PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34632}

Piątek trzynastego III

Friday the 13th Part III
1982
6,3 11 tys. ocen
6,3 10 1 10609
4,6 20 krytyków
Piątek trzynastego III
powrót do forum filmu Piątek trzynastego III

Moim zdaniem jest to najlepsza (obok części 6) część z serii "Piątek Trzynastego".

ocenił(a) film na 10
Skarlet16

Mi najbardziej sie podobają 1,2,3 no i jeszcze 4 ujdzie.
Natomiast dalsze częsci nie bardzo lubię.
Co to za pomysł żeby Jasona uczynić nieśmiertelnym od 6 częsci. To zabiło serię, bo mamy do czynienia już nie z mordercą tylko jakimś robocopem.

Kojak555

Jason był zawsze nieśmiertelny, bo jak wytłumaczyć, że przyżył utonięcie? 2 też dobra, ale jakoś bardziej przypadła mi do gustu 3.

ocenił(a) film na 9
Skarlet16

Ta seria ma wiele niedomówień, błędów i wszelakiego rodzaju wpadek i trzeba się z tym pogodzić. Jest to moja ulubiona seria horrorów i raczej już nią pozostanie :) pzdr.

ocenił(a) film na 7
Kojak555

Do "pawelek115"

(( Co to za pomysł żeby Jasona uczynić nieśmiertelnym od 6 części.))

Boże dopomóż !!!
Jestem ciekawy czy Udajesz takiego Idiotę czy nim Jesteś żeby takie Brednie Wygadywać.

Jason Zawsze był NIE śmiertelny !!! ZAWSZE.
Jason to nie żaden Zwykły człowiek Tylko Demon !!!

Jak można tego nie wiedzieć to ja tego kompletnie Nie rozumiem...po prostu Żal

ocenił(a) film na 9
GotTheLife

Demon? Zaraz się posram ze śmiechu. On ma rację uczynili go nieśmiertelnym. W pierwszych częściach nie był nieśmiertelny tylko (niewiem jak to nazwać) bardzo wytrzymały (?). Przecież w czwartej części umarł na dobre, a w szóstej został wskrzeszony piorunem czyli stał się zombie.

ocenił(a) film na 7
Cyryn

(( stał się zombie ))
he he he...
Nie no Zara nie wyrobie Tych Bredni xD

Gadaj zdrów Dzieciaku pozdrów Matkę !!!

ocenił(a) film na 9
GotTheLife

Chyba lubisz horrory więc powinieneś wiedzieć czym dla horroru są zombie (w większości przypadków).

ocenił(a) film na 7
Cyryn

Właśnie...i dlatego się Śmieje z tego co napisałeś xD

ocenił(a) film na 9
GotTheLife

A może nie stał się zombie? Był martwy i wstał z grobu. Proste, prawda?

ocenił(a) film na 7
Cyryn

Oczywiście że NIE !!!
Widać dzieciaku że Nie masz zielonego pojęcia na temat Zombi.
To już moja 12 letnia siora wie co to jest Zombi.
Dowiedz się co to jest tak Naprawdę Zombi a nie się Sprzeczasz.
Boże uchroni!!!

ocenił(a) film na 9
GotTheLife

W horrorze istnieją dwa pojecia zombie:
-w rytuałach voodo np. Wedrowałam z zombie, Wąż i tęcza
-trup, który wstał z grobu (lub po prostu ożył) np. Noc żywych trupów, Hotel siedmiu bram

Jason pasuje mi doskonale do drugiego.

Cyryn

Matrix opiera się chyba na części 9, gdzie jest jakiś robakopodobny stwór, ale to chyba nie żaden demon.

Rzeczywiście od 6 części Jason stał się (zwykłym niestety) zombie. Potem to jeszcze wielokrotnie ewoluowało, tak więc można uznać, że Jason jest czymś na pograniczu zombie i demona (rany jak to banalnie brzmi).

Dla mnie wizerunek Jason to bazowe części 1-4. Wytrzymały facet, być może nawet nieśmiertelny, ale ta nieśmiertelność nie została wyrażona łopatologicznie (ożywienie piorunem toż to banał rodem z Frankensteina). I te gnijące cielsko zamiast żywych mięśni. Buuuu

ocenił(a) film na 9
ProF_A_N_

Prawda. Bordzo kojarzyło się z Frankensteinem. Co do demona to w dziewiątej części rzeczywiście tak wytłumaczyli "pochodzenie" Jasona (nie jestem pewien czy demon czy kosmita, ale raczej kosmita (?)). Ale jako prawdziwy fan serii nie uznaje części dziewiątej.

ocenił(a) film na 7
ProF_A_N_

Do "ProF.A.N"

Następna osoba która niema Zielonego pojęcia o Zombi !!!

