Dlaczego zawsze po "akcji" szli spać i zasypiali przy zgaszonym świetle jak niemowlęta? Dlaczego koleś nie miał przy sobie nawet bejsbola? Dlaczego laska zawsze szła pierwsza sprawdzić co się dzieje mimo, iż była najbardziej wydygana? Dlaczego, dlaczego, dlaczego? Głupkowaty film, chociaż pomysł bardzo dobry.
odpowiem w punktach, tak będzie czytelniej:
1. tej istoty nie przestraszyłoby zapalone światło. Ona była w domu cały czas, czy było jasno czy ciemno. Straszyła ich podczas nocy bo jest to czas przeznaczony teoretycznie na odpoczynek i jednocześnie czas, w którym sami z siebie ludzie czuja jakis niepokój. W dzień wszystko jest jakby prostsze.
2. a co by zrobił bejsbolem istocie która nie ma ciała????
3. bo zawsze był z nią jej facet " w kupie siła", poza tym nie zawsze szła pierwsza, zwykle to jej facet przejmował pałeczkę a ona wołała go żeby nigdzie nie łaził i prosiła żeby nie zostawiał jej samej - bała sie szwędac po mieszkaniu.
Twoje argumenty na NIE nie przekonują mnie, nieuważnie oglądałeś.
już widzę kolego jakbyś nie zapalił światła słysząc czyjeś kroki na korytarzu, wycie i inne bulgoty, a potem zapewne spokojnie byś zasnął :D:D:D
Popieram "Piwo81" Obraz straszy i ciekawy ale głupot co nie miara, widać, że ktoś kto uważnie ogląda i nie daje się zaślepić klimatem dopatrzy się wielu nie realnych scen w zachowaniu bohaterów choć film próbował namówić widza, że to dokument nie obraz fabularyzowany.. Ps. Ale jak znikła jego dziewczyna mógł zaświecić światło i każdy by tak zrobił... Ps Obejrzyjcie Paranormal Enitiy tam światło jest i zawsze próbują go świecić choć nie raz się nie da... Obraz jaśniejszy a straszniejszy więc się da..:)
co racja to racja, ja gdy cos w domu usłysze zapalam swiatła gdzie sie da, jasno jest potem jak na banhoffie:)
sorki, trochę zgubiłam sens tego 1 pkt-u.
ale poza tym ja gdzies czyt. ze to jest na faktach...zreszta na koncu chyba jest dedykacuja dla os. o tych samych imionach... :]
ale nie wiem...
P.S z Twoimi punktami sie zgadzam.. przeciez to wszystko jest lofgiczne..a pyt. alozyciela _ glupie.
pzdr. :*
ale przecież zazwyczaj zapalali światło. A poza tym zazwyczaj był jeden "atak" i się uspokajało
Chyba Oglądałeś Paranormal Entiti podróbkę Activi bo w orginale zaświecił tylko raz na moment światło..:)
Ja też mam pytania:
Dlaczego oni zostali w domu?? Ok, wiadomo istota podobno podąża za Katie, ale naprawdę nie rozumiem - dlaczego nie pojechali do hotelu, albo np do znajomych, rodziców, przytułku (sic!) i nie spali razem w kilka osób?? Dlaczego mimo pogarszającej się sytuacji zostali w sypialni i chodzili spać, jakby ich zmartwieniem było to, czy w TV poleci dobranocka czy nie!? I na koniec dlaczego jak już zdecydowali się iść do samochodu i wyjechać, zajęło im to prawie cały dzień?? Co Micah tam pakował, konserwy turystyczne?!?
przedewszystkim czy gdyby spali 1 15 os. albo gdzie indziej to czy to by cos zmieniło?
po drugie co mieli nie spać? nie osuzkujmy sie czy by spali czy nie to i tak by pewnie ją zaatakowało...
