PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=297047}

Piątek 13-go

Friday the 13th
2009
5,5 43 tys. ocen
5,5 10 1 43348
3,7 23 krytyków
Piątek 13-go
powrót do forum filmu Piątek 13-go

6/10

ocenił(a) film na 6

Daleko mu do Friday 13th II. Myślałem, że to rimejk ukazujący tamte lata, ale jak pokazali GPS to zacząłem się zastanawiać dlaczego wszyscy mają fryzury z lat 70-tych. Kolejny film z udziałem amerykańskich pizdusiów i kretyńskimi tekstami: ,, te przedmioty wyglądają jak z poprzedniego stulecia", jakby tego stulecia minęło już z 40 lat, chyba nie dziwne że meble będą z poprzedniego stulecia, gdy mamy dopiero 9 lat tego stulecia. I kretyńska fabuła z domkiem obok domu Jasona i że policja nic nie znalazła przez tyle lat. Przez całe życie Jason do nich nie zaglądał, dopiero jak wpadł na którąś tam imprezę, już dawno by go i jego starych zajebał. I dopiero teraz policjant trafił, jeśli tak blisko chałupy Jasona to i jego chawirę też by znaleźli. No i oczywiście promocja nowych aktorek musiała być ,,ale masz zajebiste cycki, powinnaś startować w konkursie na najlepsze cycki, itp."
Od czasów ,,Krzyku" nie powstało nic ciekawego wśród horrorów, a rimejki są do dupy.

ocenił(a) film na 6
deamon82

Byłbym zapomniał, Jason zabija, a nie więzi, bardziej to podobne do masakry piłą, złego skrętu i wzgórza mają oczy, z tymi korytarzami i trzymanymi trupami. No i jak ona się załatwiała przez ten miesiąc, co jadła?

deamon82

"Od czasów ,,Krzyku" nie powstało nic ciekawego wśród horrorów"

Nie no, tu przesadziłeś.. widać że mało siedzisz w temacie horrorów.

Z resztą tego co napisałeś się zgadzam.. pozdro ;-)

ocenił(a) film na 6
Jewelz

Siedzę bardzo gługo w horrorach, oglądam wszystko co się da, włączając komediohorrory. Przesadziłem może z tym od, że od Krzyku, no ale wymień mi choć jeden dobry niebędący oczywiście rimejkiem.

deamon82

Prosze bardzo:

1. 28 Days Later
2. Haute Tension
3. Wrong Turn

Masz tu 3 dobre, ba nawet bardzo dobre, chyba tych tytułów nikt nie będzie kwestionował że są złe.. A żaden nie jest remakiem/sequelem/prequelem itp.

Oczywiście takich naprawde b. dobrych horrorów od czasu Krzyku jest mało, ostatnio coraz gorzej, ciagle przerobki sequele itp ale może to kiedyś minie, miejmy nadzieje ;-) pozdro

ocenił(a) film na 6
Jewelz

1. 8/10
2. 4/10
3. 7/10

No niby tak, ale 1 zbyt podobne do mnóstwa filmów o zombiakach, 2 zbyt dużo błędów w scenariuszu, 3 zawsze mi się kojarzy z teksańską masakrą.
Chciałbym czegoś nowego. Może za dużo wymagam.

deamon82

Owszem chyba za dużo ;-)

1 - chłopie przecież to horror, czego byś chciał, poza tym prawie każdy film o zombiakach jest taki sam, a i tak pod tym względem '28 Days Later' wnosi ogromny powiew świeżości, jak dla mnie bomba 9/10.

2 - no tu jestem zszokowany Twoją oceną, przecież to chyba najlepszy slasher ostatniej dekady, wspaniały hołd dla klasyki. Film może i ma dziury w scenriuszu ale tylko z powodu zakończenia. Z kolei gdyby nie ono, film straciłby połowę swojego uroku i dawno by o nim zapomniano 8/10.

