PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8684}

Piątek trzynastego

Friday the 13th
1980
6,4 29 tys. ocen
6,4 10 1 29037
5,5 32 krytyków
Piątek trzynastego
powrót do forum filmu Piątek trzynastego

Słabizna

ocenił(a) film na 2

Ujrzałem w końcu tą legendę horroru i zawiodłem się na pełnej linii. No bo zaraz, jeśli to horror to powinienem się chyba bać, prawda? A co było przerażającego w tej historii o wyżynaniu grupki bezpłciowych, nieciekawych, dwuwymiarowych postaci, kiedy na minutę przed każdym zgonem było wiadomo, kto i kiedy zginie? Czemu niby miało mi zależeć na którejkolwiek postaci, jeśli nie budzily nawet odrobiny sympatii? Ot, rzuciły kilka głupich odzywek, zrobiły kilka głupich rzeczy a potem dały się zarżnąć. Żadna strata dla kina, jeśliby mnie ktoś pytał. Sposoby ich zabicia były może i pomysłowe, ale ja już dawno wyrosłem z zachwycania się wymyślnymi i absurdalnymi scenami mordu. W niektórych "Hellraiserach" (zwłaszcza cz.5) przemoc była w sadystyczny sposób wyszukana i budziła oczekiwane reakcje. Tu była po prostu głupia. A że i aktorsko było to mało przekonujące, kolejne chlaśnięcia noża nie budziły reakcji żywszych od ziewnięcia.
Gdyby nie finisz, uznałbym toto za kolejny z setek głupkowatych slasherów. No, ale finisz to osobna liga. Tak niedorzecznego zakończenia już dawno nie widziałem. Efekt rzekomego zaskoczenia uzyskano najtańszym kosztem - nikt nie zgadł kto jest zabójcą, bo była to postać nie pojawiająca się wcześniej. Kiedy do tego pojawiły się motywy tegoż, to już całkiem zwątpiłem w scenarzystę. Ale dobił mnie ten piskliwy głosik. Zastanawia mnie tylko, czy to miała być kpina z widza czy z Hitchcocka, bo poważnym zagraniem być nie mogło po prostu. Odcięta głowa - idiotyzm. Szyja to nie jest kawałek bibuły, który się ot tak przecina. Jason wyskakujący z wody - zrezygnowałem. Nie wiem czemu to miało służyć, ale nie podziałało. Podobnie jak przepisywanie schematów z "Halloween". Film jest fatalny.

ocenił(a) film na 10

Hahahahahaha. Obejrzył porządne horrory, biedny idioto. Fajnie byłoby ciebie tam wrzucić do Crystal Lake, to by Jason porządnie ciebie zaszlachtał.

ocenił(a) film na 10

Hahahahahaha. Obejrzyj porządne horrory i porządne gnioty i wtedy oceniaj , biedny idioto. Fajnie byłoby ciebie tam wrzucić do Crystal Lake, to by Jason porządnie ciebie zaszlachtał.