PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=151650}

Piękna i Bestia: Zaczarowane Święta

Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas
1997
7,0 9,4 tys. ocen
7,0 10 1 9405
Piękna i Bestia: Zaczarowane Święta
powrót do forum filmu Piękna i Bestia: Zaczarowane Święta

ja tą wersje oglądałam w wersji angielskiej i mam małe pytanko: dlaczego tekst w książce, krórą Bell podarowała Bestii jest w języku francuskim a nie po angielsku??

użytkownik usunięty
KlaudiaFoxy

bo akcja rozgrywa się we Francji.
Nie jestem pewna czy w Paryżu, ale na pewno we Francji(w "Pięknej i Bestii" w piosence na początku wszyscy mówią sobie nawet "Bonjour":))

Raczej nie w Paryżu, ale w ''Dzwonniku z ND'' pojawiła się Bella, więc akcja może rozgrywać się bardzo blisko Miasta Zakochanych.

Rajek333

To raczej był easter egg :) Akcja "Pięknej Bestii" to conajmniej XVII wiek, a "Dzwonnik..." to średniowiecze.

Keodred

Zaryzykowałabym nawet twierdzenie, że akcja może się dziać na przełomie XIX i XX w. W filmie pojawia się motyw wieży Eiffela, ta została wzniesiona pod koniec lat osiemdziesiątych dziewiętnastego stulecia.

ocenił(a) film na 7
milkaway

No, akcja toczy się we Francji ,jak jest menu na płycie pierwszej części, to tam pisze, nie pamiętam co, ale po francusku, Wiec musi to być jakieś francuskie miasto. A co do okresu toczenia się akcji to się nie udzielam ; 3

Rajek333

a w którym momencie filmu pojawiła się Bella?

Kasiuur

W piosence ,,Out there''. Kiedy Quasimodo patrzy przez okno, i widok przenosi się na miasto wsród tłumu idzie Bella, jak zwykle z książką. Nie pamiętam w której minucie, ale przyjrzyj się dobrze a na 100% znajdziesz.

Rajek333

faktycznie, masz rację :)

ocenił(a) film na 8
KlaudiaFoxy

Mieszanka francuskiego i angielskiego tak naprawdę, jak się przyjrzeć uważniej. Klasyczna wersja historii o Pięknej i Bestii pochodzi z Francji, z XVIII-XIX w., więc odwołania francuskie są jak najbardziej na miejscu.