PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=558175}

Pasażerowie

Passengers
2016
6,7 178 tys. ocen
6,7 10 1 177513
4,8 67 krytyków
Pasażerowie
powrót do forum filmu Pasażerowie

Jestem rozczarowany. Zapowiadało się to nieźle, miałem naprawdę oczekiwania, że będzie to więcej niż przyzwoity film. Po drodze pojawia się kwestia moralności, odpowiedzialności... Ale scenarzyści pewnie dostali w ucho i szybciutko skierowali fabułę w stronę bezpiecznych rejonów. Czyli wincyj wszystkiego, mnij sensu.

Fizycznie całość jest na tak żenującym poziomie, że w ogóle nie łapie się w kategorię science fiction, raczej science fantasy. No, chyba że jesteśmy na etapie takim, że Armageddon jest dla nas hard sf. Aktorsko... nie rozumiem zachwytów. JL zagrała w porządku, ale w zasadzie bez szału. W takiej Czerwonej jaskółce - gdzie nikt nie oczekiwał oscarowej roli - potrafiła dać z siebie więcej. Pratt... hmm... będę delikatny: nie miał czego zagrać. Więc nie zagrał ;-).

Ale ogólnie całość byłaby okay a przynajmniej akceptowalna gdyby nie końcówka - czy nawet ostatnia jedna trzecia filmu. Klisza goni kliszę i robi się żenująco głupio. Co niezwykłe, chyba scenarzyści sami nie wierzyli, że to co robią ma sens, bo nawet nie próbowali tych klisz jakoś posklejać, mamy po prostu zaliczone i odhaczone must-have'y z listy blockbusterowej, wrzucone jeden za drugim niczym jakieś moduły opowieści. Nic nie ma sensu, nic się nie wiąże ze sobą... I oczywiście nie było wielkim zdziwieniem, że finał, w którym bohaterowie decydują o swojej przyszłości był miałki i nijaki... a ja ziewałem. Oglądając kreskówki Disneya jestem w stanie bardziej związać się z bohaterami niż po takim czymś.

W sumie więc szkoda, mogło być nieźle, wyszło tak sobie. Ale nie ma tragedii. Są fajne momenty. Na przykład widoki wszechświata - film często serwuje nam kadry kosmicznego mroku i to mi się podoba. Tu jest klimat. I to podnosi ocenę.