Pasja

The Passion of the Christ
2004
7,5 242 tys. ocen
7,5 10 1 242179
6,8 42 krytyków
Pasja
powrót do forum filmu Pasja

Właśnie oglądam film na Polsacie i widzę że jest puszczona wersja ocenzurowana!! Bardzo brzydko,tak się nie robi !!!

ocenił(a) film na 10
gargus01

Zgadza się, to raczej wersja okrojona. Ciekawe czemu się na nią zdecydowali.

emplim

Na pewno wersja okrojona - w napisach końcowych tytuł Passion-Recut. Pytanie brzmi-czego brakuje? Zgodnie z informacjami na FW wycięto 7 minut scen.

Jaskierro

http://www.movie-censorship.com/report.php?ID=951122

Można poczytać o różnicach. Przejrzałem, nie są jednak aż tak znaczące, żeby było warto się nad nimi rozwodzić.

ocenił(a) film na 10
Jaskierro

A moim zdaniem są dość znaczące. Te pojedyncze ujęcia rzeczywiście były dość drastyczne (np. wyrywanie kawałków ciała).

ocenił(a) film na 9
emplim

mnie to aż tak nie ruszyło. Krew w żadnej ilości mnie nie rusza. To nie drastyczność, tylko realizm. Za to mnie obrzydza w niektórych (wcale nie brutalnych) "lżejszych" filmach jak ktoś je i robi to delikatnie rzecz biorąc nieelegancko i jeszcze jest to celowo wyeksponowane jako "zabawne".

Jaskierro

pamiętasz może, kto jest autorem tłumaczenia dla Polsatu? tak z ciekawości.

makintosz

Niestety, nie jestem aż tak spostrzegawczy

makintosz

Niestety nie jestem aż tak spostrzegawczy

ocenił(a) film na 10
emplim

Żeby ludzie bardziej wrażliwi nie mdleli przed telewizorami.

ocenił(a) film na 10
gargus01

Dlatego nie oglądam wersji polsatowskiej - okalecza ona film, a to jest nie do zaakceptowania. Ten film ma poruszać ! To nie jest cukierkowy film, tylko obraz mający wstrząsnąć człowiekiem do głębi.

gargus01

Niedługo po wejściu filmu do kin słyszałem wersję, że niektóre sceny z powodu swojej drastyczności zostały całkowicie odrzucone.
Są dostępne do zobaczenia gdzieś te kadry?
Podobno podczas biczowania kulka trafia Jezusa w głowę, przebija czaszkę i powoduje częściowe oderwanie kości.

ocenił(a) film na 10
mati1507951

Zobacz na zawartość DVD.

ocenił(a) film na 9
mati1507951

auć! To już trochę za mocne by było.

ocenił(a) film na 10
gargus01

czyli jednak miałem rację, że coś mi nie pasowało :) okroili z najbardziej drastycznych scen i do tego dołożyli ograniczenie od 16 lat, gdzie puszczają filmy z gołymi babami od lat 12 ;/