Ta ekranizacja Perswazji podoba mi sie najbardziej . Nic nie mam do aktorów ktorzy graja główne role . Według mnie są świetnie dobrani .
Perswazje to taki wyciskacz łez . Przynajmniej tak działają na mnie .
Wydaje mi sie że Jane Austen w Perswazjach opisuje poniekąd swoją sytuację . Ale to tylko moja interpretacja !!! Można się tutaj doszukać wielu podobieństw. Główna bohaterka jest już 27 panną ale przyjmuje (po latach)odrzucone kiedys oświadczyny. Może jest to taki odnośnik do jej życia kiedy to pewien gentelmen oświadczyl sie jej . Jane Austen jednak nie byla w nim zakochana a nie chciala wychodzic za mąż jedynie z powodu pieniędzy.Mogla nie ulegać perswazjom ... Jest to takie jej gdybanie co by było gdyby jednak się zgodziła i mogłaby być szczęśliwa .
To najsmutniejsza powieść autorki .
Tak naprawde to uważam że każda powieść Jane Austen jest związana z jej życiem . Byla świetna obserwatorką . Wedlug mnie opisywala wszystko to co działo się naprawdę .Zmieniala tylko imiona bohaterów , niektore sytuacje , ale poza tym opisywała wszystko co było prawdą i działo się w jej najbliższym otoczeniu .