Ciezko jest znalezc rozsadne opinie i tym bardziej oceny filmu. W epoce, kiedy dzieci sciagaja z Internetu wszystko jak leci i maja nadmiar wolnego czasu.
Jakbym sie sugerowal opiniami na imdb i filmwebie, pewnie bym "Triangle" w ogole nie obejrzal. Czytam jednak od paru lat reguralnie wszystkie aktualizacje Horror.com.pl i pamietam, ze ten dostal 7/10. Ze byl do pobrania w wersji HD, a u nas w kraju chyba w ogole sie nie pojawil, to go z mala checia wlaczylem.
To jest jeden z najlepszych filmow w tym gatunku, jakie widzialem, zastanawiam sie nawet, czy nie najlepszy. Fabula jest niesamowicie dopracowana, wciaga jak cholera i ani przez chwile nic (poza przez - chwile - komputerowo stworzonym okretem)...
Dopiero po filmie zorientowalem sie, ze historia nazwy okretu powiazanej z Syzyfem miala znaczenie...
Rewelacyjna koncowka... Kobieta zrozumiala swoje bledy, zupelnie inaczej patrzyla na swoje wczesniejsze zycie, kiedy juz je praktycznie stracila. Chciala wszystko naprawic, ale kiedy byla na to gotowa, wszystko zaczelo sie od poczatku. Koniec filmu wyjasnia jego poczatek, a tak naprawde, tu nie ma poczatku i konca, tylko cos w rodzaju petli.
Dalem 10/10, nie wiem czy nie za duzo, ale jak o tym pomyslalem, to w koncu przypomnialem sobie, ze w tym gatunku naprawde niewiele dobrego mozna spotkac. To jest australijsko angieska produkcja, warto dac filmowi szasne, bo z USA rzadko cos dobrego wychodzi, zwykle wielkie bum w reklamie i wielkie gowno na ekranie.
Jeżeli mogę spytać jakie jeszcze filmy o tej tematyce widziałeś, że jesteś tak zachwycony tym filmem, który moim zdaniem jest słaby, fabuła w ogóle nie trzyma się kupy i ma kilka nieścisłości. Dobry pomysł, ale słabiej z wykonaniem.
Poza Melissa George nie widzę żadnych +. :)
Zmienilem ocene na 9/10, bo moze nie potrzebnie zachwycam sie filmem. Moze to brak innych filmow, ktore podobaly mi sie tak bardzo w ostatnich czasach.
Przeciez na profilu sa niektore filmy, ktore widzialem, wiec widac, czy jest jakis podobny.
Jakbym sie mial sugerowac tym, co na filmwebie pisza ludzie, zadnego filmu poza dokumentalnymi nie byloby warto sciagac, bo wiekszosc filmow rozrywkowych zawiera komentarze "najgorszy film, jaki widzialem".
Ogladalem film, spodziewadlem sie najgorszego po budzecie, ale zamiast analizowac niescislosci cieszylem sie dobrym filmem.
Haute Tension tez ma niescislosci, a jest jednym z lepszych thrillerow/horrorow.
Pomysł rzeczywiście niezły, zwłaszcza jeśli ktoś lubi zabawy z czasem, ale też uważam, że ten film to zmarnowany potencjał.
I akurat brakiem logiki to jest ta produkcja przesiąknięta. I nie chodzi mi nawet o to całe zagmatwanie (choć fakt, że tak na dobrą sprawę nikt nie wie do końca ocb też dobrze nie świadczy o filmie). Raczej o nielogiczne postępowanie głównej bohaterki + wiele niewytłumaczonych, niekonsekwentnych zdarzeń.
Jest parę mocnych scen, ale cóż z tego skoro okazują się one zupełnie bezsensowne.
Poniżej oczekiwań, niestety.
No oglajac nie pamietam nic bezsensownego, nie wiem o jaki potencjal chodzi.
Jak znacie lepszy film nakrecony w ostatnich latach, to polecajcie, bo zadnej konkretnej info. nie ma w postach, tylko to ze "najgorszy film w zyciu", "zmarnowany potencjal" albo "brak logiki".
Drogie filmy powstaja coraz gorsze i gorsze, wiec milo byc zaskoczonym przez taka mniej znana produkcje.
Lepszych filmów nakręconych w ostatnich latach to z kilka tysięcy będzie. Chyba, że ograniczyć to do stricte horrorów, które rzeczywiście ostatnio słabo się mają. No, ale i tak by się parę lepszych znalazło.
W każdym razie.. zmarnowany potencjał czy brak logiki to nie konkrety? Potencjał miał taki, że igranie z czasem, zwłaszcza w horrorach to fajna sprawa (w teorii). Nielogicznych scen jest zbyt wiele bym wymieniał, ale chociażby [spoiler] scena z kilkudziesięcioma ciałami Sally. Dlaczego tylko ona się tak "powieliła" a reszta nie?[/spoiler] Zresztą, takich kruczków jest o wiele więcej w tym filmie. Plus tak jak pisałem - główna bohaterka często zachowuje się niekonsekwentnie.
Do tego tempo trochę siada, jak już się bawi z czasem to trzeba umieć to robić.
I ja cenie sobie bardzo te "mniej znane" produkcje (akurat "Triangle" aż tak nieznany nie jest), masowych i iście komercyjnych filmów nie oglądam praktycznie wcale. Co nie zmienia faktu, że "Triangle" to mało udana produkcja, głównie za sprawą niedopracowanego scenariusza. Tyle.
