"Piraci..." są nominowani do Oscara w dwóch kategoriach : "Najlepsza charakteryzacja" oraz "Najlepsze efekty specjalne". Mam nadzieję , że zgarną obie nagrody w pełni na nie zasługują!
Najlepsza chaarkteryzacja(nominowani do Oscara):
1. "Niczego nie załuję - Edith Piaf"
2. "Norbit"
3. "Piraci z Karaibów: Na krańcu świata"
Najlepsze efekty specjalne(nominowani do Oscara):
1. "Piraci z Karaibów: Na krańcu świata"
2. "Złoty kompas"
3. "Transformers"
Oczywiście życzę Piratom Oscarów, ale tak obiektywnie rzecz biorąc, Transformers to duża konkurencja i może (w oczach przyznających te nagrody) ich przebić.
Jak dla mnie powinni dostać za charakteryzację, natomiast Transformers za efekty.
tylko kompletnie nie rozumiem dlaczego nominowany jest Złoty Kompas, film znośny, ale nie twierdzę, że efekty są takie super:) A jesli chodzi o Piratów to jak zawsze trzymam za nich kciuki:) i nieważne czy dostaną jednego Oscara czy 2 czy w ogóle 0:)
Zastanawiam się za co Złoty kompas dostał nominację..... efekty takie sobie, nic super specjalnego,a na pewno daleko im do efektów w Piratach. Ogólnie cały film średnio znośny.... tak że na prawdę nie wiem.....
Za to Piraci wymiatają i im dała bym wszystkie możliwe statuetki. A w pierwszej kolejności za muzykę bo jest genialna!!!!!
Wszystkie możliwe statuetki? Boże broń! Ja bym im dał co najwyżej za efekty (bo uważam że jednak sa lepsze niż w transformers. MOże mniej dokładne i szczegółowe, ale chyba mimo wsztstko bardziej widowiskowe). Dałbym nominację do muzyki. Dlaczego tylko nominację a nie oskara? Bo brakuje w tej muzyce tej "iskry bożej", która sprawiłaby że muzyka z PzK będzie pamietana jeszcze powiedzmy za 20 lat. Motyw przewodni owszem, bedzie pamietany, podobnie jak muzyka towarzysząca wejsciu Jacka Sparrowa. Ale pozostałe utwory z tej ściezki dzwiękowej... juz nie. Muzyka z PzK nie wejdzie do popkultury, histori kina i histoi muzyki (udało się to niewielu filmom, m.in muzyce Ennio Morricone z westernów Sergio Leona "Dobry, zły i brzydki" i "Pewnego razu na dzikim zachodzie", muzyce Johnna Williamsa z "Gwiezdnych Wojen" i "Indiany Jonesa".). NIe sądze, aby piraci się do tej listy wpisali, choc muzyke maja świetną i na nominację (a może nawet zdobycie oskara) mają szanse.
A Gwiezdny Pył jest lepszy od PzK 3 choby z tego powodu, ze ma w sobie to czego zabrakło w PzK 3 - czyli magię. Prawdziwą autentyczną magię która płynie z każdego kadru i zabiera widza w świat fantazji i wyobraźni. MIały to też "Opowieści z Narni", stara trylogia "Gwiezdnych Wojen", "Władca Pierscieni", nawet pierwsza częsc "Piratów z Karaibów". W częsci 3 niestety tego zabrakło.
Pozdrawiam.
Myślę, że za charakteryzację zasługują na oscara ... nie widziałem Transformers, ale po zdjęciach widać, że efekty lepsze ...