no nie czytam te wasze wypowiedzi i jestem w szoku, przecież ten film jest beznadziejny! nie wiem co jest strasznego w kolesiu z maską hokejową na głowie który zabija wszystko co się rusza, a na końcu zawsze i tak ktoś przeżyje i go zabije i w następnej części to samo to samo i tak 10 razy. LIPA
no ok. masz racje w części pierwszej zabija jego matka, a pozostałe części to koleś w masce
Ok pozostałe części są lipne ale moim zdaniem 1 jest fajna :) ja oglądałem go w czasie pochmurnego dnia, sam w domu i efekt był super :) Podobał mi się ! Było pare fajnych elemntów zaskoczenia, trzymał w napięciu. Ja oberzałem tylko 1-4 części Piątku. 3 cz. już mi się wydała średnia ale za to 4 sięgnęła dna. Dlatego nie oglądałem pozostałych, by nie psuć smaku :] Wg Pt. 13-ego cz.1 jest świetna i nic mego zdania nie zmieni :)
Dno to jest zespół Franz Ferdinand, na którego wybrałeś sobie nick. Film jest zajebisty.
No i widzicie. Dopuki zabijała Pamela film był super. A gdy Jason wkroczył do akcji wszystko zaczęło się walić
Ja oglądałem tylko pierwszą część i film przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. To poprostu najlepszy horror
To, że Franz pomylił bajki i próbuje coś tam bełkotać to jest nawet zabawne. Natomias to, że co mówisz o Jasonie gdy przejął "pałeczkę" od swojej mamy śmieszy mnie już mniej. Obejrzyj sobie "Piątek 13" cz. 2 oraz Piątek 13: Koniec masakry" - jest to chyba część 4. Równiez 3 część jest niezła, dlatego proponuję podać jakieś argumenty bądź zamilknąć na wieki ;)
Może pierwsza część była trochę straszna, ale i tak nie jest to nawet w połowie tak dobry film jak "Halloween", na którym się tu wzorowali. Tam też koleś chodził i zabijał w masce, ale było to naprawdę przerażające i spokojnie mogło się ubiegać o miano horroru końca lat 70. (a konkurencję miał niekiepską wcale), więc "Piątek" to żaden oryginalny czy przełomowy obraz w tym gatunku.
Mi szczerze mówiąc Halloween podobało się nieco mniej od "Piątku". Dla mnie morderca w obozie leśnym miał klimat, naprawdę dobry. Natomiast w Halloween pomimo moich największych starań nie mogłem wyłapać tej atmosfery czy choćby napęcia (co nie znaczy, że film mi sie nie podobał).
I zgadzam się z innymi wypowiedziami- tylko 1 "Piątek" miał klimat, naprawdę świetny swoją drogą, natomiast reszta było dobitnym powielaniem schematów w coraz to gorszym stylu...
no dobra niech będzie, 1 była jeszcze spoko, ale reszta części kicha, zresztą sami wiecie
jak dla mnie tak szczerze to tylko 8 i 9 część Piątku mi się nie podobała reszta zajebista. FRanz Ferdinand nie zna sie na filmach.
A ja tylko z Was brechtam :D:D:D
Świetna ironiczna rozmowa, Kochanie, nie maltretuj Franza :D
no co ty czytać nie umiesz? "możesz sobie myśleć, że jestem twardziel, niszcze go intelektem co to taki burak dla mnie" przecież napisałem to co ty niby sobie możesz o mnie myśleć. Pomyśl, zanim napiszesz coś. Bo przez takich jak Ty musze odpisywać i marnować swój czas.
To ja kurwa marnuje swój czas. Musze odpisywać i patrzeć na tą niewypRZoną ,mordę przy twoim profilu., Co to wokalista Franzów????
gdybyś troszkę użył "musku" to bys wiedział że ten kolo to EDWARD NORTON!! wielki znawco filmów :) pozdro
tak jestem znawcą, że "barak" słów. Siądzie taki Janosik przed koputerem i kaczely polszczyznę.
To jest horror! Horrory z lat 80 - tych są najlepsze! Nie są przepełnione efektami specjalnymi tak jak teraz i naprawde trzymają w napieciu:)
Pozdro:)
Debata między Franz'em Ferdinand'em a Layne Staley'em to tak jak Freddy vs Jason :p.... pozdro dla Layne Staley za obrone jednej z najlepszych serii filmowych :D:D:D (ok)
No nie no, jak widzę że gość który wział swój nick od jedenego z najlepszych rockowych wokalistów prezentuje taki niski poziom to po prostu mnie szlak trafia - nie kalaj imienia ś.p. Layne'a!!
