Piątek trzynastego

Friday the 13th
1980
6,4 29 tys. ocen
6,4 10 1 29231
5,7 22 krytyków
Piątek trzynastego
powrót do forum filmu Piątek trzynastego

Kiepski . 4/10

ocenił(a) film na 4

Dla wielu : klasyk , majstersztyk , horror nr. 1 , najlepszy slasher .
A ja nigdy nie mialem i nie bede miał przekonania do tego filmu ,jest dla mnie przewidywalny , wg mnie jest to niemalze kopia wloskiego ''Bay of Blood '' z 1971 roku . Fabuła prosta : grupa studentow , morderca szukajacy zemsty , jeziorko , obserwujemy przez chwile w czasie nocy nastolatkow , po czym za chwile gina ( oczywiscie ostatnia osoba ktora nie zostala wyrznieta , trzyma sie bardzo dlugo ( w kazdej czesci tej seri tak jest .... ) . I na prawde nie wiem co w tym filmi jest takie fajne i ze tylu ludzi sie nim tak bardzo podnieca . Mi sie film nie podobal , jest dla mnie kiepski i tak juz u mnie pozostanie .

Plusy :
muzyka
efekty specjalne

Minusy :
przewidywalny
gra aktorow
momentami nuda
w zasadzie cala te historie znamy z filmu Bavy

Film w moim odczuciu jest slaby , ale i przynajmniej najlepszym z seri , nastepne czesci to nic nowego , powtorka , zawsze jakas dziewczyna musi przezyc ....

4/10

jack_25

jednym się podoba a drugim niestety nie:/zawsze tak jest,ja czekałem aż obejrzę ten film chyba z rok i sie oplacalo,obejrzałem w tvp1 po 1 w nocy i sie oplacalo i spac sie odechcialo

ocenił(a) film na 10
adamru

Ja też obejrzałem (i nagrałem jak kolejne 7 części) ten film z rok temu na TVP1 i choć widziałem go po raz pierwszy (był to jeden z moich pierwszych horrorów) to normalne spałem:) ale przyznam, że miałem taki klimat w domu, że troche mnie ciary przechodziły w niektórych scenach na przykład, kiedy ktoś krzyczał na zewnątrz "pomocy", a dziewczyna czytała sobie coś tam spokojnie w domku:)
4/10????? Chamska ocena... Widać, że dla innych to już tylko "Egzorcysta" albo "Psychoza", inne klasyki już są do bani...

ocenił(a) film na 10
Jason_Krueger

Aha, i powiem jeszcze, że nie zgadzam się zbytnio z plusami i minusami. A tak przy okazji gdzie ty masz w tym filmie (dokładnie) efekty SPECJALNE??? Ja żadnych nie widziałem, tylko zwyczajne morderstwa i Jasona-potwora. Efekty specjalne masz w fantastyce albo w innych filmach, a nie tutaj...

ocenił(a) film na 4
Jason_Krueger

oj przepraszam , zle sie wyrazilem , chodzilo mi nie o efekty SPECJALNE konkretnie , ze jakies statki obcych czy wybuchy , ale po prostu o zwykle efekty , charakteryzacje ktore sa w tym filmie ( podobnie jak w calej serii ) bardzo dobre , i za to mysle ze tej serii nalezy sie plus .

A co do Piatku - 4/10 to jest moja ocena tego filmu , bo fakt jest kultowy i dzieki niemu powstala najslynniejsza seria horrorow lat osiemdziesiatych , ale dla mnie jest po prostu kiepski i prawie to samo co bay of blood . I jeszcze jedno - nie za bardzo lubie slashery - dlatego jakbym je lubil , to moze ocena bylaby wyzsza , ale 4/10 - nie jest tak tragicznie ..

Co do klasykow - dla mnie Psychoza jest thrillerem , i choc nie ma ich w moich 10 ulubionych horrorach , to i Egzorcyste i Psychoze bardzo lubie i mam do nich szacunek .

Maly off-top . W piatek 19 stycznia na TVN o godzinie 22.15 ( chyba ) bedzie Lsnienie Kubricka - dla mnie bardzo dobry horror , choc troche nudny w pierwszej polowie , jednak potem juz film nabiera tempa i w koncowce trzyma w napieciu .

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 2
jack_25

hahaha jason nie porównuj tego filmu do psychozy i egzorcysty , bo to nijak się ma do tego, oprócz świetnego tytułu i plakatu jest słaby

ocenił(a) film na 3
jack_25

Co do plakatu się zgadzam - to jedna z niewielu perełek w tym filmie

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
jack_25

kiepski to on może się teraz dla nie których wydawać ...bo są i tacy którzy uwielbiają ten film ...ale gdybyś oglądał go jakieś 20 lat temu gdzie wideo to był szczyt marzeń a filmy tego typu nie były tak seryjnie produkowane jak teraz zmieniłbyś podejście do tego klasyku ale prawdopodobnie mogło cię jeszcze nie być na tym świecie a w tedy horrory miały inne znaczenie przerażenia ...

ocenił(a) film na 4
Tibn

nie ważne jak bylo kiedyś, ważne, że teraz ten film to po prostu dno

Levanter

twój tekst jest taki straszny jak horrory które teraz produkują