PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=297047}

Piątek 13-go

Friday the 13th
2009
5,5 43 tys. ocen
5,5 10 1 43349
3,7 23 krytyków
Piątek 13-go
powrót do forum filmu Piątek 13-go

średniak

ocenił(a) film na 5

owszem momentami był straszny, ale potem za bardzo przewidujący. Dla mnie głupi koniec, nie dośc, że go wykończyli ( w sumie ta dziewczyna) to ten znowu żyje, co jest kurna jakiś niezniszczalny?! mógłby byc lepszy.

ocenił(a) film na 9
natalaaxD

Widać że nie widziałaś poprzednich części.

ocenił(a) film na 5
Kamtaro1994

bo nie widziałam, co nie oznacza, że ta musi mi sie podobac.

ocenił(a) film na 9
natalaaxD

,,mógłby być lepszy"-Co film czy Jason.
A pro po nieśmiertelności Jasona.On ma po prostu taki dar.

ocenił(a) film na 5
Kamtaro1994

no film przeciez, no własnie dlatego mi sie koncowka nie podobala.

ocenił(a) film na 7
natalaaxD

koncowka była własnie w pytke, rozumiem że oczekiwalas zenującego happy endu w stylu chłopak + dziewczyna przezywaja piekło i raz na zawsze koncza z Jasonem. szkoda tylko że nie pokazali jak Voorhees ich ukatrupił ;)

ocenił(a) film na 5
lww

no byc może ze oczekiwalam happy endu po tym jak przez caly film facet zabijal a na koncu sam zostal zabity, ale cudem jakos sie wynurzyl z tej wody...

użytkownik usunięty
natalaaxD

dla mnie starsze wersje były lepsze ale jak kto woli daję 6/10

ocenił(a) film na 9
natalaaxD

Jak nie było happy endu?
Przecież Jason przeżył:D

ocenił(a) film na 7
Kamtaro1994

no dokładnie. To on jest tu głównym bohaterem a nie jakaś tam banda nastolatków z Clayem (panem Padaleckim) na czele

natalaaxD

A mi właśnie się podobał pomimo wielkiej fali krytyki jaka poleciała na ten film. Atmosfera jak najbardziej na plus o wiele bardziej mroczna niż np. w 'Freddy vs. Jason'. Końcówka wiadomo nawiązuje do pierwszych dwóch części (chodzi mi o 'powrót' Jasona). Na początku nie byłem przekonany co do 'biegania' naszego mordercy ale dodaje ono jednak jakoby dynamiki i nieprzewidywalności.

ocenił(a) film na 5
Maslana90

nie no atmosfera jest ale mi do gustu nie przypadł

natalaaxD

Zauważ, że na początku filmu młody Jason utonął, a jednak żył dalej.

ocenił(a) film na 3
natalaaxD

żal mi niektórych ludzi, którzy się tu wypowiadają. "on ma taki dar" dzizas... ja pier... ten film jest mega logiczny. uczta dla tych, którzy nie gustują w niczym inteligentnym. żenada, niestety. niech jason siedzi sobie w tym swoim piekle i nie dziala mi na nerwy...

"taki dar" powiadasz? oho. no to jak ja występowałbym w tym filmie, to byłbym bogiem i czarownikiem. byłbym nieśmiertelny i miałbym cały wachlarz epickich zaklęć, każde jedne na tyle potężne by zniszczyć cały wszechświat. zdezintegrowałbym jasona, tak więc nigdy by już nie powrócił. wtedy ten film nabrałby dynamiki i stał się choc troche bardziej logiczny. aa i co ważniejsze, trwał zdecydowanie krócej.

tak więc natalaaxD zgadzam się z tobą. słaby...
niestety trudno dziś o dobry horror ;( tak więc ludzie jak hieny rzucają się na to, co dają. Ale blagam, miejcie trochę szacunku dla siebie...

użytkownik usunięty
Astral_the_Shadow_Prayer

słaby to jest np Krzyk 4 czy nowy Koszmar, Piątek 13ego to nieliczny slasher współczesnych czasów który właśnie trzyma bardzo dobry poziom, obok obu Teksańskich Masakr i Lęku.