a na ost. pytanie Ci nie odpowiem, bo nie wiem :]
ale było widno więc nie wiadomo czy to byla 10 czy 17... :]
Na to wszystko można odp jedynie tylko dlatego by powstał film, nie oszukujmy się, że ktokolwiek wytrwał by w realnym świecie aż tak długo w domu gdzie w taki sposób duch z nimi pogrywa. Obraz ma bardzo dużo nielogicznych i bezsensownych scen w zachowaniu naszej pary. Tak czy inaczej 7 dla tego obrazu ponieważ potrafił mnie wystraszyć. Jeśli chcesz obejrzeć film niemal że podobny a z ciekawszymi rozwiązaniami i mądrzejszymi zachowaniami głównych bohaterów(choć nie bez błędów) to oglądnij Paranormal Entity...
mnie wkurzyło tylko jedno - czemu tak późno skontaktowali się z gościem od demonów??? czemu jak z jednym się nie udało nie próbowali dalej?? nie szukali innych?? jestem sekretarką i jak mam cos załatwic to ruszam niebo i ziemie żeby to zrobić :) stąd moje niedowierzanie w tej kwestii:)
nie chcę wyjść na "jedynego słusznego obrońcę PA" ale chciałabym spróbować logicznie odpowiedzieć na Twoje pytania:
1 gdziekolwiek by się ruszyli ta istota podążałaby za Katie, choć takie rozwiązanie wydaje się logiczne dla każdego normalnego człowieka-jak coś w ściane puka to spie*** gdzie popadnie, byle dalej. Jednak zauwaz też, ze przez długi czas to cos droczyło sie z nimi a oni czekali na COŚ konkretnego, pukanie w ścianę czy poruszanie drzwiami nie były dla nich wystarczajacym powodem żeby stamtąd spadać, dopiero jak było za późno postanowili dac nogę. Gdyby spali w kilka osób mogliby narazic na niebezpieczeństwo niewinne osoby.
2. zostali w sypialni bo jak napisałam wyżej prawdopodobnie czekali na konkrety no i COŚ uczepiło sie katie wiec nawet jakby zwiali do Honolulu to COŚ poleciałoby za nimi.
3. jak dla mnie byli zbyt wymęczeni nieprzespana nocą, załatwianiem noclegu w hotelu i pakowaniem rzeczy. No, Micach bo pannna Katie była już niejako "stracona" to demon sobie w niej słodko spał.
Dzięki za odpowiedź, ale niektóre Twoje odpowiedzi nie do końca są hmm wyczerpujące...
1. ""Gdyby spali w kilka osób mogliby narazic na niebezpieczeństwo niewinne osoby."" - nie sądzę, żeby to coś manifestowało się przy np 15 osobach licząc rodziców, kolegów, przyjaciół, itp. Tak samo jakby przebywali/spali na większej powierzchni.
""pukanie w ścianę czy poruszanie drzwiami nie były dla nich wystarczajacym powodem żeby stamtąd spadać"" - zauważ, że było coraz gorzej, pukania się nasilały, robiły się głośniejsze, ja nie wiem, na co oni czekali? Aż to coś, się zaanonsuje w drzwiach??
2. Chyba każdy, kogo znam po nawet jednym powtórzeniu takiej akcji, by spier***** i zamieszkał gdziekolwiek, byle wśród ludzi i z dala od domu - serio piszę, żeby tylko to przestało się dziać.
3. Załatwianie noclegu w hotelu nie trwa pół dnia... to chwila, moment... w USA (tak mniemam) jest pełno tanich hotelików, no chyba, że chcieli w jakimś Hiltonie zamieszkać. I jakie rzeczy pakować? Zabieram kilka łachów, komórkę, kartę kredytową i spadam, ile paliwa w baku...
Zgadzam się z poprzednią wypowiedzią, że niewiele zrobili w sprawie kontaktu z egzorcystą itp.
Ad.1 sądzisz nie sądzisz, a skąd wiesz? lepiej dmuchac na zimne
Ad.2 kurde jak pisałam już wcześniej: co by im dało do spierdolenie?
