PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=635084}

Panaceum

Side Effects
2013
7,0 92 tys. ocen
7,0 10 1 91735
6,3 43 krytyków
Panaceum
powrót do forum filmu Panaceum

Trochę nie podobała mi się Rooney Mara. Myślę, że można było wziąć lepszą aktorkę. Channing też jakoś super tutaj nie pasuje. Świetny jest (jak zawsze) Jude i dobra Zeta-Jones.

Sam film... zaczyna się praktycznie dopiero w środku. Kiedy już wszystko przygasa i zaczyna się nieco przeciągać, w idealnym momencie akcja zmienia swój bieg i zaczyna się robić naprawdę ciekawie. Dla mnie jednak wszystko jest trochę zbyt wolne. Kilka wątków mogłoby być krótszych, a kilka z kolei można by było pokazać nieco dokładniej.

Ogólnie jest bardzo dobrze. Warto zobaczyć

Krooger

Zgadzam sie z ocena powyzej. Jude Law znakomity, Channing natomiast w tym filmie nie pasuje (byc moze mial po prostu przyciagnac czesc widzów). Rooney Mara czasem drazniaca, ale ogolnie sprostala roli i zagrala bardzo przekonująco.
Film faktycznie troche sie przeciaga i kiedy widz zaczyna powoli ziewac i zapadac sie w fotelu, w polowie akcja sie rozkreca:)

ocenił(a) film na 8
katia0405

"Film faktycznie troche sie przeciaga i kiedy widz zaczyna powoli ziewac i zapadac sie w fotelu, w polowie akcja sie rozkreca:"

Soderbergh zaprezentował książkowy przykład budowania suspensu i napięcia.

ocenił(a) film na 8
Mr_MarQx

Zgadzam się całkowicie. :) Dodam jeszcze, że nawet te ,,przestoje" są znakomicie sfilmowane i zagrane, toteż przez cały czas ogląda się z przyjemnością.

ocenił(a) film na 9
katia0405

Moim zdaniem Channing tam pasuje, taka była jego rola żeby zagrać idealnego partnera życiowego Mary. No i to nie jest film akcji, w którym ledwo nadążamy w którym miejscu ekranu w danym momencie znajduje się bohater tylko thriller, w którym postacie są bardzo rozbudowane pod względem psychologicznym i trochę scen trzeba poświęcić na to, żeby 'zbudować' te postaci. Dlatego może niektórym się wydaje że się przeciąga i ziewają.

ocenił(a) film na 8
Krooger

Zeta-Jones jak zawsze bardzo dobra! :)

ocenił(a) film na 6
Krooger

ja mam odwrotnie - bardzo podobała mi się Mara, Law robi te same miny w każdym filmie, Channing fakt, też mi nie pasował, a pani Zeta-Jones jakoś mnie wkurzała ...Ale ogółem jest tylko nieźle, brakowało mi napięcia i nieprzewidywalności , film ma parę dobrych ujęć, przy reszcie zastanawiałam się co oni robią z kamerą...Czegoś w tym filmie zabrakło.

ocenił(a) film na 8
Krooger

Jak dla mnie Mara bardzo przekonująca.

ocenił(a) film na 7
klaudia2251

według mnie Mara też dobrze grała, była przekonująca.
film ok, zaskakujący, być może przez to, że w większości filmach, bazują na oklepanym zakończeniu, a taki trudno chyba było przewidzieć. aczkolwiek uważam, ze był niedopracowany, bo niektóre sytuacje były zbyt mocno przekoloryzowane i nie tworzyły spójności, która mogłaby rzeczywiście mieć miejsce.

ocenił(a) film na 6
Krooger

Zgadzam się, że Channing tu zgrzyta, ale też odwrotnie mam z Marą - podobała mi się najbardziej z towarzystwa.

Generalnie zgadzam się z ogólnym wydźwiękiem tego wątku - dobry, ale niektóre elementy szwankują. Oczywiście dla różnych osób co innego będzie tym elementem :) Dla mnie np. rozwiązanie intrygi - naciągane, mało przekonujące, pozostawia wiele do życzenia.

Dałam tu 6/10.

Całość mojej recenzji: http://1000mysli.pl/panaceum-recenzja/