PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=382525}

Piła IV

Saw IV
2007
6,0 66 tys. ocen
6,0 10 1 66131
4,3 20 krytyków
Piła IV
powrót do forum filmu Piła IV

Założyłem ten temat poniewaz chcialbym zobaczyc jaka czesc tego znakomitego thrillera( horroru jak kto woli) podobala wam sie najbardziej. U mnie wyglada to tak

1 miejsce: Piła III - swietne pulapki, kazda byla przerazajaca,retrospekcje w ktorych Jigsaw dawal rady Amandzie i jak przygotowal pulapke w starej lazience ale najbardziej podobalo mi sie zakonczenie. nigdy bym nie przepuszczal za Jeff zabije Jigsawa i z tego powodu stracil oczywiscie zonke.

2 miejsce: Piła I, oraz Piła IV - dlaczego cz.I jest swietna chyba nie musze mowic a w cz. IV podobal mi sie zabieg złączenia akcji filmu z czescią III oraz poczatki gierek naszego Johna

3 miejsce: Piła II - to ze jest na koncu nie znaczy ze mi sie nie podobała. Po prostu reszta jest ciut ciut lepsza

PS Mam nadzieje ze Piła V i VI beda trzymaly poziom i nikt z fanow sie nie zawiedzie :) pozdro.............

ocenił(a) film na 5
Maniek2008

1. Piła I
2. Piła III
3. Piła IV
4. Piła II

Maniek2008

1. Piła 2
2. Piła 3
3. Piła 1
4. Piła 4

ocenił(a) film na 8
Warszawiak82

1 miejsce - Piła I - za genialny i oryginalny scenariusz
2 miejsce - Piła III - świetne pułapki i scena operacji na otwartej czaszce Jigsawa :D
3 miejsce - Piła IV - dobra i zaskakująca część
4 miejsce - Piła II - pomysł z domem jakoś za bardzo oklepany

ocenił(a) film na 3
Maniek2008

1. Piła I- za fabułę, świeży pomysł i zaskakujące zakończenie
2. Piłą IV- Mniej opierała się na dosadnym pokazywaniu działania pułapek niż Piła III- miała lepszą fabułę i ciekawsze wątki niż III i II
3. Piła II- ciekawy pomysł, dobre wykonanie, można lepiej poznać Johna, który w tej części był wspaniale zagrany. tuż za IV.
3. Piła III- Generalnie czysta sieczka przeplatana fabułą, która, choć właściwie trzymała się kupy to jednak robiła o ostatkiem sił. brak pomysłu na wciągającą fabułę zastąpiono oryginalnymi pułapkami i pokazywaniem ich działania od początku do końca.

Maniek2008

A ja uważam że jedynym jeszcze wartym obejżenia filmem jest jedynka, ale tak czy siak ogolnei jest to porażka ogromna... ehh moda na głupote i slaschery/filmy gore nadal jest i ma sie dobrze... już wole właczyć cos starszego... Seria zaczyn aprzypominać piatek trzynastego i inne, ale im do piet nie dorasta bo chociarz 13 jest kitem z okien to ma swoj klimat a saw bazuje na komercji i hmm rajcowaniu dzieciakow, ktore nazywają saw horrorem ehhh

ja ustawił bym rankin g z taką kolejnościa z jaką wychodziły nastepne czesci...

PS: jest to moje zdanie na ten temat, chciałem się nim z wami podizelić, jak rownierz szanuje zdanie innch, typu "świetna seria" .... co kto lubi pozdro

raven69

Aktualna Klasyfikacja

1 miejsce - Piła I - 228pkt
2 miejsce - Piła IV - 133pkt
3 miejsce - Piła II - 130pkt
4 miejsce - Piła III - 128pkt

Jak widać roznice punktow ponmiedzy czysciami II, III i IV sa naprawde niewiekie.Zachecam kolejne osoby do glosowania :) Pozdro dla wszystkich fanow Piły

P.S. 22 stycznia odszedl wspaniale zapowiadajacy sie aktor Heather Ledger. Bardzo nad tym ubolewam i mam nadzieje ze odnajdzie spokoj.