"z dala od domu - serio piszę, żeby tylko to przestało się dziać." wyraźnie i dosadie było powiedziane, że to jest wszędzie tam gdzie i ona... nie ogarniasz tego?
Ad.3 skoro to i tak "nie działało" w dzien to po co się az tak spieszyć?
egzorcysty nie bede podwazac z wiadomych przyczyn :)
powiem tak - ok, normalnie człowiek spi***eprzałby gdzie pieprz rośnie albo zaprosił całą familie na wspólne spanie. Jednak zauwarz jedna rzecz - Micach był od poczatku BARDZO sceptycznie nastawiony do tego Bytu. Jaja sobie z tej całej sprawy robił. Katie niejako czuła w nim swego rodzaju oparcie, bo on jako jedyny pomimo ataków czy tam manifestacji ducha zachował zimna krew, a jakby robił w gacie to uciekliby stamtąd po pierwszych stukach w ścianę.
Tak więc zostali - bo on czuł że może dać rade temu czemuś, a jednocześnie nie wydawało mu się ze to cos może byc az tak natarczywe i niebezpieczne.
Mnie wkurza tylko jedna kwestia bo całą resztę jestem sobie w stanie przetłumaczyć - dlaczego po akcji z tabliczka nic nie zrobili?? dlaczego nie szukali innych egzorcystów tylko uparli się na tego jednego??
cała reszta jak dla mnie dość logiczna.
Masz Racje co do tego, że gdziekolwiek by nie wyjechali to ich dopadnie- Faktem jednak jest, że powinni chociaż spróbować wyjechać i jeśli nie pomogło by to wrócić i walczyć na wszystkie możliwe sposoby... Wrócę kolejny raz do Paranormal Entiti tam duch również nawiedzał młodą dziewczynę i matkę tylko bratu nic nie robił więc postanowili, że one wyjadą do Hotelu a on sam pozostanie w domu i zobaczy co jest grane, czy nadal duch będzie obecny. Nie chce wam zdradzać szczegółów co dalej się stało. Lecz nadmieniam, że wystarczy zrobić taką scenę i nikt nie już do tej kwestii nie będzie czepiał...
szukałam tego PE na pecetowcu ale nie znalazlam..wiecie gdzie mogę znależć ten film..najlepiej obejrzec online..bo nie chce mi sie z reguly sciagac :P
chciałbym wyjaśnić niektórym kwestie nielogicznych wydarzeń.
Po pierwsze Kate miała już styczność z tym duchem/demonem, jednak dawał on o sobie znać w określonych momentach jej życia bodajże gdy miała 8 i 13 lat oraz obecnie tak więc nie reagowała tak jak niektórzy tu piszą, owszem bała się ale to wszystko nie było dla niej jakimś zaskoczeniem.
Opowiadała, że w dzieciństwie razem z siostrą widziały jakąś ciemną postać ale zawsze ta postać stała przy Kate, na podstawie tych faktów ten mężczyzna/medium od razu stwierdził, że ten duch jest do niej przywiązany, szczerze trochę śmiać mi się chciało jak niektórzy pisali, że na ich miejscu by udali się do hotelu albo uciekli, może gdyby niektórym się przytrafiły teraz takie dziwne rzeczy to by tak zrobili, ale w filmie jasno widać, że to nie dom jest nawiedzony tylko demon upatrzył sobie Kate więc na zdrowy rozsądek co by to dało?.
Po drugie, oni po jakiś hałasach nie chodzili nagle spać, uspokajali się po jakimś czasie i po prostu spali, a dlaczego?
Dla Micaha cała ta sytuacja była fascynująca, kupił kamerę dzięki której mógł uwiecznić paranormalne zdarzenia, on wręcz chciał aby takie zdarzenia miały miejsce, zachwycał się oglądając później nagrania(przyniósł do domu tabliczkę aby się skontaktować z duchem).
