Jedynka dla mnie była najlepsza. Film jako horror spełnia swoje zadanie. Straszy, trzyma w napięciu. Nie rozumiem tylko jednego, dlaczego babcia tych dziewczynek zabiła własną córkę (czylki matkę tych dziewczynek)?
Wg mnie ten Toby chciał aby dziewczynki pojechały do babci. Zauważ że w 1 części akcja dzieje się w tym domu babci, więc być może owy demon od początku mieszkał w tym domu. Dziwnie też było z tymi ludźmi co chodzili koło domu, nie wiadomo do końca kto to był.
W pierwszej części akcja nie dzieje się w domu babci, a Micah oraz Katie. Jak się przyjrzysz zauważysz, że to zupełnie inne budynki. Co do tych ludzi koło domu, to zapewne była jakaś sekta. Pewnie babcia w wolnym czasie zajmowała się czarną magią - czymś na kształt współczesnych czarownic. Nie bez powodu wspomniane były wcześnie, przy czytaniu tej książki o demonach.
SPOILER. W poprzednich częściach pojawia się motyw podpisania paktu z demonem (?) przez babcię, która w zamian miała oddać demonowi pierworodnego męskiego potomka. W 3 części dowiadujemy się że babcia była czarownicą (zdjęcie) więc te babki chodzące po domu to też czarownice, biorące udział w seansie spirytystycznym u babci (znaki na ścianach, wielkie ognisko na zewnątrz). A córkę zabiła dlatego że nie była jej już potrzebna po tym jak tamta stwierdziła że nie chce już więcej rodzić dzieci (mimo namów babki) a w związku z tym nie mogłaby już począć syna.
Dla mnie zdecydowanie najsłabsza część - praktycznie nic się nie dzieje, motyw z czarownicami - zły, zły, zły!! Nic nowego nie wymyślono, powielane schematy z poprzednich części, z tymże teraz wyszło im to dużo gorzej, przez co film jest nuuudny! Strasznie się zawiodłem - to był horror, na który liczyłem i miałem nadzieję, że wyjdzie coś, dzięki czemu się trochę 'poboję'.
ja wlaczylem ten film o 3 w nocy , ogladalem mnostwo horrorow i musze przyznac ze czekalem na ten film , dawno juz nie widzialem fajnego horroru , moze to glupie ale najbardziej w filmie przestraszylem sie jak julie wyskoczyla w masce z szafy , myslalem ze sie posram , apropos ludzie nie opierajcie sie na pierwszej i drugiej czesci przypominam wam ze poprzednie czesci to terazniejszosc a trojka to przeszlosc kiedy kristi i katie byly jeszcze male