Kim była ta osoba która leżała na środku niby zabita a później nagle wstała i zamknęła Adama w piwnicy?
Jest to Jigsaw, John Kramer, tytułowy nauczyciel, Pan Układanka ??...
Piła może ma niesamowity scenariusz, ale jest on bardzo zrozumiały i nie rozumiem czemu większość zadaje dość takie banalne pytania.
Jeżeli nie kapujesz obejrzyj jeszcze raz film, albo zapuść sobie kolejne 6 części to może Ci się to trochę rozjaśni.
Obejrzalem 3 i juz czaję ;) film mi się podoba, mimo tych paru błędów logicznych.. szczerze mówiąc fajna fabuła tylko mogli dac lepszych aktorów. Nie rozumiem osób które hejtują Piłę że sieczka itp., po tym filmie mozna wyciagnac pare ciekawych morałów ;)
Film jak najbardziej polecam - u mnie jak narazie maja 6-7 ;)
Pierwsze trzy części tworzą naprawdę zacną trylogię.
Fakt Pile brak znanych twarzy, ale dobierają moim zdaniem i tak zacnie, szczególnie w 1 i 3.
Wiesz Piła ma naprawdę dużo hejterów, w szczególności w Polsce.
Ocena na filmwebie jest okropnie niska 6,8/10, a na IMDB ma zasłużone 7,7/10.
Sieczką Piła nigdy nie była, moim zdaniem do filmów GORE wstawianie Piły jest troszkę śmieszne.
Ludzie gnębią Piłę również za nie znanie jej, dużo osób oglądało nie po kolei, albo jedną część powiedzmy 6 i dają słabe noty.
Jedynie ja mam ogromne zgorszenie do 7 części, bo tutaj to nawet ja popieram, że jest to "głupia jatka".
Piłę najcześciej oceniają dzieci, które nawet nie zgłębią się w fabułę tylko przewijają film i wyszukują co krwawaszych scen.. a potem mówią że bezsensowna jatka, film dla psycholi itp. I dla tego ocena na filmwebie jest taka słaba bo wiekszosc dzieci daje bez zastanowienia 1.
Dokładnie dzieci to największa zaraza jeżeli chodzi o filmy z jakąś tam brutalnością.
Smuci mnie fakt ten, no ale cóż.
Jak zobaczysz Piłę 7 to będziesz na pewno zniesmaczony, że ze świetnego thrilleru jakim były pierwsze Piły, przerobiono pomysł na zwykłą jatkę dla mas, dzieci, ludzi który nie potrafią łączyć faktów bardziej lub mniej skomplikowanych.
Również nie zapominajmy o ludziach tępiących przemoc w filmach, który po przeczytaniu już opisu filmu dają im gołą pałę... masakra.
Wiesz, piła jest od 18+ więc chyba człowiek ktory ma tyle lat potrafi myśleć i wie że ta krew i zwłoki to ketchup i manekiny ;) przynajmniej ja mam takie podejście.. zresztą Piła to pikuś przy takim Nekromantiku..
Dokładnie niestety, nie wszyscy sobie zdają z tego sprawę.
Piła moim zdaniem trzyma poziom zarazem brutalnego jak i w jakimś stopniu inteligentnego thriller'a - oczywiście mowa tutaj o pierwszych 3 częściach, potem te nauki Jigsaw'a zostały jakoś za mocno przykryte mięsem.
Jak dla mnie najlepsza scena Trylogii to zakończeniie 3 części - prawdziwy majstersztyk i geniusz majstersztyk.. reżyser naprawdę się postarał ;)
No widzisz takie zacne zakończenie, a oni psują to dosrywając te zbędne sequele. ;))
Jeszcze wbiją kolejny gwóźdź do trumny jak wyjdzie Piła 8 w 2012/2013 roku...
Czytałem wasze wszystkie odpowiedzi i bardzo mnie dziwi ze z takiego małego tematu w którym brało udział tylko dwójka ludzi zrobiło się wielka konferencja ;d. Co prawda ja obejrzałem 1 cz. piły właśnie z ArghesS'em i miałem praktycznie podane wszystko jak na talerzu ( tzn. Te pytanie które zadałeś na samym początku). ale Piła bardzo mnie zaciekawiła i nie podoba mi się ta niska nota ( ja sam dalem 8/10 ) Pozdrawiam.
Ej no, grupa postaci widowiskowo szlachtowana na różne sposoby ze skupieniem się na dokładnym ukazaniu scen ich śmierci jest cechą charakterystyczną jakiego gatunku, jak nie gore? O ile część 2 jeszcze próbowała lekko udawać bycie thrillerem z elementami gore, to część 3 była już gore po całości.
