Nie wiedziałem przy której części napisać, ale ostatnia wydaje mi się najbardziej odpowiednia. Jak ocenicie brutalność i drastyczność w każdej części? Bo obejrzałem 1 i spodobała mi się, ale nie wiem czy oglądać kolejne, bo słyszałem, że każda jest coraz bardziej krwawa. To jak ocenilibyście pod względem drastyczności każdą część w skali 0-10? Jako odniesienie można przyjąć, że Piła 1 ma w tej skali 5.
Ciekawe pytanie, podam Ci moje oceny brutalności jak i ogólne dla porównania, mogą Ci się przydać.
Im dalej w las tym gorzej. Będę się kierować własną skalą, czyli możesz dodać sobie jeden punkt do ocen brutalności.
Piła 1 brutalność: 4/10 Ocena filmu: 10/10
Piła 2 brutalność: 5/10 Ocena filmu: 8/10
Piła 3 brutalność: 8/10 Ocena filmu: 9/10
Koniec świetnej trylogii.
Piła 4 brutalność: 7,5/10 Ocena filmu: 7/10
Piła 5 brutalność: 5/10 Ocena filmu: 6/10
Piła 6 brutalność: 8/10 Ocena filmu: 8/10
Piła 7 (3D) brutalność: 9,25/10 Ocena filmu: 3/10
Mam nadzieję, że pomogłem. Seria do części 3 jest rewelacyjna do części 6 dobra, a na ostatniej żałośnie zła, głupia i miejscami śmieszna. Możesz spokojnie ją pominąć i obejrzeć tylko zakończenie.. brak słów co oni zrobili ostatniej części.
Pozdrawiam.
Dzięki :P 2 dzisiaj obejrzałem, tylko trochę mocniejsza niż 1. Czas na 3, która według Ciebie jest dużo mocniejsza niż 2 poprzednie. Czy w niej sieczka jest pokazana tak jak w poprzednich dwóch, tj. wiemy co się dzieje, ale nie jest pokazane szczególnie dokładnie, czy sceny są już szczegółowo i dokładnie przedstawione ? Pytam, bo żołądka jeszcze na filmach typu Piła nie mam wyrobionego i boje się, że nie wytrzyma :)
Powinien wytrzymać. :)
W Pile 3 jest więcej pokazane, ale też bez przesady, jedna ze scen jest brutalna, ale bardziej na wyobraźnie niż na samo patrzenie, jedna scena z flakami, ale już jest więcej "bajerowania" brutalności, co mi lekko podpadło, mimo nadal ciekawej fabuły.
Dzięki :P Ostatnie pytanie i już nie zawracam głowy, czym ostatnia Piła różni się tak bardzo od pozostałych? "Obdarta" z fabuły ?
Jako myślący obiektywnie fan serii mogę powiedzieć szczere tak.
Nie będę spoilerował, ale podam ogółowo za co karze Jigsaw np.: karze za bycie rasistą albo za zdradę z przyjacielem... (W Pile 6 było za palenie papierosów mimo choroby haha, ale jedno głupotę można przełknąć) te wypociny fabularne nie trzymają się kupy, kilka ciekawych zdań, wypowiedzień Jigsawa (bodajże 2), jedynie co jest to brak pomysłów zakryty pułapkami i flakami, ze świetnego thrillera z domieszką psychologii zrobili tępą rzeź ala horrory klasy D, muzyka na +, a zakończenie może się podobać, ale po dłuższym zastanowieniu NIE ma jakiegokolwiek sensu.. niestety.
Ps.: Piła 6 może też się nie spodobać przez to, że Jigsaw głównemu testowanemu daje możliwość ocalenia minispoiler: np.: jednej z dwóch osób, ale to jest usprawiedliwione postępowaniem tego głównego testowanego więc... ciekawie :)
Aha i oceny są okropnie do siebie zbliżone mimo róźnicy jakością miedzy produktami... dlatego warto patrzeć, na inne portale np.: RT albo IMDB, bo taka Piła 1 ma u nas 6,7 a na RT 7,4 a na IMDB 7,7 więc zaniżenie jest. :)
Pozdrawiam i ciesze się, że pomogłem.
Postanowiłem, zabawić się w taki sam ranking jak ty. Jeśli chcesz to możesz się do niego odnieść.
Piła 4/10 10/10*
Piła II 6/10 8/10
Piła III 8/10 6/10
Piła IV 7/10 4/10
Piła V 4/10 2/10
Piła VI 8/10 7/10
Piła 3D 7/10 3/10
*kolejno: tytuł, ocena brutalności, ocena filmu
Ciekawie, ciekawie.
Zrobiłem mały przegląd wśród Pił i jednak trochę się pozmieniało
Piła 3 brutalność: 8/10 ocena: 8/10
Piła 4 brutalność: 7,5/10 ocena: 6/10
Piła 5 brutalność 5/10 ocena 7/10 (awansowała, po głębszym przeanalizowaniu filmu)
Piła 6 brutalność 8/10 ocena 7,5/10 czyli w zaokroągleniu 7/10.
Widzę, że większośći się najbardziej niepodoba 3D i 5 albo na odwrót. :)
Co wszyscy mają do 5? Moim zdaniem nie odstaje mocno poziomem od 6 czy chociażby 3, poza tym jest o niebo lepsza od 4.
też mi się tak wydaje, jest mniej naciągana niż 4, ma lepszą główną grę i lepszy klimat, nikt tutaj nie ginie za papieroski ani zdrady, tylko za poważniejsze sprawy, jedynie zakończenie odstaje od reszty Pił, bo nie zaskakuje i to jedyna piątki wieksza wada.