ocenił(a) film na 1
Maniek2008

1 miejsce - Piła I - rewelacja, niesamowite zakończenie
2 miejsce - Piła III - za dopowiedzenie pewnych spraw z części I i II, choć trochę przewidywalna
3 miejsce - Piła II - średnia, ale ujdzie, nie porywa
miejsce ostatnie, niekoniecznie 4 - Piła IV - chora, obrzydliwa i nieciekawa, paskudna i tyle

ocenił(a) film na 1
Maniek2008

Miejsce 1. - Piła I - rewelacyjne, zaskakujące zakończenie, świetny pomysł i film
Miejsce 2. - Piła III - za dopowiedzenie pewnych spraw z poprzednich części, choć ciut przewidywalny
Miejsce 3. - Piła II - nieciekawa po prostu

Miejsce ostatnie, nie wchodzi na podium,nie mieści sie nawet w punktacji - Piła IV - chora, obrzydliwa, durna, no paskudna i tyle

ocenił(a) film na 1
Maniek2008

przepraszam za 2 wpisy:( cos mnie sie tu chrzaniło z netem :(

ocenił(a) film na 10
brzydkie_k

1 msc PIŁA 1
2 msc PIŁA 4
3 msc PIŁA 2

4 msc PIŁA 3 - zdecydowanie najsłabsza, praktycznie żadnego konkretnego szoku (zaskoczenia), tak jak było w 1,2 i 4.

Maniek2008

1. Piła 2
2. Piła 3
3. Piła 1
4. Piła 4

ocenił(a) film na 10
Dr_Scorpion

najbardziej mi sie podbala jdynka bo zakończenie mnie rozbiłai wogole fajnie :)dwójka jeszce też fajna ...3 to juz wiedzialam co mnie moze czekac a 4;/ zanudziałam sie..wiedzialam jak sie skonczy i ze bede ludzie umerac na pułapkach i ogólnie nic ciekawego..obejrzałam bo obejrzałam ale jedynka najlepsza... 4 jest bardziej obżydliwa niz bym miala sie tego bać

ocenił(a) film na 1
Sophi_2

1. Piła 3
2. Piła 2
3. Piła 1
4. Piła 4

dressedinblack87

1. Piła
2. Piła IV
3. Piła III
4. Piła II

;-)

Maniek2008

# Piła I
# Piła II
# Piła IV
# Piła III

; ))

Maniek2008

No to u mnie wygląda to następująco:

1. Piła III
2. Piła II,IV
4. Piła I

el_miguel

Oto aktualna klasyfikacja:

1 miejsce: Piła I - 265 pkt
2 miejsce: Piła II - 159 pkt
3 miejsce: Piła III - 157 pkt
4 miejsce: Piła IV - 154 pkt

Jak widac uklad nieco sie zmienil ale nadal trwa walka o 2-gie miejsce pomiedzy wszystkimi sequelami. Zachecam do dalszego głosowania

ocenił(a) film na 10
Maniek2008

1 Miejsce: Zdecydowanie Saw 3
2 Miejsce: Saw 1
3 Miejsce: Saw 2
4 Miejsce: Saw 4

ocenił(a) film na 7
Maniek2008

1.Piła I
2.Piła IV
3.Piła II
4.Piła III

ocenił(a) film na 6
Maniek2008

1 miejsce- piła I
2 miejsce- piła IV
3 miejsce- piła II
4 miejsce- piła III

fish_dick14

Teraz klasyfikacja wygląda tak:

1.Piła I --- 284 pkt
2.Piła II -- 168 pkt
3.Piła III - 166 pkt
4.Piła IV -- 165 pkt

Oddawajcie swoje glosy.Czekam :)

użytkownik usunięty
Maniek2008

1. Piła I
2. Piła IV i Piła III
3. Piła II

Powiem tylko że generalnie 3 mi się po obejrzeniu nie podobała ale razem z IV tworzy układanke której ogolna ocena znacznie się porawia :)

Maniek2008

1: I i IV , I za pomysł, oryginalność, świeżość i zaskoczenie. IV - widziany w kinie cały czas utrzymywał mnie w niepewności, pokryty gesią skorką czekałem na koniec filmu siedząc jak na szpilkach, od poczatku do końca miazga !!!

2: III, historia grubego w klimacie piły, pozytywnie
3: II najsłabsza, co nie znaczy że najgorsza... mniam

ocenił(a) film na 3
warkotria

1: III
2: I

3: II
a czwórce przyznaje -7pkt;)

ludys

Oto aktualna tabela

1.Piła I --- 301 pkt
2.Piła IV -- 184 pkt
3.Piła III - 181 pkt
4.Piła II -- 175 pkt

Oddawajcie swoje glosy.Jak narazie jest to temat z najwieksza liczba odpowiedzi przy tym filmie :) POZDRO dla fanow PIŁY !!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 7
Maniek2008

1 miejsce: Piła I
2 miejsce: Piła III i Piła IV
3 miejsce: Piła II

użytkownik usunięty
Jellenio

1 miejsce piłka do metalu
2 miejsce piła tarczowa
3 miejsce piła do drewna

finito.