Przeciez mogla powyrzucac wszystkie inne ciala, zreszta musiala to zrobic, zeby inni nie nabrali podejrzen. Mogla tez je gdziekolwiek schowac.
Uwielbiam ten film, moze wlasciwie takze za to, ze w tym temacie rzadko ukazuje sie cos ciekawego. Jak otworzycie sobie jakis horror na Filmwebie bedzie pod nim masa negatywnych komentarzy. Zauwazylem, ze wszyscy ogladaja filmy typu horror/thriller i najczesciej pisza pozniej jakie to gowno. Z zalozenia ten gatunek zawsze ocieral sie o kicz/gowno, dlatego doceniam wszystkie produkcje, ktore wychodza poza takie ramy. Ten film genialny nie jest, ale w swoim gatunki jest jednym z najlepszych.
Podobnie jak PANDORUM w swoim gatunku s-f wg mnie jest najlepszym filmem od czasow Obcego - bezkompromisowe s-f, ale ludzie i tak beda pisac, ze jest najgorszym jaki widzieli i doszukiwac sie w nim roznych niescislosci.
Od dawna najpierw czytam recenzje na horror.com.pl albo chjociaz przegladam ocene i podsumowanie ZA i PRZECIW. Nie obejrzalbym tego filmu, jakbym nie zobaczyl 7/10, wiec podszedlem do niego z dystansem, ale okazal sie byc rewelacyjny i tyle.
Omijam horrory od jakiegos czasu, ogladam coraz mniej, thrillery tez. Kino juz pare lat temu zrobilo kolo i cofa sie do tylu. Szkoda zycia na wiekszosc tego, co ostatnio wychodzi. Zdaje sie, ze wyczerpaly sie zapasy pomyslow na scenariusze dla horrorow/thrilelrow i komedii.
Powyrzucanie czy schowanie innych ciał zajęłoby jej co najmniej ze 2 dni, zresztą drobna kobitka z niej była i wątpię by w ogóle sobie poradziła.
I takich nieścisłości jest wiele.
Pandorum? Taniocha, weź sobie zobacz "Moon" (2009), to jest na prawdę dobre (acz kameralne) s-f, niestety w Polsce nie ma planów wydania (zapewne dlatego, że to nie jest masowy syf). Obejrzyj sobie "Dark City" (1998), też bardzo dobre s-f. Z tych bardziej komercyjnych to "Dystrykt 9" zły nie był na przykład, pomysł w każdym razie i pierwsza połowa filmu na wielki plus.
Horror.com.pl też sobie cenie, ale akurat z oceną "Triangle" się nie zgadzam. I tak jak mówiłem horrory ostatnio są straszliwie schematyczne. No, ale np... szwedzkie "Pozwól mi wejść" (2008), bardzo dobry dramat z elementami horroru (amerykańce już planują remake.. żenada). Mnie w miarę podobała się też "Redukcja" (2006), to akurat niezły horror komediowy, nie jakiś genialny, ale w miarę w miarę. Zresztą "Zombieland" też niezłym horrorem komediowym był... no, ale to trzeba lubić takie połączenie gatunków.
Tak czy owak w gatunkach thriller/horror/s-f radzę sięgać po starsze produkcję i olać większość nowych.
Czesc z tych filmow widzialem, "Moon" dopiero czeka na obejrzenie na BluRay.
"Dark City" i "District 9" obejrze pozniej, ogolnie mowiac jest sporo filmow, ktore musze zobaczyc.
Ja jestem fanem francuskich horrorow. Na razie wszystkie mi sie podobaly. Najlepszy to "Calvarie" - to najbardziej lubie w thrillerach/horrorach.
Cale szczescie w "Triangle" nie doszukiwalem sie bledow, tylko cieszylem sie filmem i tym, ze do konca nie wiedzialem, co sie stanie. Nienawidze przewidywalnosci w filmach. Filmy, ktore sa calkowicie przewiduwalne, w ogole nie powinny powstawac.
Podobnie jak gry komputerowe, wole starsze filmy, glownie z koncowki lat 90-tych.
PS
Zombieland byl niezly, ale "Shaun Of The Dead" znacznie lepszy. W ogole kino europejskie wydaje sie byc lepsze. Pandorum uwielbiam, taniocha jest czasami lepsza niz wysokobudzetowe StarTreki.
nie doszukuj się nieścisłości bo ich nie ma. Na wszystko odpowiedz jest w filmie. Tak, tak ciała reszty powyrzucała główna bohaterka. W filmie jest scena ja spycha je za burtę. Z ciałami Sally nic nie robi stąd jest ich cała kupa. Natomiast resztę wyrzuca na bieżąco więc ich tam po prostu nie ma.
Logika rzecz względna, znam wiele logik, najfajniejsza jest IMHO buddyjska - czterowartościowa w której nie obowiązuje prawo wyłączonego środka ;P
W tym filmie logika jest specyficzna (nieklasyczna) bo zawiera paradoksy, ale jak najbardziej jest i jest świetnie "zaimplementowana" - Triangle zrobiło na mnie duże, pozytywne wrażenie właśnie spójnością logiczną.
fabuła na 8
zdjęcia i efekty specjalne niestety na 3
ewidentnie widać makiety, efekty komputerowe itp :(