Piraci z Karaibów: Na krańcu świata

Pirates of the Caribbean: At World's End
2007
7,7 399 tys. ocen
7,7 10 1 399336
6,3 43 krytyków
Piraci z Karaibów: Na krańcu świata
powrót do forum filmu Piraci z Karaibów: Na krańcu świata

"Piraci..." są nominowani do Oscara w dwóch kategoriach : "Najlepsza charakteryzacja" oraz "Najlepsze efekty specjalne". Mam nadzieję , że zgarną obie nagrody w pełni na nie zasługują!

Najlepsza chaarkteryzacja(nominowani do Oscara):
1. "Niczego nie załuję - Edith Piaf"
2. "Norbit"
3. "Piraci z Karaibów: Na krańcu świata"

Najlepsze efekty specjalne(nominowani do Oscara):
1. "Piraci z Karaibów: Na krańcu świata"
2. "Złoty kompas"
3. "Transformers"

ocenił(a) film na 10
Euhenia_2

Oczywiście życzę Piratom Oscarów, ale tak obiektywnie rzecz biorąc, Transformers to duża konkurencja i może (w oczach przyznających te nagrody) ich przebić.

użytkownik usunięty
Euhenia_2

Jak dla mnie powinni dostać za charakteryzację, natomiast Transformers za efekty.

Euhenia_2

tylko kompletnie nie rozumiem dlaczego nominowany jest Złoty Kompas, film znośny, ale nie twierdzę, że efekty są takie super:) A jesli chodzi o Piratów to jak zawsze trzymam za nich kciuki:) i nieważne czy dostaną jednego Oscara czy 2 czy w ogóle 0:)

użytkownik usunięty
Euhenia_2

Tak, myślę, że w tych kategoriach mogą zgarnąć nagrody.

ocenił(a) film na 8

Zastanawiam się za co Złoty kompas dostał nominację..... efekty takie sobie, nic super specjalnego,a na pewno daleko im do efektów w Piratach. Ogólnie cały film średnio znośny.... tak że na prawdę nie wiem.....

Za to Piraci wymiatają i im dała bym wszystkie możliwe statuetki. A w pierwszej kolejności za muzykę bo jest genialna!!!!!

ocenił(a) film na 3
Karola

Wszystkie możliwe statuetki? Boże broń! Ja bym im dał co najwyżej za efekty (bo uważam że jednak sa lepsze niż w transformers. MOże mniej dokładne i szczegółowe, ale chyba mimo wsztstko bardziej widowiskowe). Dałbym nominację do muzyki. Dlaczego tylko nominację a nie oskara? Bo brakuje w tej muzyce tej "iskry bożej", która sprawiłaby że muzyka z PzK będzie pamietana jeszcze powiedzmy za 20 lat. Motyw przewodni owszem, bedzie pamietany, podobnie jak muzyka towarzysząca wejsciu Jacka Sparrowa. Ale pozostałe utwory z tej ściezki dzwiękowej... juz nie. Muzyka z PzK nie wejdzie do popkultury, histori kina i histoi muzyki (udało się to niewielu filmom, m.in muzyce Ennio Morricone z westernów Sergio Leona "Dobry, zły i brzydki" i "Pewnego razu na dzikim zachodzie", muzyce Johnna Williamsa z "Gwiezdnych Wojen" i "Indiany Jonesa".). NIe sądze, aby piraci się do tej listy wpisali, choc muzyke maja świetną i na nominację (a może nawet zdobycie oskara) mają szanse.
A Gwiezdny Pył jest lepszy od PzK 3 choby z tego powodu, ze ma w sobie to czego zabrakło w PzK 3 - czyli magię. Prawdziwą autentyczną magię która płynie z każdego kadru i zabiera widza w świat fantazji i wyobraźni. MIały to też "Opowieści z Narni", stara trylogia "Gwiezdnych Wojen", "Władca Pierscieni", nawet pierwsza częsc "Piratów z Karaibów". W częsci 3 niestety tego zabrakło.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
Euhenia_2

Myślę, że za charakteryzację zasługują na oscara ... nie widziałem Transformers, ale po zdjęciach widać, że efekty lepsze ...

ocenił(a) film na 10
Euhenia_2

charakterystyka to oczywiscie Piraci ale wydaje sie ze nie maja szans z Transformers w efektach oba filmy bardzo lubie