PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34632}

Piątek trzynastego III

Friday the 13th Part III
1982
6,3 11 tys. ocen
6,3 10 1 10620
4,6 20 krytyków
Piątek trzynastego III
powrót do forum filmu Piątek trzynastego III

Wszyscy piszą, że to najlepsza część itd itp, a ja mam wrażenie, że widziałem chyba inny film. Wytłumaczcie mi kilka rzeczy, bo nie zrozumiałem:

1. Dlaczego na początku filmu Jason zabił tych sklepikarzy? Sklep się mieścił w miescie, prawda? A Jason zabija osoby, które naruszą jego teren w okolicy jeziora i obozu. Zgadza się? Więc po co ich zabił? A do tego po co zabił króliki w klatce?:P. Dla mnie ten motyw jest niezrozumiały.

2. Glowna bohaterka Chris. Opowiedziała, że 2 lata temu, a więc to były wydarzenia z pierwszej części (mam rację??) Jason ją napadł, ale nie zabił. Dla mnie to bez sensu bo Jason nie zostawiał przy życiu swoich ofiar. Poza tym co to były za wydarzenia z tą Chris? W poprzednich dwóch częściach opowiadali o wczesniejszych morderstwach, ale nikt nie powiedział, że ktoś przeżył. Jak dla mnie historia Chris ta psuła cały efekt.

3. Końcowa scena, kiedy z wody wyłania się matka Jasona. WTF?? Co to miało być? Skąd się wzięło jej ciało? Jason posiadał tylko głowę matki. Wnioskuję, że ciało zostało pochowane na cmentarzu, co zresztą było pokazane w części 4. Jak dla mnie zbyt dużo dziur logocznych w tej częsci.

PS. A teraz z przymrużeniem oka - nie uważacie, że za mało cycków było?;)

Będę wdzięczny jeśli ktoś mi rozjaśni moje wątpliwości.

ocenił(a) film na 8
Fabrycy

Nie uważam tej części za najlepszej. Wolę 2. 3 jest na równi z 1 i 6. A teraz Twoje pytania.

1. Ten sklepik nie był w mieście, lecz w lesie nieopodal drogi do Crystal Lake. Jason pewnie przechodził obok i akurat trafił na sklepikarzy. Ale faktycznie dość dziwny był ten motyw. Jason jednak mścił się na wszystkich napotkanych ludziach, nie tylko na młodzieży balangującej nad jeziorem.

2. Nie masz racji, bo pierwsza część działa się 5 lat przed wydarzeniami w 2 i 3. Przecież w 2 części przeżyła też Ginny. I również scena się wówczas urwała. Być może Chris straciła przytomność i Jason pomyślał że nie żyje. To tylko spekulacje.

3. To była halucynacja Chris. Podobnie jak widok zakrwawionego Jasona w oknie stodoły itd.

Jeśli interesują cię cycki to najwięcej jest ich w część 5:)

ocenił(a) film na 5
Heatseeker

Ok, wytłumaczenie pkt 1. ma sens, mogłem cos przegapić

Co do pkt.2. Ok, może i coś się wydarzyło w przeciągu tych 5 lat, ale nie uważasz, że tak po macoszemu potraktowano temat? Ginny przezyła, ale po walce z Jasonem. Inni też przezyli, ale walczyli z nim. A tu kilka zdań Chris, że zemdlała i dzięki temu przeżyła. Troszkę to naciągane, nie uważasz?;) Nie chcę się czepiać, ale troszkę to bez sensu;)

3. Tak wiem, że to była halucynacja, ale to również było bez sensu. Co niby wspólnego Chris miała z matką Jasona?;) Ten motyw pasuje w tym filmie tak jak kwiatek do kożucha;);)

ocenił(a) film na 9
Fabrycy

Jeszcze a propo 1 punktu. Jason pod drodze napotkał sklep. Ukradł dla siebie ubranie (może jakieś jedzenie) i przy okazji zabił małżeństwo.

ocenił(a) film na 3
Fabrycy

Nie próbuję odpowiedzieć na żadne z tych pytań, ale stwierdzam fakt, że ta część była po prostu nudna.

ocenił(a) film na 7
Fabrycy

Właśnie robię sobie maraton piątków 13 i faktycznie część 3 była wyraźnie słabsza od pierwszych dwóch. Stworzenie wizerunku Jasona w masce to za mało by uznać film za wybitny. Gdzieś się ulotnił w dużej części taki dusznawy, nawet lekko hitchcockowy klimat, za to sporo bezsensu i scen na siłę (nawiązania do pierwszej części typu wrzucenie ciała przez okno, ostatnia scena z "zombi" matki). Ale akurat motyw wcześniejszego kontaktu Chris z Jasonem był ok. W końcu w ciągu tych 5 lat Jason musiał coś robić, może próbował zabić Chris ale był jeszcze niezbyt wprawiony w zabijaniu albo ktoś go przepłoszył? W części drugiej i nawet trzeciej momentami wydaje się dość ślamazarny i gapowaty, więc wcześniej było pewnie jeszcze gorzej;) Mnie bardziej zastanawia co robił Jason przez te ponad 20 lat od swojego rzekomego utonięcia do roku 1980?:)

SonOfAPlunder

Ja również robię sobie maraton piątków 13 :) I ta część póki co jest dla mnie na drugim miejscu. Najlepsza była 2 moim zdaniem, najgorsza mimo całego klimatu...1. Ta część, część 3 jest średnia. Główna bohaterka, czyli final girl trzyma wysoki poziom. Polubiłem Ją, w przeciwieństwie do Alice z części 1, która była strasznie drętwa i sztywna. Oczywiście od razu wiadomo, która Panna przeżyje...w takim filmach jest to oczywiste od samego początku, od samego poznania bohaterów. Ogólnie nie jestem rozczarowany, bawiłem się dobrze na tym filmie, może też dlatego, że uwielbiam "starsze" horrory.
Jedyny minus dla mnie to zakończenie, które jest bardzo podobne do tych z części 1 i 2. Jest to lekko nudne...że film kończy się w ten sposób. Chociaż dla odmiany Chris zwariowała...bo bohaterki tamtych części, trzymały się całkiem dobrze pod względem psychicznym w porównaniu z Chris. Film ciekawy, klimatyczny i przyjemny.