PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33181}
8,2 13 tys. ocen
8,2 10 1 12712
7,4 25 krytyków
Piętro wyżej
powrót do forum filmu Piętro wyżej

Genialny !!!

użytkownik usunięty

Ten film jest wspaniały. Fantastyczne dialogi, reżyseria
no i tek klimat polskiego przedwojennego kina......

Cudowny, wspanianiały, niepowtarzalny. Minęło 70 lat i nadal cieszy, bawi i wzrusza. Fenomenalne role Bodo, Grossówny i Orwida. Ten klimat przedwojennej Warszawy. No i muzyka. Przeboje "Sex appeal to nasza broń kobieca" i "Umówiłem się z Nią na dziewiątą". Jak wielu ludzi śpiewa w Polsce te przeboje i nawet nie wie skąd pochodzą ??. A uroda Heleny Grossówny nigdy nie przeminie. Nie dajmy umrzeć polskiemu kinu przedwojennemu.

ocenił(a) film na 10
mylek3

Tak! A cieszy dlatego, że ten humor starych polskich komedii nigdy nie przeminie. Oparty na przemyślnej grze przypadków, ze wspaniałymi dialogami. Dzisiejsze komedie każą nam się śmiać z wulgarnych dialogów i gołych tyłków, a ile subtelności jest w tym wysublimowanym, charakterystycznym dla kina przedwojennego polskim humorze:)

ocenił(a) film na 10

Nic tylko podpisać się pod waszymi wypowiedziami. Doskonały film na poziomie światowym - ach, ten jazz... Klasyczna komedia pomyłek. 1000/10 :)

ocenił(a) film na 9

Dla mnie ten film został nakręcony w czasach niemal tak odległych jak prehistoria. Jednak dzięki Kino Polska można obejrzeć takie filmy. Nie widziałam od początku jednak spory pomiędzy panami Pączek były zabawne. Fajny film. :)