NA TO PYTANIE BEZ CHWILI ZAMYŚLENIA ODPOWIADAM TAAK, ALE NIESTETY JEST PEWIEN NEGATYWNY ASPEKT KTÓRY TRZEBA PORUSZYĆ. PAN VERDOUX POWSTAŁ ZARAZ PO GŁOŚNYM SKANDALU W JAKI WPLĄTAŁ SIE CHARLIE. OSĄDZONO GO NIEMALŻE A MOLESTOWANIE SEKSUALNE ( A DOKŁADNIE O PRZEWIEZIENIE KOBIETY PRZEZ GRANICĘ W CELACH NIEMORALNYCH). CZY PAN VERDOUX BYŁ DOBRYM POMYSŁEM, ROZPACZCIE SAMI\
POZDRAWIAM
witam.pan verdoux byl swietnym pomyslem.co do tej sprawy z przewiezieniem przez granice to byla ona spreparowana zeby wyludzic wysokie odszkodowanie i rozprawa byla duzo wczesniej niz w 1947 roku.jeszcze w roku 1928 czy cos kolo tego.
W czasie wojny Chaplin nawet bez tego skandalu z molestowaniem i tak był pod ostrzałem opinii publicznej (m.in. wystąpienie, gdzie poparł Sowietów, jak również produkcja "Dyktatora", za co chyba najbardziej go dopadli). Film jest dobry i nie umniejsza mu fakt, że powstał w takich a nie innych okolicznościach. Miejmy pewnie rozróżnienie co do rzeczywistości a filmu.
wbrew temu co sie mowilo o charlim i o tym filmie, gdy 'pan verdoux' mial premiere i wbrew temu, ze wtedy ten film odniosl totalna porazke, byl to swietny pomysl.. wlasciwie to zaden film charliego nie byl zlym pomyslem!! Pan Verdoux bardzo mi sie podobal, chociaz w sumie roznil sie od jego wczesniejszych filmow. pozdrawiam:)