4,9 7,7 tys. ocen
4,9 10 1 7706
4,4 40 krytyków
Personal Shopper
powrót do forum filmu Personal Shopper

O co chodzi?

ocenił(a) film na 5

Wytłumaczyłby mi ktoś dwie rzeczy? Właśnie jestem po obejrzeniu tego filmu i zastanawiają mnie pewne rzeczy, ale najbardziej nie rozumiem dwóch kwestii.

Mianowicie, po pierwsze dlaczego Ingo się tak zachowywał, dręczył ją smsami, kazał jej się ubierać inaczej i robić zdjęcia itp. Czy on ogólnie był po prostu jakimś psycholem? Czy miał do tego jakiś powód? Nie wiem może nie zauważyłam dlaczego miałby to robić, więc pytam.

Natomiast po drugie jakby ktoś był tak miły wytłumaczyć mi zakończenie samego filmu. Czy to znaczy, że główna bohaterka nie żyła? W końcu przedstawione było jak w hotelu winda się otwiera i zamyka (nikogo w windzie nie było), a później drzwi wejściowe od hotelu tak samo się otwierają jak nikt nie przechodzi. Jedynie coś takiego mi przychodzi do głowy, ale sama nie wiem. Może ktoś bardziej rozumie, bądź ma lepszą wersję zakończenia?

ocenił(a) film na 6
zozolek_1

Moim zdaniem Ingo pierwotnie chcial aby policja ją uznała za morderczynię. Podrzucił też do jej domu biżuterię. Jednak kiedy zabił, wiedział, że Steward była w domu więc w hotelu zabił także ją. "Widzimy" jak jej duch zjeżdża windą i wychodzi z hotelu. Potem dwie sceny, których ulokować nie potrafię, a później gdzieś tam na wschodzie dowiadujemy się że Steward też jest duchem.