PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=297047}

Piątek 13-go

Friday the 13th
2009
5,5 43 tys. ocen
5,5 10 1 43348
3,7 23 krytyków
Piątek 13-go
powrót do forum filmu Piątek 13-go

a jaki film waszym zadaniem warto obejrzeć ale horror...
i najlepiej żeby jakiś nowy był ??? Bo ja już kompletnie nie wiem co obejrzeć w te porąbane wakacje ...... ;\

ocenił(a) film na 9
brrrrrrrrr

troche strzal w kolano;] w tej chwili niewiele jest filmow ktoree tak naprawde reprezentuja wysoki poziom bedac horrorami. zaraz uslysze glosy "a piła" a to , a tamto. sluchajcie - nie wazne jak pod siebie robicie z kazda czescia tego filmu - pila skonczyla sie po 1szej czesci i basta. szczerze polecam jednak siegnac do klasykow. a z troche mlodszych REC jest np klimatyczny i ciekawy ;]pozdrawiam

PONCZO

eee.. właśnie oglądam REC , zamiast bać to się śmiałam ... a to jak nie nowsze horrory to może jakieś stare ?

brrrrrrrrr

No raczej powinno sie wrocic fakt ;)
-[Rec]
-The Ring
-The grudge
-Udręczeni (Jedyny film ktory warto obejrzec z horrorow 2009)
-Halloween
Doprawdy nie ma nic takiego co powala klimatem a nie krwia ;)
-Blair Witch Project(co prawda mnie wynudzil, ale jezeli umiesz sie wkrecic, bedziesz ogladal na volume
max na sluchawkach, w nocy, sam to moze sie wkrecisz)
-Sierociniec(Bardziej ciekawy niz straszny, ale jak wyzej jezeli sie wkrecasz to w paru momentach moze
podskoczysz)
-Lustra
-Zdarzenie
-Mgła
-Coś
-Osada
-Piła(wylacznie 1 i 2!!)
-Quarantine(Amerykanska wersja [Rec], powstala pozniej)
-1408 fajne :)
-Egzorcyzmy Emily Rose
-Egzorcyzmy Dorothy Mills(Mozna, ale nie powala)
-Antychryst
I z mojej str to wszystko:p

persching16

kurrde... 70% z tych filmów oglądałam i nadal żaden mnie nie powalił na łopatki ;\

brrrrrrrrr

Przykro mi juz wiecej dobrych nie ma ;) A tak w ogole, bez urazy, ale bylas u psychologa?Pytam, poniewaz
smianie sie na horrorze nie jest odbierane za normalne.Nie chodzi mi o to, ze ma byc straszny, masz sie bac, ale
jak sie ktos smieje na filmie gdzie jest jadka to dziwne...Cóż, widocznie bywa ;)

persching16

śmieje sie z tego że reżyserzy wylewają hektolitry czerwonej farby i myślą że coś jest bardzo bardzo straszne a tak naprawdę to jest to żałosne

brrrrrrrrr

Ok niech Ci będzie, ale tak naprawde poprostu nie potrafisz sie wczuc w klimat horroru ;) To trochę ignoranckie jest.A poza tym tak jak Ci poradziłem niżej, filmy bardziej rozwalające psychikę, chociaż wiesz co,nie oglądaj ich, bo w scenie gwałtu w Nieodwracalne będziesz się śmiala...Jeszcze jedna rada, skoro tak u Ciebie jest, smiejesz sie ze wszystkiego to nie powinnas ogladac horrorow, bo nie zostalas do tego stworzona, powinnas dorosnac do horrorow, myslisz ze te wszystkie sceny z mordercami nie sa mozliwe??Mowie o brutalnych morderstwach, to jest straszne ale musisz dorosnac by to odpowiednio odebrac, Ty wszystko przeistaczasz w humor, a tak zaden horror Cie nie przerazi...

brrrrrrrrr

A właśnie zamiast np ogladac horrory i szukac tego co Cie "Rozlozy na łopatki" wez sie za filmy zwane
"Kontrowersyjnymi", pobudza Twoja psychike ;)

-Nieodwracalne(Scena gwaltu mnie powalila)
-Cannibal Holocaust(mnie to nie wzielo)
-Salo, 120 Dni Gomory
-Funny Games
-Requiem For a Dream
-Głębokie Gardło(podobno kontrowersyjne, warto zobaczyc :D Babka z łechtaczką w gardle, tylko i wylacznie
oralny dla orgazmu xD)
-Pasja
-Złe Wychowanie

