PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=297047}

Piątek 13-go

Friday the 13th
2009
5,5 43 tys. ocen
5,5 10 1 43349
3,7 23 krytyków
Piątek 13-go
powrót do forum filmu Piątek 13-go

O wiele więcej Oczekiwałem od Tego Slashera :( Bo choć nie jest To najgorsza odsłona piątku 13 go to nie zaspokaja dojrzałego widza, który chce obejrzeć Horror z Głową.... Mamy tu przykład kolejnej bezmózgiej ekipy.:/ Nispel Miał Fajne pomysły ale nie wiedział jak ma je wykorzystać i zlepił je w Szybki łatwy Sposób... Nie przeszkadzało mi To, że Jason jest Tu Bardziej jak Rambo polujący na swe ofiary,który Biega strzela z łuku i skaka po Dachach a niżeli świrnięty chłopak z lasów..... Nowa Wizja Jaysona(jak kto woli) ok ale zachowania i sytuacje bezmózgich bohaterów oraz standardowość aż Razi bo choć wiemy, że mamy do czynienia z Remarkiem to nikt nie karze robić nam bez mózgów, ponieważ są to błędy jakie popełniali twórcy wcześniejszych obrazów, którzy nie musieli robić nie wiadomo jak wymyślnych i realnych scen bo Widz nie był wymagający, natomiast już teraz powinni się tego wyzbywać Reżyserzy jeśli chcą uchodzić za Mądrych i mających coś do powiedzenia twórców. Oceniam ten obraz na gorąco Tylko na 5 głównie za Brak Wprowadzenia większej świeżości.. Jaką miał inny Remark Halloween(który Też nie Był Cudem) ale jest na pewno bardziej przemyślanym obrazem....Co Do Aktorstwa Wyróżnić mogę jedynie Arlena Escarpeta oraz Arona Yoo, postacie grane przez nich były realne a debilne zachowanie było usprawiedliwione Tym, że byli Przepici i co ważniejsze przepaleni przez co głowy nie pracowały Tak jak pracować powinny... Wielka szkoda,że Dobre Horrory Coraz częściej zastępowane są teraz ilością Krwi i Pokazywaniem Golizn przez Barbie i Kenio....

ocenił(a) film na 4

Co do Barbie i Kena... Stary zdradzę ci wielki sekret slasherów. Nie wielu nawet wśród fanów filmów o maniakch nie zdaje sobie z tego sprawę a ci co znają mówią o tym głośno. Otóż idea slashera jest mordowanie Barbie i Kenów. Osób których ninawidziliśmy w młodości, w szkole za to że:
- byli od nas piękniejsi
- byli bogatsi,
- wredni dla nas,
- byli dużo popularniejsi,
- bawili się na najlepszych imprezach
- byli najlepszymi laskami\ciachami, które wymieniały płyny ustrojowe między sobą będąc poza naszym zasięgiem.
W starszym wieku nienawidzimy takich nastolatków bo:
- są od nas młodsi\mają całe życie przed sobą,
- są piękni
- są bezczelni, nie mają szacunku dla starszych
- dobrze się bawią na imprezach, kempingach itd.
- uprawiają wolną miłość podczas, gdy my siedzimy w stałych zwiążkach i z utęksinieniem patrzymy na te laski\ciacha którzy są poza naszym zasięgiem
- utraciliśmy z wiekiem wszystko co powyżej.
Cieszymy się więc widząc jak jakiś obrzydliwy, przerośnięty kolo z lasu przerywa im dobra zabawę [często w trakcie stosunku], miążdząc im ich piękne twarzyczki, pozbawiając ich młodego beztroskiego, hedonistycznego żywota. Mordercy z slasherów to bojownicy konserwatywni. To mutacja wszystkich dewotówi zazdrośników wprowadzających sew idee w czyn. Bez oporów z zachamowań i za to ich właśnie kochamy...

Tylko pamiętaj to tajemnica...

ocenił(a) film na 9
ProF_A_N_

ou shit. taK TEZ MYSLALEM i mysle. ale pewnie za pojebow nas wezma. to co filmwebowcy?!?!?!

użytkownik usunięty
ProF_A_N_

No fani F13 nie mogą być normalni, skoro 100 razy bardziej ucieszył mnie widok Jasona za oknem przy scenie seksu niż podziwianie fajnych piersi tej blondynki
:D

Ale do tego co napisałeś mam jedno ale - w slasherach nie oszczędza się tych wyśmiewanych ;)Jason kasował takie osoby jak ten zwariowany staruszek w dwójce, chłopak na wózku indalidzkim czy w ostatniej części - tego Azjatę.

użytkownik usunięty
ProF_A_N_

Dotrzymam Tajemnicy:)... ale Co Do Kenia i Barbi... poniekąd masz może rację ale nie do końca bo jeżeli jest tak jak piszesz To dlaczego twórcy nie oszczędzają Kogoś odbiegającego właśnie od standardów o których piszesz(by pokazać sprzeciw), Tylko usilnie zostawiają zawszę parę najładniejszych postaci(wyjątek w Filmie Hotel Śmierci)?a Zabija tych którzy mogą im właśnie zazdrościć, Jednocześnie pokazując tym, że Ken i Barbi potrafią też być super bohaterami :/. Osobiście Nie wkurza mnie aż Tak ich wizualna strona jak sposób zachowania w wielu sytuacjach :/ Muszę kiedyś obejrzeć raz jeszcze ten Film i wtedy ocenić bez większych oczekiwań jakie miałem z Tym Obrazem...

Ja od slashera nigdy niczego nie oczekuje .. no może tylko kilku przemyślanych ciekawych form uśmiercenia bohaterów no i żeby nie był za bardzo przekombinowany i zaplątany.. powinien być "zlepiony w szybki i łatwy sposób" .. w końcu to ma być film który ma zająć wolny czas, a nie odkryć przed Tobą sens życia. Ale to moje zdanie. Ja dałem 7 bo myśle że w późniejszej części filmu można było trochę lepiej te śmierci wymyślić. Jason to taki wielki gość, a do każdego się zakradał od tyłu.