Nie słucham franza ferdinanda ale obrażanie nagle jakiegos ulubionego zespolu rozmowcy to po prostu swiadczy o braku argumentow w obronie tych waszych ukochacnych piatkow...Po prostu nie ma czego bronic - dobrze o tym wiecie.
a i poza tym - zaraz walniecie mi ze sie nie znam i pewnie nie ogladalem zadnej czescie ale jak lecialy na jedynce to widzialem od jedynki do 4 chyba ( nie pamietam jaki to byl nr bo wszystkie wlascie byly takie same;) ale w tym ostatnim co widzialem jakis dzieciak co udawal matke jasona porabal go siekiera chyba:) - zabawna scena:)
a i jeszcze widzialem jason X - na tvnie - tego nie bronicie??
kurna, przeciez to taki zaczepisty film!!:D:D
oo wlasnie zauwazylem ze i henry manfredi(kompozytor muzyki do Friday 13th) nie czul ze wspołtworzy kultowe dzielo i w swoim motywie muzycznym stworzonym na potrzeby piątku - przekazał nam pewną zakamuflowaną wiadomość o wartości tego filmu:
bowiem ten szeptany motyw brzmi:
ki-ki-ki, cha-cha-cha :D:D:D:D:D:D:D
"Po prostu nie ma czego bronic - dobrze o tym wiecie." masz racje koleś zgadzam się z Tobą. Do oglądania Piątku 13-go podszedłem z dużym szacunkiem, słyszałem o nim wiele pozytywnych opini. Jednak po obejrzeniu filmu czułem się conajmniej mocno rozczarowany, o kolejnych częściach to szkoda wspominać. Dlatego też byłem w szoku kiedy przeczytałem opinie na filmweb na temat tego filmu. Postanowiłem wyrazić swoją opinię o tym dziele, a jako nowy użytkownik na filmweb nie wiedziałem jeszcze, że powinienem uargumentować swoje zdanie, więc nieudolnie napisałem kiepską wypowiedź, co nie zmienia jednak faktu, że film jest słaby. Większość użytkowników pisze, że to klasyka, dla mnie Piątek 13-go nigdy nię będzie klasyką. Byłem zaskoczony dalszymi opiniami (pozytywnymi) w tej dyskusji, jednak zauważyłem w ostatnim czasie, że to jednak ulego zmianie. Cieszę się z faktu, że są użytkowincy obiektywnie oceniający filmy. pozdro
no co bede sie rospisywal. zgadzam sie bo to jest DNO !!!! Freddy lepszy chociaz denerwujace koncowki ze ciagle next next i next ressurection
Freddy nie dorasta Jasonowi do pięt......
A tak w ogóle to co za pojeb założył tak popieprzony temat ??????
Och, facet! Wiem, że "Piątek trzynastego" to nie jest najdoskonalszy, najwspanialszy i najciekawszy film pod słońcem, ale jest fajny. W tego typu filmach nie chodzi o inteligencję, tylko krew i dreszczyk emocji.
Film żenada ??? Człowieku kompromitujesz się...........
d.j. grzechu, do kogo ta mowa ??? Bo "Piątek 13-go" to mój ulubiony horror, a z Twego postu nie wynika do kogo masz pretensje :(
Pozdro
ten film jak już wiele razy powiedziałam był nudny jak flaki z olejem tam się działo prze 1.5 godziny to samo ktoś gania ludzi z siekierą i zabija ich w mało wyszukany sposób
Przecież to samo jest w większości tego typu produkcji (gość z: siekierą, nożem, tasakiem zabijający: durne nastolatki, babysiterki, itp.) Ja oglądałem całą serię kiedy dawali ją na TVP1. Pierwsze 3 części nawet ok. ale później nastąpił spadek jakości. Hostelu nie widziałem ale jego muzyka jest dość mroczna więc pokuszę się by zobaczyć.
Jesteście kretynami i tyle (mówie o wszystkich którzy obrażają Piątek 13-go), może wam się niepodobać ale nikt niezaprzeczy że ten film jest klasyką (jak tu jeden palant co niby zna się na filmach napisał że niejest) i trzeba go szanować bo na to zasługuje. Nie chce mi się dyskutować ze wszystkimi bo i tak jeszcze nikt niepodał dobrego argumentu dlaczego ten film to dno. Napisze krótko, horrory (i ogólnie filmy grozy) oglądam już ponad 18 lat i obejrzałem ich w tym czasie ponad 400, więc niepiszcie mi że ten film niejest klasyką i jak w ogóle możecie się nazywać znawcami filmu niedopuszczając tego do świadomości. Pozdrawiam wszystkich którzy cenią ten film a reszte żegnam ozięble.
