Nie widziałam filmu, ale swego czasu czytałam Biblię i chcę wiedzieć, czy jest to jej wierna ekranizacja. Czy trzymają się ściśle tego, co jest napisane w Biblii na temat ukrzyżowania Jezusa?
Głównym źródłem inspiracji dla Gibsonowskiej "Pasji" były nie ewangelie, które mówią o tych wydarzeniach niewiele, lecz objawienia Anny Katarzyny Emmerich (1774-1824), rzymsko-katolickiej wizjonerki i stygmatyczki.
Ps. Poczytaj-ciekawostki z "Pasji".
Powiem tak:
Mi ten film umozliwil doglebne przezycie Swieta Paschy. Zwienczyl rekolekcyjne rozmyslania w piekyn sposob, uzmyslowil czym wlasciwie jest meka panska. Ogladalam go ostatnio rok temu i nie wyobrazam sobie nie powtorzyc tego przed tegorocznymi swietami.
Zapewne jest wiele niescislosci, w koncu nie zostal nakrecony wylacznie dla potrzeb wiernych. W gre wchodza pieniadze i komercja.
Ale razacych bledow nie bylo, tzn nic nie rzucilo mi sie w oczy. Nie ma sensu skupiac sie na niedociagnieciach i traktowac je jako godzenie w Biblie. Warto poddac sie emocjom i wzruszyc do glebi, film jest tego wart, nie hanbi wiary.
Polecam goraco obejrzenie. Wrazenie pozostaje ogromne.
Dzięki wielkie za odpowiedzi:) Ja jestem niewierząca, ale niektóre kawałki z Biblii to ciekawa lektura, dlatego zapytałam czy to wierna ekranizacja. Będę musiała go w końcu obejrzeć.
Kolejny troll. Widzę, że nawet zapytać o nic już nie wolno.
Po to jest to forum trollu, mogę pytac o co mi sie podoba.
Buffy1977 - ja czytałem, iż Pasja jest oparta o objawieniach błogosławionej Anny Katarzyny Emmerich czyli źródło z pierwszej ręki - od samego Jezusa, stąd takie ożywienie i nienawiść narodu wypranego do tego filmu. Ogółem wizja biczowania nie jest przesadzona, przemalowana. Po prostu tak było , takie wtedy były metody zabijania ludzi
Polecam też przeczytać Gorzkie Żale według śpiewnika ks. Mioduszewskiego 1838 (!!!)
http://books.google.pl/books?id=DTVLAAAAYAAJ&printsec=frontcover&dq=%C5%9Bpiewni k+mioduszewskiego&source=bl&ots=4aTxnDy3vJ&sig=nI7b7qNnt8jRnEuWZa0dWeUoE88&hl=pl &ei=M3qNS-b2LJKssAbMz8mnBA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=6&ved=0CBgQ6AEwB Q#v=onepage&q&f=false
Tam masz nieocenzurowane po II soborze teksty. Różnica jest jedna i wiadoma.