Dobrze powiedzmy, że trzecia część jeszcze podpisuję się pod dobre gore, ale spójrzmy, że jeszcze trzecia część pokazuje elementy z pod znaków innych gatunków i nazywanie jej typową łaźnią krwi jest trochę dziwne.
Do późniejszych części nie mam żadnych wątpliwości w szczególności do części 7, która jest zdecydowanie głupim filmem gore, który poza widowiskowym mordowaniem ludu nie ma nic do zaoferowania.
Mi się nie podobało za zakończenie. Nie miało żadnego sensu. Zabił Adama bez powodu. To ja już wolę oglądać Rubber, bo tam wiadomo, że fabuła jest bez powodu. Tutaj oszukiwali przez cały film, że Jigsaw ma konkretny powód zabijania, ciągle się powtarzała kwestia, żeby ludzie szanowali swoje życie i nagle zabija fotografa bez powodu. Tfu. Beznadziejne. Sam film dostałby ode mnie 6, ale takie zakończenie odjęło mu 6. U Martyrs odwrotnie - film może nie jest aż taki super, ale końcówka dodaje punkty.
Właśnie zakończenie to jeden z największych plusów Piły jedynki... no ale cóż każdy może mieć odmienne zdanie.
Nie można powiedzieć że go zabił... ale zamknął w łazience, a z kolei tą osobą był JIGSAW
Polałabym koledze/kolezance dobrej wódki i gdybym mogła, to podpisałabym sie pok każdym Twoim słowem oddzielnie :) Dobra, klasyczna Piła kończy się wraz ze śmiercią Jigsawa. Potem jest już coraz gorzej i gorzej. Piła traci swój psychologiczny, tajemniczy smaczek, a nabywa bezsensownej rzezi. Prawde powiedziawszy niczym nie zaskakuje - większośc tortur juz była, tylko została odrobinke przerobiona. Piłę zakończyłam na 6, 7 mam od roku i do tej pory nie chciało mi sie jej oglądać. To jednak wciąż nie zmienia faktu, że I, II i III to trzy znakomite części. Każda inna od poprzedniej, każda przemyslana, z polotem, z elementami grozy. Każda przyprawia o dreszczyk podczas seansu i każda wprawia w osłupienie na sam koniec, kiedy wszystko się wyjaśnia. Potem jest już tylko gorzej i gorzej.
Dziękuje za poparcie. :)
Podpisuje się pod każdym twoim słowem dziewczyno ! :d
Bo dodałaś praktycznie moją 100% opinię o serii, która siedziała głęboko w głowie.
Co do Piły 7 jeżeli chciałabyś zachować szacunek jakoś do serii to NIE oglądaj jej.
Piła 7 reprezentuje poziom typowych debilnych filmów amerykańskich.
O ile szóstka była już sporą rzezią to jeszcze zgrabnie uchowały się nauki Jigsaw'a i utrzymał się w niej niezły klimat, w ogóle była to moim zdaniem "najlepsza" Piła z przedziału 4-7, dobra wracając do 7.
W części siódmej napchali jak najwięcej pułapek, które i tak z fabułą nie mają nic wspólnego, ot po prostu zaspokojenie napalonych nastolatków nastawionych na widok krwi. Bodajże pułapek było aż 14... głupich, nudnych, brutalnych, nieklimatycznych pułapek..
Samo wstawienie tego pseudo "3D" to kolejny skok na kasę.
Odradzam zdecydowanie odradzam, jedynie część siódma nadrabia zakończeniem przez co u mnie tak wysoka ocena jak 4/10.
Warta ta pseudo kontynuacja obejrzenia tylko po to jeżeli chciałabyś obejrzeć część 8.
Pozdrawiam.
Taa, już sobie wyobrażam opinię tych wszystkich gimbusów-kozaków ;) 'noo, piła VII jest super, taka krwawa i wgl, nie to co te pierwsze części1 w VII wszyscy tak super ginęli, masaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa'. Jakby nie patrzeć o to właśnie tworcom chodzi - żeby przyciągnąć jak największą liczbę widzów do kin. Nie ma znaczenia, czy mają 13, czy 40 lat - ważne by płacili za bilety. A wiadomo, że znaczna część ludzi idzie do kina sie odstresować i raczej wybierze film, gdzie będzie bezsensowna sieczka, aniżeli coś, nad czym trzeba by sie troszeczkę zastanowić. Reżyser ma dać ludziom to, czego oni wymagaj i to co się dobrze sprzeda. A utrzymanie filmu na wysokim poziomie intelektualnym? Pff, kogo to obchodzi ;)