Zombi to NIE każda istota która Umarła i nagle Zmartwychwstała !!!
Zombi to Żywe trupy powstające z grobu...Które mają Jeden Cel - zaspokoić Żądzę Krwi poprzez konsumpcję świeżego ludzkiego mięsa lub mózgu !!!
Zombi nie myślą,nie zabijają przy pomocy jakieś rzeczy tylko Gryzą i przytrzymują rękami.
Są powolne,nie umieją biegać,chodzą tak jak "Człowiek na Bani"

(( być może nawet nieśmiertelny ))

Po prostu Ręce mi opadają jak takie Coś słysze...
a najbardziej mnie to śmieszy że takie osoby piszą że są Prawdziwymi fanami "Jasona"...he he Dobry żart xD

ocenił(a) film na 7
Cyryn

Do "Cyryn-a"

(( W horrorze istnieją dwa pojęcia zombie ))
Wiem bardzo dobrze o tym !

Ale w "Piątku 13" niema mowy o jakich kolwiek "Rytuałach voodoo" ani NIC niema Wspólnego o Filmach Zombi np: "Noc żywych trupów"

Zombi to NIE każda istota która Umarła i nagle Zmartwychwstała !!!

Zombi to Żywe trupy powstające z grobu...Które mają Jeden Cel - starającą się zaspokoić Żądzę Krwi poprzez konsumpcję świeżego ludzkiego mięsa lub mózgu !!!
Zombi nie myślą,nie zabijają przy pomocy jakieś rzeczy tylko Gryzą i przytrzymują rękami.
Są powolne,nie umieją biegać,chodzą tak jak "Człowiek na Bani"

No to Faktycznie Jason stał się Zombi,Widać podobieństwo ...
Głupszej rzeczy nie słyszałem !!!

(( Jason pasuje mi doskonale do drugiego )).
Jaki ty jesteś Ciemny to po prostu Żal !!!

A świstak siedzi i zawija je w te sreberka xDD

ocenił(a) film na 9
GotTheLife

W Land of the Dead Romera zombie posługiwały się nawet bronią palną ciumoku.
I w nie każdym filmie są rządne krwi czy mózgu np. nie były w House II The Second Story.
Zombie nie biegaja? W niektórych filmach i to im się udaje np. 28 dni później.

Jakby nie patrzeć Jason stał się żywym trupem czyli zombie. Choć nie zawsze żywy trup to zombie to w tym przypadku na pewno tak jest.

I nie nazywaj mnie ciemniakiem bo jak na razie przedstawiłem argumenty, którym trudno zaprzeczyć, a ty tylko mówisz, że "nie był" i uważasz, że masz rację. Daj jakiś argument!

ocenił(a) film na 9
Cyryn

Uzupełniając żywymi trupemi moga być jeszcze wampiry.

ocenił(a) film na 7
Cyryn

Do "Cyryn"

(( CIUMOKU ))
he he he Dobre...Co tekst xDDDDD

Powiedz Dzieciaku kto cie spłodził to cie Pomszczę !!!

Nie dałem argumentów !!!
Wiesz co to wogóle argument!!! Raczej nie jak tak Bredzisz 3 po 3

A co to K*rwa ma być do Cholery -

(( Zombi to NIE każda istota która Umarła i nagle Zmartwychwstała !!!
Zombi to Żywe trupy...powstające z grobu...Które mają Jeden Cel - starającą się zaspokoić Żądzę Krwi poprzez konsumpcję świeżego ludzkiego mięsa lub mózgu !!!
Są powolne,nie umieją biegać,chodzą tak jak "Człowiek na Bani ))"

Jest to Prawdziwy Opis Zombi !!!

Albo to...
(( W horrorze istnieją dwa pojęcia zombie ))

Ale w "Piątku 13" niema mowy o jakich kolwiek "Rytuałach voodoo" no bo Nie występowały ani NIC niema Wspólnego o Filmach Zombi np: "Noc żywych trupów"...co Jason zjadał ludzi ?? xD Ta i co jeszcze.

To jest Dobitny Argument o Zombi.
To jest Dobitny Argument że Jason NIE jest Zombi.
I tylko Kretyn sądzi inaczej !!!

To przestani mi tu chrzanić że żadnego argumentu nie dałem bo dałem a
ty nadal swoje!