Jellenio

Moje ocenki to:
piła I
piła IV
piła III
piła II

ocenił(a) film na 8
Maniek2008

1. Piła III - za operację z otwartą czaszką Jigsawa i wymyślne pułapki
2. Piła I - najbardziej zaskakująca, to był wówczas szok
3. Piła IV - też zaskakująca na końcu, no i sekcja Jigsawa - masakra
4. Piła II - dla mnie zdecydowanie najgorsza

ocenił(a) film na 10
Maniek2008

1 miejsce- piła I
2 miejsce- piła IV
3 miejsce- piła II
4 miejsce- piła III

ocenił(a) film na 5
Maniek2008

1. pila 2 zdecydowanie
2. pila 1 zakonczenie jest niesamowite
3. pila 3 ciekawszy od czworki
4. pila 4 slabizna

Maniek2008

1. Piła 3
2. Piła 4
3. Piła 1
4. Piła 2

ocenił(a) film na 10
diablo_14

Piła IV pozytywnie mnie zaskoczyła, po beznadziejnej III, więc moim zdaniem:
1. Piła II i IV
2. Piła I
3. Piła III

użytkownik usunięty
Maniek2008

Jak dla mnie najlepsza była Piła I. Królowały w niej nie tylko chore makabryczne jatki. Część I zaskakiwała, czego o żadnym z pozostałych filmów tej serii powiedzieć nie mogę.
Na drugim miejscu mogłabym umieścić Piłę III. Jest lepsza od II-ki, ale kunsztem nie dorównuje I-nce. Aha, III jest na pewno najbardziej obrzydliwa i brutalna.
I na końcu część II. Nudna jak flaki z olejem. Pułapki i kolejne tortury totalnie mnie "nie ziębiły ani nie grzały".
Piły IV jeszcze nie oglądałam, więc się nie wypowiadam. Ogólnie filmy tej serii są ok, jednak z prawdziwym zaciekawieniem oglądałam tylko I-nkę. Pozostała resztę już tylko z ciekawości :) Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10

a mi się właśnie wydaje, że dwójeczka była najlepsza...:):) jedynka podobała mi się bardzo, przede wszystkim dlatego, że w końcu jakiś horror mnie zaskoczył. ale dwójka- moim zdaniem- była potrzebna, aby bardziej odzwierciedlić nam do czego jest zdolny Piła. III to masakra...następny beznadziejny horror gdzie pełno krwi i bezsensownego zabijania...;/chociaż jak dla mnie wcale nie była najbardziej brutalna- była bezsensowna! po IV nie spodziewałam sie czegoś lepszego, ale jednak- zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie:):)

wiedzma_o2

1. Piła I - za oryginalną fabułe, genialną końcówke, muzyke i świeży pomysł.
2. Piła IV - zaraz za I. Świetna zaskakująca fabuła, fajne pułapki, retrospekcje Johna za czasów gdy był zwykłym facetem:) no i wątki..
3. Piła III - Fabuła słabsza od I i IV za to bardziej masakryczne pułapki. Ale końcówka lepsza od II.
4. Piła II - ogólnie fajna część, świetna rola Johna. Końcówka najsłabsza z całej 4.

You think it is over??? but the game is just began.....=)

Maniek2008

1. Piła 2
2. Piła 3
3. Piła 1
4. Piła 4

Warszawiak82

1. I - znakomite zakonczenie
2. IV - troche pokrecona fabula, ale ogolnie fajna
3. III - duzo krwi ;/
4. II - za duzo osob za jednym razem

astral55

Tak wyglada teraz klasyfikacja :

1.Piła I --- 357 pkt
2.Piła IV -- 226 pkt
3.Piła III - 221 pkt
4.Piła II -- 207 pkt

ocenił(a) film na 6
Maniek2008

Jestem wlasnie po obejrzeniu czwartej czesci Pily...i oczwiscie nic mnie nie zaskoczylo!
Widac bylo ze na sile stworzono kolejna czesc filmu ktory tak naprawde powinienbyl sie zakonczyc tylko na jednej czesci tzn. pierwszej.
kolejne czesci filmu zostaly stworzone tylko i wylacznie ze wzgledow finansowych...
ta cala historia z policjantami, ktorzy gina, amanda, i cala reszta to juz lekko przesadzona historia.
w nastepnych czesciach jeszcze sie okaze ze mentorem Jigsawa byl sam prezydet USA, he he he!
ogolnie w moim rankingu tendencja spadkowa i kolejny co film to gorzej.
i tylko jedno zasluguje na medal (dle pierwszej czesci)

