PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34632}

Piątek trzynastego III

Friday the 13th Part III
1982
6,3 11 tys. ocen
6,3 10 1 10610
4,6 20 krytyków
Piątek trzynastego III
powrót do forum filmu Piątek trzynastego III

Nareszcie ! Jason w masce !
Niestety nie mam możliwości obejrzenia tej części w 3D i zastanawia mnie co tu takiego było do pokazania w tej technice poza napisami i kilkoma efektami w "stylu wyciągniętej ręki" w stronę ekranu , jo-jo itp. ?

ocenił(a) film na 6
bodek75

No właściwie to nic, ale czego się spodziewać po niskobudżetowym horrorze z lat '80. 3D to był chwyt marketingowy, żeby jeszcze większą rzeszę młodzieży zaciągnąć do kin.

ocenił(a) film na 6
bodek75

3D w latach 80?!? Dobre hi!hi!
Ciekawe kto to napisał???

ocenił(a) film na 7
TERMINATOR2

Nie błysnąłeś. iPierwszy bum na 3d był w latach 80' , ale źle się przyjęła ta technika wtedy.
Kiedyś wyczytałem że 3 części "PIątku 13" rzeczywiście jest kilka scen kręconych pod 3d.

ocenił(a) film na 6
returner

Ciekawe jak wyglądały efekty? Pewnie były niezauważalne hi!hi!

ocenił(a) film na 7
TERMINATOR2

Piątek 13 III w 1982 miało znacznie mniej ujęć pod 3d od chociażby rok później nakręconego "Szczęki 3" :)
Nawet plakaty były "3d"
http://www.imdb.com/title/tt0085750/?ref_=fn_al_tt_5

ocenił(a) film na 7
returner

Masz dowód na tym plakacie że już kiedyś w latach 80' próbowali wprowadzić 3d jako standart ale nie przyjęło się.
Dopiero Avatar w 2009 roku zmienił całą sytuację. Teraz nie tylko wiele filmów jest kręcone w 3d, ale co najbardziej szokującego każdy może mieć Tv z możliwością oglądania u siebie w domu filmów w 3d. Jeszcze kilka lat temu nawet nie przyszłoby ludziom do głowy że tak się stanie :) Hobbit jako pierwszy film został nakręcony w technice 48klatek.
Jestem ciekaw teraz czy 48klatek na sekundę też będzie za jakiś czas standartem.

ocenił(a) film na 6
returner

Nic dziwnego, że nie przyjeło się 3d 30 lat temu bo takie efekty były prawie niezauważalne :)
3D ma sens dopiero od 3 lat w kinie a TV dopiero w zeszłym roku zaczeli produkować godne uwagi.
Praktycznie można powiedzieć, że technologia na to nie pozwalała ;)
Np. Sony Hx 850 (taki posiadam) dopiero w zeszłym roku wyprodukowało TV 3D godny uwagi.
Super ostrość, jasność, wszystko wyłazi z ekranu i lata po pokoju. A co najważniejsze - nie ma migotania obrazu!
Na inne TV 3D szkoda kasy i oczu bo bolą od migotania.
Ciekawe czy będzie różnica 48klatek na moim Tv...