3 - znany wszystkim kapitalny survival, oczywiście że kojarzy Ci się z 'TCM' bo trudno żeby było inaczej, ale powiedz mi ile setek (sic!) filmów jest podobnych do 'TCM' a niemal żaden nie dorównuje poziomem 'Wrong Turn'? To też trzeba docenić, poza tym jest to hołd dla klasyków i ma b. dobry klimat również 8/10.

To moje zdanie ale widzę po ocenach, że na szczęście większość osób by mnie poparło. Nie oczekuj w dzisiejszych czasach zbyt wiele bo możesz się rozczarować, ciesz się tym co jest w miarę przyzwoite zwłaszcza że chłamu jest mnóstwo, a czegoś co się wybija (patrz wyżej) - jak na lekarstwo. Pozdrawiam

Jewelz

O gustach się nie dyskutuje ^^ ________________________________

ocenił(a) film na 6
Jewelz

W przypadku 1 i 3 twoje oceny są tylko o jeden wyższe od moich, co do 2 gdyby nie zakończenie, które zepsuło logikę wcześniejszych scen dałbym 7/10. Podobał mi się The Amityville, ale okazało się że to też rimejk (nie oglądałem starej wersji, którą przebił oceną).

deamon82

No tak, może zepsuło logikę wcześniejszych scen, ale to właśnie zakończenie wybiło tą produkcję wysoko ponad inne slashery XXI wieku. Nadaje mu psychologicznego akcentu i dzięki temu pozycja ta jest nagradzana i chwalona również przez krytyków. Haute Tension w ogole jest kontrowersyjne, równiez z uwagi na zakonczenie, ponieważ jednym podoba się takie rozwiązanie fabuły (np. mi), a innym nie (np. Tobie ;)). Tyle na ten temat, aha i jeszcze wg. mnie samo zakończenie nie jest powodem aby obniżać ocenę z 7/10 do 4/10 prwada? ;)

Podaj swoje propozycje, nie będące remakami.

ocenił(a) film na 6
Jewelz

Jest powodem bo spieprza całkowicie logikę wcześniej pokazanych scen w filmie. Jeśli to ona zabijała, to skąd na początku wziął się ten samochód i koleś walący sobie konia obciętą głową jakiejś dziewczyny, jaki to miało sens? Jak mogła być w tej furgonetce z tyłu, to co, prowadziła ją telekinetycznie czy jak? jak "on" podżynał gardło matce a ona siedziała w szafie schowana i patrzyła na to niby wystraszona?

Moje propozycje: Halloween - 20 lat później, Oszukać przeznaczenie,
no i horrory innego typu: Van Helsing, Underworld, Blade.

deamon82

No tak, ale przecież morderca był wytworem jej wyobraźni, więc mogła go sobie wyobrażać i jednocześnie się z nim utożsamiać. Na tym polega schizofrenia czy psychoza która jest jeszcze dalej posunięta: jesteś sobą i możesz rozmawiać z wyimaginowaną osobą, w którą sam potem się wcielasz i nia jesteś. Oglądałes chybaa "Psychozę" Hitchcoka?

A H20 rzeczywiście było świetne, Oszukać przeznaczenie też bardzo mi się podobało, a jeszcze bardziej 2-ga część.

Van Helsing, Underworld, Blade itd - sorry ale nie cierpię tego typu klimatów. Dla mnie to komercyjny chłam pozujący na horror.

pozdro

Jewelz

Całe Haute Tension jest przedstawione z punktu widzenia głównej bohaterki, a skoro ona jest jest chora to i cały film utrzymany jest w tej stylistyce. Film zrobiony jest w konwencji sennego koszmaru (jak byłem mały to zawsze najbardziej balem się, że nocą wejdzie mi ktoś do domu:), a w koszmarach logika nie ma większego znaczenia.

Czy nie uważasz że sam fakt uczynienia głównej pozytywnej bohaterki mordercą jest posunięciem niekonwencjonalnym i zasługuje na uznanie?

ocenił(a) film na 6
Jewelz

główna bohaterka ok, ale brak logiki w filmach zawsze mnie razi, w takim razie to ona robiła sobie minetę tą ściętą głową?