Reszty sobie nie moge przypomniec :D

ocenił(a) film na 6
brrrrrrrrr

Cradle of fear
Nekromantik
Martwica mózgu
w miare mocne

ocenił(a) film na 9
danny_ocean

dokladnie troche cos uwazam ze masz bledne podejscie. bo co z ciebie za fanka horroru skoro sie wkrecic nie umiesz. ja jestem kolo 30tki i ogladalem rec sam w domu na sluchafonach i powiem ci ze dreszczyk mnie przeszedl nie raz. nie wnikam co ci nie pasowalo w tym filmie [śmieszyło] ale skoro takie filmy cie nie robią to pooglądaj wymieniony wczesniej cannibal holocaust, albo ewentualnie filmy tzw "squish". gdzie przemoc jest jak najbardziej w 100% prawdziwa. polecam również serię Guinea Pig [whoa!]

ocenił(a) film na 9
PONCZO

a jeszcze jedno. skoro masz tak stalowe nerwy czy co tam to wymien mi kilka filmów które cię robią bo chciałbym je zobaczyć. [moglbym tu juz zaczac dywagacje na temat pokolenia 1994 bo chyba tyle masz lat jak sama napisalas w profilu ale oszczedze sobie napinki ;];]. no to prosszzzz podaj liste filmów "robiących". przedmówcy na pewno tez sa ciekawi;]

PONCZO

Ja jestem po 30-stce. Jak dla mnie REC to żenada. Przewidywalny i banalny.

R_a

Ale to nie jest temat o [REC] -.- no i raczej nie obchodzi nas ile masz lat, to niczego nie zmieni i nie udowadnia, wiek nie jest miara w temacie kina...No bo tak naprawde odp na pytanie:
Co z tego, ze masz 30 lat a [REC] Ci sie nie podobal??
Czy jedno z drugim ma cos wspolnego??

persching16

To chyba miał być tekst do PONCZO, bo zasugerowałem się jego kryteriami więc (...)

ocenił(a) film na 9
R_a

owszem wiadomo że wszyscy zginą etc, kwestia wczucia się w klimat [pomaga praca kamery]. ale widocznie wolisz miec podane wszystko na tacy, aha no i ma wciagac, nie byc przewidywalne itp. ajjj. ciekaw jestem jaki film ciebie straszy

PONCZO

Pewnie Blizna 3D xD Tam oczywiscie nic nie jest przewidywalne, i tak trzyma w napieciu, jak niepewne zatwardzenie :D

ocenił(a) film na 5
brrrrrrrrr

prawda jest taka że wiek ma znaczenie i to bardzo duże. Może napisze coś więcej na ten temat bo nie wiem czy dojdziecie sami do tego (mnóstwo takich przypadków na filmwebie widziałem).Zacznijmy od tego ze w wszelakich sieciach kinach bądź też telewizji występują ograniczenia wiekowe np nie wpuszcza 7 letniego dziecka na horror pokroju Piły przeważnie na dreszczowce można chodzić mając ukończone 16 bądź też 18 lat(chociaż każdy wie jak to wygląda w praktyce). Są także dwie grupy takie jak dzieci i osoby w wieku starczym na które filmy takiej maści mogą i działają inaczej niż na przeciętnego dorosłego człowieka.Dlaczego? nie chce mi się tego tłumaczyć(sami odpowiedzcie sobie na to pytanie po przeczytaniu do końca a jeżeli nie będziecie w stanie to wyręczę was i wyjaśnię ale tylko w przypadku gdy poprosi mnie o to osoba na poziomie ) mogę powiedzieć tylko tyle że będąc dzieckiem bałem się każdego horroru a Crittersy tak mocno wryły mi się w pamięć że do tej pory pamiętam swój strach z przed kilkunastu ładnych lat. Podobnie sytuacja wygląda z ludźmi starszymi przykładu nie muszę daleko szukać bo żywym dowodem jest moja babcia która nie może patrzeć na typowe filmy sensacyjne ze względu na krew strzelaniny i brutalność a co dopiero mówić o horrorach. Dlatego ktoś kilkadziesiąt lat temu zaproponował alternatywę dla dzieci i tą alternatywą są bajki oraz seriale typu plebania czy klan dla starszych osób chociaż w obydwóch przypadkach może oglądać je każdy. Teoretycznie ale i skłonny jestem twierdzić ze praktycznie dziecko, dorosły i starzec mogą odebrać całkiem inaczej ten sam film(horror)także ze względu na wiek.

dziwny_przypadek

Owszem, na niektórych filmach są również ostrzeżenia innego typu. Na przykład na filmach typu Królik doświadczalny jak już się je uda znaleźć do wypożyczenia jest zaznaczona nie tylko kategoria wiekowa ale również to, że filmu nie powinny oglądać osoby chore na serce a także kobiety w ciąży, tak więc nie tylko wiek wpływa na postrzeganie filmów (chociaż w głównej mierze) ale również kondycja psychiczna i niekiedy fizyczna.