1. miejsce SAW

2. miejsce SAW 2

3. miejsce SAW 3

4. miejsce SAW 4

kazak8

Dla mnie Piła to tylko częśc pierwsza, reszta nie jest warta wzmianki. Ale jakby się na upartego doszukiwac to:

1. Saw I
2. Saw II
3. Saw III
4. Saw IV

czarny_dAb_afgan

Oto punktacja

1.Piła 1---371 pkt
2.Piła IV--228 pkt
3.Piła III-227 pkt
4.Piła II--217 pkt

Maniek2008

Jako że V czesc Piły zbliza sie coraz szybciej zachecam do glosowania. :)

ocenił(a) film na 3
Maniek2008

Mogę? Okej, to lecimy:
1.Piła III - brutalna- co z początku mnie odpychało, ale plus za fajnie stworzone postaci, no i Amanda gra pierwsze skrzypce,
2.Piła II - mam wrażenie, że to już było, dobra końcówka i pułapki,
3.Piła - oryginalna, pierwsza, posiadała klimat, ale to jeszcze nie to...
4.Piła IV - jak dla mnie brutalnie przewidywalna, nie zmusiła mnie do skupienia na sobie uwagi.

ocenił(a) film na 7
Maniek2008

Gdybym miał klasyfikować części to wyglądałoby to tak:
1. Piła
.
.
2. Piła IV
3. Piła III
4. Pila II

Jedynie jedynkę uważam za film przemyślany. Kolejne części to już efektowne widowiska, stworzone na fali kasowego sukcesu jedynki. Fabularnie prezentują się jednak dużo słabiej od pierwowzoru, brakuje im również elementu zaskoczenia. Najsłabiej w mojej opinii wypada dwójka, w której postawiono na ilość ofiar na dalszy plan spychając sens całego przedsięwzięcia. Na szczęście w trójce i czwórce znów postarano się skoncentrować na mniejszej liczbie postaci, dzięki czemu można było lepiej nakreślić ich osobowość. Mimo wszystko moim zdaniem obie te części koncentrowały się w większym stopniu na efektownych pułapkach oraz brutalności niż bardziej oszczędna pod tym względem jedynka. Zabrakło z kolei elementu zaskoczenia oraz sensownej fabuły.

ocenił(a) film na 5
Maniek2008

dla mnie:
1 miejsce - Saw III - Świetne pułapki, rewelacyjnie ukazany związek emocjonalny między Jigsaw i Amandą no i powalająca Shawnee Smith (Amanda)
2 miejsce - Saw II - Świetna akcja, fajna przewrotność, dziura ze strzykawkami zapadająca w pamięć na długo
3 miejsce - Saw IV - Chyba najbrutalniejsza, niespodzianka z czasem akcji, ale już słabsza od powyższych
4 miejsce - Saw V - Trochę powolna, mało "Piłowata", za mało Jigsawa i zero Amandy - moich ulubionych postaci, ale inteligentnie poprowadzona - ujdzie
5 miejsce - Saw I - przepraszam, ale... NUUUUDDDNAAAA :)

Maniek2008

1 > 4 > ........ > 2 i 3

1 świetna, 4 ujdzie, 2 i 3 nie nadają się do niczego, całkowita strata czasu, zero fabuły moim zdaniem.

W 1 części było napięcie, była nowość, była akcja, było ciekawe zakończenie, którego zresztą się nie spodziewałam :)

W 4 były ciekawe retrospekcje i przyjemne przejścia między poszczególnymi scenami.

Jutro idę do kina na 5 część - zobaczymy, co ciekawego tym razem wymyślili :P

ocenił(a) film na 8
elfka77

1. Piła I
2. Piła V
3. Piła III
4. Piła IV
5. Piła II

Wszystkie są zajebiste i najchętniej dałbym wszystkie części na pierwszym miejscu ale jakoś trzeba było to uporządkować.

ocenił(a) film na 7
NEV3RMORE

1. Piła
2. Piła 2
3. Piła 4
4. Piła 3

robert2207

1. Piła IV
2. Piła III
3. Piła

4. Piła II