ja tą wersje oglądałam w wersji angielskiej i mam małe pytanko: dlaczego tekst w książce, krórą Bell podarowała Bestii jest w języku francuskim a nie po angielsku??
bo akcja rozgrywa się we Francji.
Nie jestem pewna czy w Paryżu, ale na pewno we Francji(w "Pięknej i Bestii" w piosence na początku wszyscy mówią sobie nawet "Bonjour":))
Raczej nie w Paryżu, ale w ''Dzwonniku z ND'' pojawiła się Bella, więc akcja może rozgrywać się bardzo blisko Miasta Zakochanych.
To raczej był easter egg :) Akcja "Pięknej Bestii" to conajmniej XVII wiek, a "Dzwonnik..." to średniowiecze.
Zaryzykowałabym nawet twierdzenie, że akcja może się dziać na przełomie XIX i XX w. W filmie pojawia się motyw wieży Eiffela, ta została wzniesiona pod koniec lat osiemdziesiątych dziewiętnastego stulecia.
No, akcja toczy się we Francji ,jak jest menu na płycie pierwszej części, to tam pisze, nie pamiętam co, ale po francusku, Wiec musi to być jakieś francuskie miasto. A co do okresu toczenia się akcji to się nie udzielam ; 3
W piosence ,,Out there''. Kiedy Quasimodo patrzy przez okno, i widok przenosi się na miasto wsród tłumu idzie Bella, jak zwykle z książką. Nie pamiętam w której minucie, ale przyjrzyj się dobrze a na 100% znajdziesz.