(( bo jak na razie przedstawiłem argumenty,którym trudno zaprzeczyć ))
ha ha ha ha... xDDDD

Nawet nie wiesz jak łatwo Im zaprzeczyć...a dlaczego ???
Odpowiedzi jest Oczywista.
Bo tobie Wydaje się że znasz Zombi z oglądanych Jakiś Badziewi...
a tak Naprawdę nie znasz jak Myślisz że zombi "Biegają" czy "Strzelają" czy jeszcze jakieś inne Brednie !!!

((W Land of the Dead Romera zombie posługiwały się nawet bronią palną))
((Zombie nie biegają ? 28 dni później ))

Widać że dobrze nie oglądałeś "28 dni później" po byś Wtedy Tłumoku wiedział że to NIE żadne Zombi tylko ludzie którzy byli Zarażeni wirusem przez który Wpadali Szał,Furię.
Tocii ludzie Bez celu zabijali i ludzi NIE jedli !!!

A co do "Land of the Dead" to Romero chciał się tymi "Żywymi trupami" pobawić,coś nowego dodać i wyszło jemu to Na niekorzyść.
Ten film Gdyby nie Głupie akcje jak z jakieś KOMEDYJKI to by był nawet Bardzo Dobry a tak jest Przeciętnym Góra Niezłym !!!

Czyli jak Oglądałeś lub jak Obejrzysz "Dzień żywych trupów" 2008 Stevena Minera to NA PEWNO Powiesz że niektórzy Zombi są "Wegetarianami" powiesz że "Skaczą" i "Zasuwają po Sufitach" BO tak jest filmie i tak będziesz chrzanił !!!
To faktycznie Znasz Zombi...jak Świnia Niebo !

To co teraz się dzieje w filmach o Zombi to W głowie się nie mieści !!!
To jest zwykłe Syf,Kicz !!!

Mi chodzi o Prawdziwe Zombi tak jak Naprawdę są a nie o Stek Bzdur.

Nie długo K*rwa Zombi będą czytać Gazety,Grać w Komputer...

Jak już ci Wszystko Dosadnie uzasadniłem to Żegnam bo takim ludziom jak TY można 10 Razy mówić ale to i tak NIC nie da bo i tak on Swoje wie !!!

ocenił(a) film na 9
GotTheLife

Co teraz się dzieje z zombie? W sumie już w latach osiemdziesiątych niektóre osobniki posługiwały sie bronią palną.
Mówiłem, że zombie nie we wszystkich filmach jedzą ludzi.

A zresztą... Zadam ci jedno proste pytanie, zobaczymy co odpowiesz.

Skoro Jason nie stał się zombie, a tylko wstał z grobu ponieważ został ożywiony to czym się stał bo człowiekiem nie był już na pewno? (w pytaniu napisałem, że się zombie nie stał, ale wcale tak nie uważam)

Skarlet16

matrix2029 uczepiłeś się jakiejś definicji "z haka zdjętej" i ani rusz. Zombie to pojęcie bardzo obszerne i na pewno nie ogranicza się do propozycji jakiej podałeś. Jak horror długi i szeroki zombie występują w różnych postaciach. Zombie to żywy trup. Tak więc Jason w od części 6 był zombie.

ocenił(a) film na 7
ProF_A_N_

(( Tak więc Jason w od części 6 był zombie ))

A ja jestem Spider-man xDD

ocenił(a) film na 9
GotTheLife

Dobra. Nie przekonujcie go. Dzieciak wie swoje.

Cyryn

No ale powiedz mi skąd się takie coś bierze? Ktoś mu ciemnotę wcisnął a on to łyknął i siedzi w tym swoim definicyjnym szańcu.

ocenił(a) film na 7
ProF_A_N_

((Zombie to pojęcie bardzo obszerne i na pewno nie ogranicza się do propozycji jakiej podałeś))

Dobra może i masz/cię racje to słucham

Pod jakim względem Jason jest Zombi ???
Dokładnie to uzasadnijcie.

Czekam na odp.

ocenił(a) film na 9
GotTheLife

Proszę podam ci to w punktach:
-umarł i ożył - wielu osobom to wystarczy żeby uznać kogoś za zombie
-miał ciało, które gniło i rozkładało się (choć w nie każdym filmie zombie się rozkładają i gniją)

Oprócz jedzenia flaków stał się prawie stereotypowym zombie czyli gnijącym, nic nie mówiącym, bezmyślnym podąrzającym tylko za tym co go interesuje (w jego przypadku to "obrona" Crystal Lake przed turystami oraz zemsta na tych co go rozzłościli).

ocenił(a) film na 7
Cyryn

Co jest grane komenta nie mogę wysłać !!!