PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=164171}

Piła II

Saw II
2005
6,4 106 tys. ocen
6,4 10 1 105691
5,2 32 krytyków
Piła II
powrót do forum filmu Piła II

Nie stanę ani po stronie 'oburzonych', ani po stronie 'wyznawców' Saw II.

Część pierwszą uważam za bardzo dobry film, z ciekawymi pomysłami, a przede wszystkim dziejący sie w teatralnej scenerii, co lubię - im mniej pomieszczeń, tym lepiej, gęsta atmosfera każe twórcom się natrudzić. Nikt nie zmieni mojej opinii pisząc, że wg. kogoś film był bezmyślny lub był lepszy/gorszy od 'Siedem, czy nie... Jego opinia. Mnie Saw I pidobał się bardzo - to jest kino z pomysłem. Ktoś tu napisał, że każdy film jest z pomysłem i dobrze. Szkoda, że nie wszyscy twórcy potrafią ten pomysł wykorzystać. Wg . mnie w jedynce to się udało.

Część druga to już inna para kaloszy - na dzień dobry wiemy, że nie będzie to taki do końca typowy sequel, już na początku dostajemy Jigsawa 'na talerzu' i gra się rozpoczyna. Film zaskoczył mnie i na plus i na minus. Za plus uważam całą intrygę, która naprawdę nie jest pierwszą lepszą z brzegu. Minusem jest gra aktorów i niektóre decyzje bohaterów (czy oni w ogole słuchali nagrań Jigsawa?). Ech, jednak twórcy trochę się pospieszyli - może, jakby usiedli i pogadalii jeszcze klika dni dłużej moglibyśmy mówić o czymś naprawdę wielkim, a tu dostajemy trzymający w napięciu (już też doczytałem, że nie wszystkich ;) ale nie do końca dobry film. Nie jest żle, ale można było lepiej (i to wcale nie znaczy 'krwawiej', ale o tym twórcy nie wiedzieli ;).

Wiem, że część z Was chciałby żeby Saw II w ogóle nie powstał (podobnie, wielu chciałoby, żeby jedynki też nie było). No cóż - macie pecha i musicie z tym żyć - prawdopodobnie zrobią Wam na złość i nakręcą trójkę, a kto wie, co się stanie później... Filmy powstają po to, aby ktoś je oglądał, dlatego obejrzałem Saw II i nie żałuję (tylko taka malutka niteczka zawodu wisi mi gdzieś na ubraniu - naprawdę malutka ;).

Pozdrawiam - nie pobijcie się, do narożników :)!