Pasja

The Passion of the Christ
2004
7,5 245 tys. ocen
7,5 10 1 244856
6,8 48 krytyków
Pasja
powrót do forum filmu Pasja

Nie określam się jako ateista ale do bycia dobrym katolikiem również mi sporo brakuje - jednak czytałem Ewangelię jak i również Torę i resztę starego testamentu - wiadomo że dla jednego będzie to prawda objawiona, a dla innego po prostu doskonała literatura najwyższej próby - jednak ludzie którzy rzucają slogany w stylu: "czytałem lepsze fantasy" itp. moim zdaniem powinni się leczyć - Biblia jest napisana albo rzeczywiście pod wpływem Boga albo też jeśli przyjmiemy że pisał to człowiek to musiał mieć wyjątkowy pisarski talent... innej opcji nie ma! wracając do filmu to niestety nie podobał mi się - Gibson jako reżyser to dla mnie wyłącznie "Braveheart" - jeden z najwspanialszych filmów nie tylko jeśli chodzi o lata 90te... co do Jima Caviezela w roli Jezusa - no cóż - zrównał się z Von Sydovem, Jeffreyem Hunterem czy Robertem le Vigan - dobrymi, ale nic ponad to, odtwórcami tej postaci... bo dla mnie jedynym prawidłowym odtwórcą roli Chrystusa jest Robert Powell w serialu Franco Zefirellego "Jezus z Nazaretu" - na tym filmie się wychowałem i uważam że tylko Powell dotknął geniuszu swoją interpretacją. Jedno muszę w "Pasji" zdecydowanie pochwalić - scenografia jest niesamowita! w przeciwieństwie do dekoracji zrobionych ze sklejki i plastiku w Wielkanocnych filmach telewizyjnych - gdy Jezus wchodzi do pretorium - WOW! budowla z kamienia, praktyczna scenografia - brak CGI obecnego choćby w "Gladiatorze" - robi to wrażenie autentyczności! ale w przypadku Gibsona to przecież norma... muzyka? mam wrażenie że niebezpiecznie przypominała "Gwiezdne Wrota" Davida Arnolda, nie tego się spodziewałem po Johnie Debneyu - twórcy świetnego soundtracku do 'Wyspy Piratów"... ale cóż mogło być gorzej! mimo wszystko film świetnie się ogląda i nie żałuje tych dwóch godzin - lecz widziałem już wiele więcej lepszych filmów Biblijnych...

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa