Właśnie oglądam film na Polsacie i widzę że jest puszczona wersja ocenzurowana!! Bardzo brzydko,tak się nie robi !!!
Na pewno wersja okrojona - w napisach końcowych tytuł Passion-Recut. Pytanie brzmi-czego brakuje? Zgodnie z informacjami na FW wycięto 7 minut scen.
http://www.movie-censorship.com/report.php?ID=951122
Można poczytać o różnicach. Przejrzałem, nie są jednak aż tak znaczące, żeby było warto się nad nimi rozwodzić.
A moim zdaniem są dość znaczące. Te pojedyncze ujęcia rzeczywiście były dość drastyczne (np. wyrywanie kawałków ciała).
mnie to aż tak nie ruszyło. Krew w żadnej ilości mnie nie rusza. To nie drastyczność, tylko realizm. Za to mnie obrzydza w niektórych (wcale nie brutalnych) "lżejszych" filmach jak ktoś je i robi to delikatnie rzecz biorąc nieelegancko i jeszcze jest to celowo wyeksponowane jako "zabawne".
Dlatego nie oglądam wersji polsatowskiej - okalecza ona film, a to jest nie do zaakceptowania. Ten film ma poruszać ! To nie jest cukierkowy film, tylko obraz mający wstrząsnąć człowiekiem do głębi.
Niedługo po wejściu filmu do kin słyszałem wersję, że niektóre sceny z powodu swojej drastyczności zostały całkowicie odrzucone.
Są dostępne do zobaczenia gdzieś te kadry?
Podobno podczas biczowania kulka trafia Jezusa w głowę, przebija czaszkę i powoduje częściowe oderwanie kości.