Pan Holmes

Mr. Holmes
2015
6,5 18 tys. ocen
6,5 10 1 17929
6,2 14 krytyków
Pan Holmes
powrót do forum filmu Pan Holmes

Pisze, że premiera to 8 luty?
Czy on nie wyjdzie w Polsce?

marcinmrozowski

Ian Mckellen napisał przed chwilą na twitterze ,że jutro wychodzi zwiastun więc do samej premiery jeszcze jakiś czas :) Ale czy wyjdzie w Polsce to nie wiem.

ocenił(a) film na 8
miki9930

Strasznie dziękuję:)
Jak nie wyjdzie to chyba sobie ściągnę.

marcinmrozowski

Tak, premiera to 8 luty. To dzień w którym był pierwszy pokaz filmu. To było na jakimś festiwalu (nie pamiętam jakim). Do szerokiej dystrybucji film trafi w dużo dalszym terminie. To normalna praktyka dla bardziej niszowych filmów.

ocenił(a) film na 8
howlet

Dziękuję:D
A będzie premiera w polsce?

marcinmrozowski

Chyba na razie żaden dystrybutor nie skusił się na ten film. Coś mi się wydaję że będzie trzeba trochę poczekać na wydanie DVD/Blu-Ray.

ocenił(a) film na 7
marcinmrozowski

8 lutego, nie 8 luty

ile jest lutych w roku?

ocenił(a) film na 8
Obywatel

dziękuję

Obywatel

28 a czasem nawet 29 lutych... :D.. a mówisz też ósmy marzec czy ósmego marca?

ocenił(a) film na 7
ArcyLado

a ile marców jest w roku?

marcinmrozowski

https://www.youtube.com/watch?v=qng3t9RZk6Q

użytkownik usunięty
marcinmrozowski

Nie "pisze" tylko "jest napisane", bowiem nic samo z siebie pisać nie może. O dacie napisał Ci już Obywatel, ale mimo wszystko nieco wyjaśnię tę kwestię. Gdy używasz sformułowania "ósmy luty", liczba ta odnosi się do samego miesiąca i numeruje ten konkretny miesiąc, dzięki czemu otrzymujesz 1 luty, 2 luty, 3 luty. Taka forma nie jest zła gdy używasz jej w pewnych określonych sytuacjach, np.: "Był to 3 luty w moim życiu". Jednak gdy zamierzasz podać konkretną datę w miesiącu piszesz 1 lutego, 2 lutego, 3 lutego. Wtedy numerowany jest już nie miesiąc, a dzień - 4 (dzień) lutego.

Przepraszam, że odszedłem od tematu, ale na forach czasami przydają się takie uwagi.

ocenił(a) film na 8

Tak, wiem, że "jest napisane".