Dla Kate w takich sytuacjach najważniejsze było aby był przy niej Micah, nie przypominam sobie aby sama sprawdzała jakieś dziwne odgłosy w nocy, nie licząc tego jak lunatykowała/duch przejmował nad nią kontrolę.
A to, że nie zgłosili się do kogoś o pomoc było zasługą Micaha,przecież on nie kazał Kate nigdzie dzwonić, mówił że panuje na sytuacją, dopiero gdy duch zaczął bardziej ingerować w ich życie(gdy ciągnął Kate) postanowili się skontaktować ale ten mężczyzna od tych zjawisk był niedostępny.
Główni bohaterowie w filmie zostali bardzo charakterystycznie przedstawieni widzowi, na podstawie ich sposobu bycia te błędy logiczne nie mają zbytnio sensu
""Po drugie, oni po jakiś hałasach nie chodzili nagle spać, uspokajali się po jakimś czasie i po prostu spali, a dlaczego? ""
Chyba musieli jechać na jakiś lekach uspokajających.
""Dla Micaha cała ta sytuacja była fascynująca, kupił kamerę dzięki której mógł uwiecznić paranormalne zdarzenia, on wręcz chciał aby takie zdarzenia miały miejsce, zachwycał się oglądając później nagrania(przyniósł do domu tabliczkę aby się skontaktować z duchem). ęę
No rzeczywiście poczuł zew i kupił sobie zestaw małego kamerzysty, a jego obiektem był duch i nawet PO SPALENIU tabliczki, nadal tkwili w domu...
""Dla Kate w takich sytuacjach najważniejsze było aby był przy niej Micah (...) A to, że nie zgłosili się do kogoś o pomoc było zasługą Micaha"
A ona, biedna, nieporadna Kate posłuchała i widać jak się skończyło.
""demon upatrzył sobie Kate więc na zdrowy rozsądek co by to dało?""
że przy dziesięciu osobach, które śpią w tym samym pokoju, byłoby to trudniejsze? Biorąc pod uwagę, że jedna pilnuje ;)
Ok, ja rozumiem, że zdania są podzielone i każdy ma inne wrażenia - i to jest dobre, jednak dość schematyczny jest PA, a brak logiki to chyba największy minus.
"No rzeczywiście poczuł zew i kupił sobie zestaw małego kamerzysty, a jego obiektem był duch i nawet PO SPALENIU tabliczki, nadal tkwili w domu..."
Ale już chyba ustaliliśmy, że jeśli by nie tkwili w domu tylko gdzieś uciekli to nic by to nie dało.
"A ona, biedna, nieporadna Kate posłuchała i widać jak się skończyło. "
Przecież sam doktor powiedział, że on nie może tu przebywać, bo tylko go rozzłości. A wizyty egzorcysty się po prostu nie doczekali, chociaż rzeczywiście niby mogliby poszukać jakiegoś innego.
A to, że Micah nie chciał uciec było spowodowane brakiem dostatecznych przeżyć/dowodów, gdyż pukanie i włączanie świateł było czymś zbyt błahym. Dopiero po ataku chciał wyjechać, ale jak widać było już za późno /Kate została pogryziona/ i przekonała go by został na noc, jak się okazało jego ostatnią..
Pozdrawiam, G.
Gdyby ona go nie słuchała tylko od razu by zadzwoniła do tego egzorcysty to by się jego wizyty doczekali. No ale on wolał czekać aż to coś zacznie ją zdzierać z łóżka i ciągnąć po schodach
po 1. gdyby zadzwonili od razu to by nie było po co filmu kręcić dalej..co mieli skończyć film zna 2\15 minucie..kto by do kina przyszedl? :/
po 2. ludzie opanujcie się już... film powstał jak powstał a te teksty: gdyby zrobili to i to to było by inaczej.. ale film powstał tak i nikt go już nie zmieni.. taki był scenariusz, taka była wizja tego i tyle!