Nie można zaprzeczyć że "Piątek 13-ego" to klasyka, ale z drógiej strony niektórzy mylą że tak powiem klasykę gatunku z dobrym filmem np. był opis na "Pile III" w którym, już na początku było napisane że że "Piła" (wydana w 2004r.)to klasyk gatunku!!!.
Co do samego "Piątku" to nie oglądałem go jeszcze, jednak w najbliższym czasie zamierzam to naprawić.
NIE!!!!!!!!
Brak mi słów, ok rozumie film był kiedyś straszny baliście się no i co z tego?? teraz to jest shit. Każdy ma inny gust, według mnie ten film to bieda, może, może kiedyś straszył ale nie dziś, naprawdę wiem, że to przykre ale to fakt. Kiedyś lubiliśmy bajki, teraz lubimy horrory, kiedyś kochaliśmy piątek 13-go a dziś już nie, a zresztą wy i tak wiecie swoje, pozdro
oj przepraszam, ale naprawdę jesteś "dobrze wychowany".
WOW!
Ale klasyka, wow!
Najlepszy horror jaki widziałem super, może jeszcze coś polecisz??
coś jeszcze? bo mnie już to nudzi, może jeszcze mapety polecisz? Ty to jesteś taki mądry ze mi to brak słów. Twój "geniusz" się ujawnia broniąc tak prymitywne filmy jak ten, gratulacje. A swoją drogą muzyka była strasznie biedna, i zaraz będzie odp. że się nie znam na muzyce, dobra jesli Ci to naprawdę sprawia frajde to sobie tu jeszcze popisz swoje racje. See you, pozdro i więcej kultury na przyszłość.
Ledwo się uspokoiłem, to już zaczynasz mnie denerwować.
"coś jeszcze? bo mnie już to nudzi, może jeszcze mapety polecisz?"
Owszem, polecę Ci. Kolejny idealny film dla Ciebie.
"Ty to jesteś taki mądry ze mi to brak słów."
Po pierwsze: nie mówiłem że jestem mądry ani tym bardziej genialny, więc nie p...... !!!
Po drugie: Właśnie widzę TWOJĄ mądrość po idealnej składni Twojego zdania: "Ty to jesteś taki mądry ze mi to brak słów."
"Twój "geniusz" się ujawnia broniąc tak prymitywne filmy jak ten, gratulacje."
Owszem "Piątek 13-go" nie jest filmem wybiytnym, ale na pewno nie jest tak prymitywny jak "Straszny Film", "American Pie", czy "Dom na Przeklętym Wzgórzu", które masz w ulubionych. Swoją drogą, mówiąc, że Piątek" jest prymitywny, narażasz się 70% użytkowników tego forum i 100% fanów Piątku, którzy mieliby rację atakując Cię i wyzywając.
"swoją drogą muzyka była strasznie biedna, i zaraz będzie odp. że się nie znam na muzyce, dobra jesli Ci to naprawdę sprawia frajde to sobie tu jeszcze popisz swoje racje"
To najzwyczajniejszy tekst prowokacyjny z Twojej strony. Chcesz, żebym się wkurwiał, pisał posty i ośmieszał się przed innymi użytkownikami forum. Ale ja taki naiwny nie jestem i nie będę się z Tobą wykłócał o rację.
"See you, pozdro i więcej kultury na przyszłość."
Pozdrawiam, a na przyszłość życzę Ci więcej w głowie i mniej prowokacyjnych postów.
Więc tak:
Wydaje mi się, że to forum podobnie jak i inne nie wymaga od użytkowników poprawnej składni zdania, a to, że pisałem nie prawidłowo było czymś spowodowane.
"To najzwyczajniejszy tekst prowokacyjny z Twojej strony. Chcesz, żebym się wkurwiał, pisał posty i ośmieszał się przed innymi użytkownikami forum. Ale ja taki naiwny nie jestem i nie będę się z Tobą wykłócał o rację."
A właśnie kolo, że nie, to wcale nie prowokacja, to fakt. Porównaj muzykę z "piątku 13-go" z muzyką John'a Carpenter'a z "Halloween". Przecież muzyka z piątku była naprawdę beznadziejna.
