Osobiście nie spodobał mi sie ten film. Moje zdanie jest takie że "Pies andaluzyjski" uważany jest za dzieło ponieważ jest stary i (tak podejrzewam) pionierski. Gdyby w XXI wieku ktoś go nakręcił to nikt by nie zwrócił na to uwagi, więc co to za dzieło? może kiedyś nim było, no i co z tego? wtedy wszystko było dobre bo było tego mało.
Strasznie dużo tu symboli... pewnie to taki gatunek, nie znam się na nim i wcale tego nie chcę ukrywać. Więc dlaczego komentuje i oceniam? Bo mam do tego prawo, dlatego że mam taki kaprys, ponieważ obejrzałem go.
Pewnie zaraz odezwą się szanowni "znawcy kina" i stwierdzą że to prowokacja - trudno, wyraziłem tu tylko swoją opinię jako jednego z wielu widzów obecnych czasów. Nie napisze o tym filmie dobrego słowa tylko z tego powodu "że tak wypada".
Z tego co wiem (a wiem zapewne niewiele) to jest to pierwszy film surrealistyczny- wystarczy spojrzeć na scenarzystów. Surrealizm uwielbiam, wg mnie film jest rewelacyjny. Gusta i guściki.
I nikt nie nakazuje pisania dobrych słów, bo "tak wypada" :)
Gdyby Mona Lisa została namalowana w XXI wieku, nikt by nie zwrócił na nią uwagi, więc wyrzućmy ją na śmietnik! przecież jest stara i bezwartościowa. Wieje ignorancją.
Nie musisz go wychwalać, ale z drugiej strony krytykować tak radykalnie tylko po to by udowodnić, jaki to jesteś niezależny od masowych gustów?
P.S. Nie uważam tego filmu za arcydzieło i Mony Lisy także:)
"Znawczyni Kina"
Nie, nie i jeszcze raz nie, jeżeli cokolwiek udowadniam to tylko swoje zdanie. Co rozumiesz pod pojęciem masowe gusta? Bo ja tłum ludzi którzy są żadni komercji i chcą obejrzeć Słoneczny Patrol sezon 9. I to niby oni maja uważać ten film za przynajmniej dobry?
A Mona Lisa to całkiem niezły obraz... mi sie podoba :P
Mnie też film nie powalił, ale to chyba dlatego, że nie mam pojęcia o surrealizmie i tak naprawdę nie mam z Czym Psa porównać. Więc o ocenianie pokuszę się za jakiś czas:P
P.S
Skąd w ogóle taki tytuł?XD