No wiadomo że tak musiało być bo film by się zaraz na początku skończył no ale w normalnym życiu chyba nikt nie zachowywałby się tak jak oni. Zresztą gdyby już przyjechał egzorcysta to nie wiadomo co by się stało, jakby tak sobie nie poradził...
mnie to najbardziej zirytowalo, jak Micah i Kate wychodzili gdzies i zostawili swiatlo zapalone. Nie widzialam jeszcze, by ktos tak robil, bo po co, jak dom jest pusty. Byl to moment kiedy zapalila sie ta tablica. w nocy gasili swiatlo i nagranie powstalo, to czemu tu ono swiecilo?
To był FILM. To, że aktorzy udaliby że zasypiają wolniej nic by nie wniosło. Możliwe, że na prawdziwych materiałach nie mogli już zasnąć.
Co do pytania dlaczego nie spali w 10 czy tam ilu w jednym pokoju. Prosta odpowiedź: Idź do mamy/taty/kumpla/przyjaciółki i powiedz ze Cię demon nawiedza po nocach, że słyszysz jak Cię woła itp. i zobacz jak zareagują... ok masz kamerę, film i pokazujesz ją znajomym i rodzinie, to po takim seansie namów ich aby u Ciebie zanocowali, życzę powodzenia.
Ze światłem jak dobrze pamiętam to palił tam gdzie mógł, reszte oświetlał kamerą. Nie sądzę abyś w domu z demonem leciał na 2 koniec pokoju by włączyć światło skoro masz kamerę z ostrą lampą (o czym mówi Kate na samym początku).
Co do kija- to że Ameryka to kraj baseballu nie oznacza ze każdy go tam w domu ma.
Film jest bardzo klimatyczny jak dla mnie, oczywiście trzeba się odpowiednio przygotować (sam-ewentualnie z chłopakiem/dziewczyna w pokoju, ciemno, noc- bo chyba się każdy ze mną zgodzi że co to za oglądanie horroru w środku dnia na dworze w tłumie ludzi:). Miłego seansu
Kurcze, ciekaw jestem dlaczego jak wchodzili na ten strych nie zrobili najpierw rekonesansu kamerą jak w REC? Eh niestety cienko, za dużo sytuacji: "Dlaczego ten idiota to robi?"
słuchaj, światło było cały czas zgaszone, ponieważ wtenczas kamera mogła nagrać jakiekolwiek cienie, efekty, które sa bardziej wiarygodne nocą, a które kamera zdoła zarejestrować- chłopak cały czas nalegał racjonalnie na nagranie wszelakich dowodów!
zasypiali jak niemowlęta, skąd wiesz, że spali? przecież kamera po zajściu za każdym razem byla przewijana.
jak potrafisz zauważyć, dziewczyna często lunatykowała, albo była prowadzona przez jakąś istotę- nie zauważyłam niczego, co by wskazywało, aby dziewczyna pierwsza wyrywała się z łóżka i zmierzała ku odgłosom- zawsze to był chłopak, który lecial z kamerą pierwszy.
baseball, chłopaczku, myśle, że tak naprawdę w ogóle nie zrozumiałeś tego, co sam zobaczyłeś na tym filmie.
zawsze myslalam, ze cienie pojawiaja sie gdy jest swiatlo jakiekolwiek, no chybaze masz na mysli swiatlo naturalne ktore wpadalo prze okno w srodku nocy.
zasypiali jak niemowleta bo to widac na tasmie :).Nie widziales ze to ciagle dziewczyne cos spotykalo?To chyba nieuwaznie film ogladales.Na dodatek byla tak opetana przez tego demona ze jak mogla brac kamere?Wiadomo, ze chlopak musial sie tym zajac, tym bardziej ze ona byla przeciwna przez jakis czas ngarywaniu, nawet jak byla ''trzezwa'' :D.