PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=459597}
6,3 1,6 tys. ocen
6,3 10 1 1575
Passchendaele: Trzecia bitwa
powrót do forum filmu Passchendaele: Trzecia bitwa

Bardzo chaotyczny film

użytkownik usunięty

Akcja prowadzona bez ładu i składu, bohaterowie bredzą coś trzy po trzy i mam wrażenie (choć mogę się mylić) ich zachowanie odpowiadałoby raczej czasom współczesnych, a od I wojny światowej dzieli nas 100 lat...

Niby to melodramat, a dwie sceny zupełnie do tego gatunku nie pasujące. Nie mam na myśli rzezi na polu bitwy, a scenę ze szczurem wychodzącym z ust niebyt świeżego już trupa oraz "ukrzyżowanie" brata głównej bohaterki. Swoją drogą, może ktoś zechciałby mi wyjaśnić, po co Niemcy mieliby coś takiego robić? Żeby przestraszyć wroga i obniżyć morale?

"Zaskakujące" zbiegi okoliczności - główni bohaterowie trzykrotnie trafiają na siebie w szpitalu, sympatyczna pielęgniarka trafia do szpitala polowego akurat, tam gdzie sobie zażyczy...

Plus za sceny bitewne na początku i na końcu filmu, muzyka nie najgorsza.
Szkoda, film miał potencjał, można było pociągnąć kilka wątków, np. niemieckie pochodzenie ojca głównej bohaterki i konflikt z tym związany czy presję społeczną, by wszyscy młodzi chłopcy zaciągali się do wojska.

Niestety przyzwoity pomysł popsuła nędzna realizacja, film jest niespójny.

ocenił(a) film na 6

On zawisł na tym niby krzyżu jak wybuch go poderwał razem z deskami wyścielającymi dno okopu. Inna sprawa że masz racje dla mnie film był sztuczny, plastikowy, nawet sceny bitewne. Dużo się kupy nie trzymało w scenach walk. Można było z filmu zrobić arcydzieło, a wyszedł disneyowski gniot.

użytkownik usunięty
Kalisznikow

Dzięki za wyjaśnienie z tym "krzyżem".