w którym był pierwszy pokaz filmu. To było na jakimś festiwalu (nie pamiętam jakim). Do szerokiej dystrybucji film trafi w dużo dalszym terminie. To normalna praktyka dla bardziej niszowych filmów.
Chyba na razie żaden dystrybutor nie skusił się na ten film. Coś mi się wydaję że będzie trzeba trochę poczekać na wydanie DVD/Blu-Ray.
Nie "pisze" tylko "jest napisane", bowiem nic samo z siebie pisać nie może. O dacie napisał Ci już Obywatel, ale mimo wszystko nieco wyjaśnię tę kwestię. Gdy używasz sformułowania "ósmy luty", liczba ta odnosi się do samego miesiąca i numeruje ten konkretny miesiąc, dzięki czemu otrzymujesz 1 luty, 2 luty, 3 luty. Taka forma nie jest zła gdy używasz jej w pewnych określonych sytuacjach, np.: "Był to 3 luty w moim życiu". Jednak gdy zamierzasz podać konkretną datę w miesiącu piszesz 1 lutego, 2 lutego, 3 lutego. Wtedy numerowany jest już nie miesiąc, a dzień - 4 (dzień) lutego.
Przepraszam, że odszedłem od tematu, ale na forach czasami przydają się takie uwagi.