Aha, już prawie zapomniałem, weź mnie nie rozśmieszaj, porównujesz horror do komedii?? Nie kompromituj się. Śmiejesz się z moich ulubionych filmów? Człowieku zerknij do swoich co tam masz? Smakosza 2, Bękarty diabła, Dom 1000 trupów, Freddy kontra Jason, Jason X, Lęk to naprawdę super filmy, chyba największe szmiry ostatnich lat, a byłbym znów zapomniał "The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning" chyba posiadasz wehikuł czasu koleś, widziałeś go już? Bo mi się wydaje, że jeszcze premiery nie było.
============================== ===================
Teraz tak:
Wiem, wiem naraziłem się wszystkim fanom piątku 13-go i chcę ich przeprosić, jeśli uraziłem dumę któregoś z nich. Moja opinia na temat tego filmu była zbyt surowa, nie powinienem go nazywać dnem. Wiem, że fani tego filmu będą zawsze, tak samo jak jego przeciwnicy. Wiem, ze to kwestia gustu komuś się podoba, a komuś nie. Zwolennicy tego "strasznego" filmu i tak mają swoje racje. Nie zaprzeczam, że gdybym był fanego tego "dzieła", też bym go bronił. Więc pozdro i see you
No to jedziemy:
"A właśnie kolo, że nie, to wcale nie prowokacja, to fakt. Porównaj muzykę z "piątku 13-go" z muzyką John'a Carpenter'a z "Halloween". Przecież muzyka z piątku była naprawdę beznadziejna. "
To była prowokacja !!! Była i już. Ni stąd ni z owąd czepiasz się muzyki. Przecież muzyka z "Piątku" była niemal równie świetna jak muzyka z "Halloween" !!!
"Aha, już prawie zapomniałem, weź mnie nie rozśmieszaj, porównujesz horror do komedii?? Nie kompromituj się. Śmiejesz się z moich ulubionych filmów? Człowieku zerknij do swoich co tam masz? Smakosza 2, Bękarty diabła, Dom 1000 trupów, Freddy kontra Jason, Jason X, Lęk to naprawdę super filmy, chyba największe szmiry ostatnich lat,"
Nie, nie śmieję się z Twoich ulubionych filmów i nie porównuję horroru do komedii, to po prostu była moja odpowiedź na Twój "genialny" text, że "Piątek" jest prymitywny i głupi. Spójrz sobie na debilne "American Pie" lub głupawy "Straszny Film", zanim drugi raz powiesz coś takiego. Co do moich ulubionych: rozumiem, to, że masz inny gust niż ja, że co innego Ci się podoba. Ty lubisz bardziej ambitne filmy, ja wolę proste horrory, co nie od razu musi świadczyć o mojej inteligencji. Rozumiem też to, że nie podobał Ci się "Lęk" czy "Jason X", bo rzeczywiście były z lekka szmirowate, a także "Freddy vs. Jason". Ale, z całym szacunkiem, nie mogę już zrozumieć tego, że takie filmy jak "Smakosz 2", "Bękarty Diabła", czy "Dom Tysiąca Trupów" nazwałeś największymi szmirami ostatnich lat. Nie chcę Cię martwić, ale chyba znów się narażasz :(
"a byłbym znów zapomniał "The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning" chyba posiadasz wehikuł czasu koleś, widziałeś go już? Bo mi się wydaje, że jeszcze premiery nie było."
Nie było, i co z tego ? Nie wolno mi go mieć w ulubionych ? Wolno, chociażby dlatego, że podoba mi się plakat :). A tak całkiem na serio: lucię serię TCM i już zaopatrzyłem się w kolejną część, tak na zapas :)
"Teraz tak:
Wiem, wiem naraziłem się wszystkim fanom piątku 13-go i chcę ich przeprosić, jeśli uraziłem dumę któregoś z nich. Moja opinia na temat tego filmu była zbyt surowa, nie powinienem go nazywać dnem. Wiem, że fani tego filmu będą zawsze, tak samo jak jego przeciwnicy. Wiem, ze to kwestia gustu komuś się podoba, a komuś nie. Zwolennicy tego "strasznego" filmu i tak mają swoje racje. Nie zaprzeczam, że gdybym był fanego tego "dzieła", też bym go bronił. Więc pozdro i see you "
Masz rację, porządny tekst, gdyby nie jedno. Czyżby w Twojej wypowiedzi była ironia? Dlaczego słowo "dzieło" dałeś w cudzysłów ???
Pozdrawiam