PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=164171}

Piła II

Saw II
2005
6,4 106 tys. ocen
6,4 10 1 105691
5,2 32 krytyków
Piła II
powrót do forum filmu Piła II

Jedynka była jasna sa piły ,sa i skazancy na piły skazani ! Wiec tam piła była motywem przewodnim. Ale w dwójce według mie tytuł ma swoja głębie niestety tylko w jezyku angielskim. Saw-piła Jigsaw-Układanka (nie jestem pewien jak to sie pisze) W filmie jest mowa o tym jak to przezwisko Jigsaw zostało nadane ,,Panu Układance" ale on odpiera zarzut ze to prasa nadała mu takie imie, a wyryty element puzzla na ciałach ofiar miał byc symbolem ze czegos im brakowało-instynktu przetrwania. Idac dalej tym sladem mamy tytuł ,,Saw" i teraz zaczyna sie zabawa w układnaie faktów. Moze Jigsaw zginal bo został napietnowany elementem,,Saw" ? Moze Jig był elementem całej spójnej zagadki domu a zagadka była ,,Saw" a gdy sie połaczyło Jig+saw cała uknuta intryga Jigsawa sie sprawdziła. Mozna sie pogubic i czekam na wasze pomysły.Acha tylko plose mi nie wmawiac że tytuł filmu jest ,,Saw" bo na koncu wystepuje piła ;)

ocenił(a) film na 10
723

Ja gdzieś kiedyś czytałam, że scenariusz do Piły 2 miał być z początku do nie powiązanego filmu, ale został lekko zmodernizowany:D i tak powstała Piła 2. Ale właściwie chyba nie ma sensu się doszukiwać dlaczego piła? Jak pierwsza część była Piła to druga też musi być Piła, widz musi przecież wiedzieć co ogląda, ciężki żeby zmieniali tytuł, bo piły za mało:D No, zresztą tym razem też się przydała. Niby taki niewiele znaczący epizod, ale gdyby nie piła to Xavier zabił by Amande, Daniel też by umarł i z całej gry były by nici:'( jedynie Latynos mógłby przeżyć. No, a nawet gdyby Piły 1 wogóle by nie było, to według mnie "dwójka" i tak mogłaby zostać Piłą. Chciażby ze względu na zakończenie albo na fakt że piłą można zabijać... W końcu kiedyś wszystkie tytuły typu "Gigantyczna mordercza rozwałka" zostaną zaklepane i i tak będzię trzeba improwizować