PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34632}

Piątek trzynastego III

Friday the 13th Part III
1982
6,3 11 tys. ocen
6,3 10 1 10620
4,6 20 krytyków
Piątek trzynastego III
powrót do forum filmu Piątek trzynastego III

Chociaż tu akurat dla mnie jest bez rewelacji. Tajemniczy klimat, który dwójka jeszcze jako tako utrzymywała tutaj gdzieś uleciał. Scenariusz w miarę ciekawy, aktorzy grają dobrze, muzyka przyzwoita, sceny mordów również prezentują się nieźle. ,,Farmerska" atmosfera nadaje tej części
penwej charakterystoczności i wyróżnia ją na tle innych odcinków serii. Dowiemy się tu też skąd Jason zdobył swoją słynną już hokejową maskę.
Wadami filmu jest są przede wszystkim pewne wypełniacze jakie się tu pojawiają. Wątek z gankiem motocykowym wydawał mi się zrobiony trochę na siłę. Również przerobienie pod koniec niektórych scen
z jedynki nie było szczególnym smaczkiem w filmie, ale np. sen głównej bohaterki w kajaku pod koniec stworzył na moment dość ciekawą aurę.
Ogólnie film polecam! Mimo, że dla mnie jakiś szczególny nie był to jednak przynajmniej mnie utwierdził on w przekonaniu, że po kolejne części ,,Piątków 13-ego" nadal warto poświęcać czas.
A tutaj wypada to zrobić choćby dlatego by dowiedzieć się skad wziął się charakterystyczny dla serii już wygląd Jasona Voorheesa. ;)