PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476220}

Piąty wymiar

Triangle
2009
6,4 28 tys. ocen
6,4 10 1 27690
5,3 7 krytyków
Piąty wymiar
powrót do forum filmu Piąty wymiar

Wymiary

ocenił(a) film na 8

Co do samych wymiarów:

Żyjemy w czterech wymiarach :
1. dotyk
2. słuch
3. węch
4. czas

Ale siatkówka oka człowieka jest tak słaba że nie dostrzega upływu czasu , a piątym wymiarem są ludzkie anomalia. Chocby i dlatego wole nazwę filmu "Piąty wymiar" niż Trójkąt bo spotkałem się i z tą nazwą dla tego filmu.
-------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------

Ogólem film mi się podobał, trzymał w napięciu ale czegoś tu brakowało. W niektórych momentach był nieprzewidywalny. Jednak brawa dla reżysera i całej ekipy się należą, bo film zmusza do myślenia. Moja ocena 8/10. Myślę że ta ocena na głównej jest z deka zaniżona.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
Agostino

Dotyk, słuch i węch to nie są wymiary:)

karolaleina

wzrost
pas
klatka
stopa
To są wymiary :P
Agostino spał na lekcjach w szkole podstawowej.

ocenił(a) film na 7
Agostino

Jeszcze smażenie i pieczenie jako 6 i 7 wymiar.

użytkownik usunięty
iacob

i czytanie i pisanie - 8 i 9 wymiar. Jesteśmy tacy wielowymiarowi:)

ocenił(a) film na 5
Agostino

Mistrzu.
Pierwszy wymiar to prosta.
Drugi wymiar to figura płaska.
Trzeci wymiar to figura przestrzenna.

Szymon_C

a czwarty to Czwarta Rzeczypospolita

slaff

Czwarty to czas

ocenił(a) film na 5
Agostino

hmm... pięknie wymieniłeś, tylko to są zmysły, nie wymiary xD
a co do tytułu "Trójkąt", to faktycznie, mogłeś się spotkać, bo tak brzmi tytuł w oryginale;P

Agostino

Wymieniłeś trzy zmysły i jeden z wymiarów czasoprzestrzeni, to tak jakbyś napisał listę:

"Mamy 4 kontynenty:
1. Uzbekistan
2. Afganistan
3. Kazachstan
4. Afrykę

Ale ludzkie globusy są za słabe i nie pokazują Afryki"

W czasoprzestrzeni mamy cztery wymiary - trzy wymiary przestrzeni i czas. Ty wymieniłeś trzy z pięciu zmysłów i jeden z czterech wymiarów. Poducz się dziecko.

Już pomijam fakt, że ludzkie oko dostrzega upływ czasu (ruch!).

ocenił(a) film na 7
Stanley_Hartman

"Ale ludzkie globusy są za słabe i nie pokazują Afryki" dobre hehe:)

ocenił(a) film na 5
Stanley_Hartman

Oko dostrzega przestrzeń - ludzie w trójwymiarze - dlatego trzy wymiary przestrzeni. Pamięć, myśli i wyobraźnia człowieka to czas.
Pozdrawiam

Agostino

Agostino nie wypowiadaj się więcej ,bo to co piszesz jest żenujące. Weź ty się puknij porządnie w łeb zanim coś napiszesz.
Twoja siatkówka jest tak słaba ,że nie dostrzega ,tego idioty kiedy spoglądasz w lustro

Agostino

Film musi być naprawdę ciekawy skoro taka dyskusja...

ocenił(a) film na 4
Agostino

Autorowi postu należą sie brawa za inteligencje. Jezu i pomysleć, że ja z takimi kretynami próbuje czasem racjonalnie podyskutować na temat wartości, bądź jej braku w filmach. Na nieszczęscie, większości nie da sie wyczuć po pierwszym wpisie, potrzeba kilku, żeby pojąć, że jakiekolwiek konwersacje są bezcelowe. O ile życie bylo by prostsze gdyby niektórzy wkładali sobie w profil informacje: jestem filmowym analfabetą i ignorantem, ale i tak bedę wychwalał kosmiczne kupy, a porządne filmy mieszal z błotem. Ok ja wiem są gusta i guściki, co innego podoba sie 12 latkowi, a co innego 40.
Mam nadzieję, że założyciel tematu jest po prostu bardzo młody i jeszcze bardzo mało widział, oraz że bardzo mało wie, wtedy przepraszam za kretyna i życzę udanej edukacji.

ocenił(a) film na 10
Agostino

ech szkoda gadać...

użytkownik usunięty
Azbestka

... Filmu nie oglądałam i nie mam zamiaru ale musze to napisać: Niektórzy z was mają sie za nie wiadomo kogo i myślą, że mogą wszystko. Jeśli kogoś nie znasz to dlaczego piszesz o nim np. kretyn ? Przykre.

Agostino

Film oglądałem jakiś czas temu i wszedłem tylko po to, żeby sprawdzić jak to się stało, że oryginalne Triangle zostało przekute w Piąty Wymiar. Powyzsza dyskusja rozbawiła mnie do łez, szczególnie wpisy osób bardziej krytycznie nastawionych do poglądu Agostino na tę kwestię. I choć czasami takie wątki wygasają, jak tylko trolla się nakarmi, to czytając tego mam głębokie poczucie, że Agostino wierzy w to co napisał(a).
A teraz wyobraźcie sobie, jakie konsekwencje przy postrzeganiu świata dla autora postu z tego wynikają. Ja cały czas ocieram łzy z oczu jak o tym myśle + te komentarze ;D

ocenił(a) film na 7
Agostino

Bardzo ciekawe spojrzenie na wymiarowość świata. Aż czasem trudno uwierzyć, że żyjemy w tym samym ;)
Zastanawiam się tylko nad tym, jak zinterpretowałeś(aś) ten film. (tu tez proszę o odpowiedz)
Ocena 8/10 to sporo. Zwłaszcza, ze ów film nie jest pokroju bajki o smoku zwanym Tabalugą, do widzów którego bym cię przypisał.