Ta ocena jest chyba za nazwę "Piraci z Karaibów". Najwyższa ze wszystkich części choć była najgorsza i wiele osób sądzi że ta część jest najgorsza ale chyba nazwa "Piraci z Karaibów" jest silniejsza niż obiektywność. Ktoś tu sobie kpiny robi. Ja bym dał temu filmowi jakieś 7,89 albo i jeszcze trochę mniej jakieś 7,78 ale na pewno nie 8,09
Badzmy szczerzy-ten film nie zasluguje na wiecej jak 7/10. 8/10 to powinna dostac 1. Nie obchodzi mnie co powiedza fani... obiektywizm :]. Juz nieraz sie wypowiadalem na temat tego filmu. Nie chce sie powtarzac.
Do założyciela: Na szczęście nie zmienisz całego świata i wszystkich ocen na FilmWbeie.
Ale ja wcale nie chcę zmieniać piszę tylko to co myślę. I nie tylko ja tak sądzę rozmawiałem z wieloma ludźmi którzy również uważają że jest to najgorsza część "piratów" więc nie zgadzam się z tak wysoką oceną.
i zmieniać nie musisz ale akurat co do tej oceny zastrzeżeń mieć się nie powinno bo wystawili ją ludzie zwykli... widownia..... więc skoro jest taka wysoka to im sie ten film bardzo podobał... i tyle.... gdyby to była ocena jakiegoś pseudo krytyka to można by debatować... a tak to jest Głos Ludu:)
No tak... tylko nie wiem czy kolega zuwazyl, ale na tym forum ludzie nie bardzo umia sie poslugiwac skala ocen :/. wystepuje tutaj tendencja do mocnego zawyzania oceny. Zalozmy ze film jest przecietny: dla takiego ocena 5 to w sam raz, a tutaj takie filmy posiadaja ocene 7 (na taka wlasnie zasluzyli Piraci 3). Takich przypadkow jest cala masa niestety :(. Ja juz powoli trace rachube bo nie wiem czy jesli jakis film ma ocene 5 to jest to gniot czy wlasnie film ze sredniej polki :]. Tak sie kreci ten cyrk :)
no być może..... każdy ma własną skale oceniania:)......... przede wszystkim ma być to w pewnym sensie zabawa:D
Każdy ma własne zdanie. Ty uważasz, że część jest słaba, inni uważają, że jest super. Trochę tolerancji i wszystko będzie ok:)
Ale jednak jest w tym troche racji.
Znam conejmniej 200 znacznie lepszych filmów i żadna częsc Piratów z Karaibów nie powinna byc obecna w Top100 - po prostu na to nie zasługują.
Są niezłym kinem rozrywkowym - ale nic po za tym, i to nie wystarczy aby zaliczac PzK do największych arcydzieł kina. Bo to by była kpina!
Ja tam też wystawiłem PotC 3 ocenę 7/10 (i jest to ocena odrobine naciągana)
Taa... mam podobne zdanie. Da sie obejrzec i można czerpac z tego jakąs tam radosc i rozrywkę... ale żeby do TOP100???? BOŻE BROŃ!!!!!!!
Jeśli już miałbym polecac jakieś świetne kino przygodowe, to byłby to Indiana Jones oraz stara trylogia Star Wars. I żeby było jasne - te filmy są w TOP100.
Hmm, dopiero się skapnąłem - Klaun Szyderca napisał coś z sensem... cholera, świat się kończy. Ciekawe czy to mocne postanowienie poprawy czy tylko jednorazowa wpadka ;)
eeeee tammmm zaczyna się gadanie bez sensu..... Piraci są i w ich gatunku lepszych nie ma:D ..... a indiana i star wars?! uuuu mistrzu:D można powiedzieć że to innego "gatunku" filmy....oczywiście wszystkie arcydzieła :D :D :D
Indiana Jones to czystej krwi kino przygodowe - w tymże gatunku jest lepsze od piratów, i to duzo. Moim zdaniem oczywiscie, choc jakby popatrzec do większośc prawdziwych kinomaniaków (czyli nie takich, co oglądają tylko wysokobudrzetowe filmy z Usa i uważają PzK za największe arcydzieło w histori) uważa podobnie.
A Star Wars? To też kino przygodowe, choc do tego reprezentuje gatunek zwany Space opera lub Space Fantasy (boże broń Sci-Fi!!! Star Wars to nie jest kino Sci-Fi!).
Ja lubię Piratów z Karaibów, ale aby nazwac ich arcydziełem i wrzucic do TOP100 to przegięcie.
zależy kto jakie ma wymagania i skalę ocen. Ty jako "znawca" możesz twierdzić, że piraci nie są arcydziełem, a dla wielu (nie tylko tych co oglądają wysokobudżetowe filmy z USA) Piraci są takowym arcydziełem, ale oczywiście w pirackim gatunku:) Ja np. uważan że Indiana Jones wcale nie jest lepszy:) oczywiście opinia jest subiektywna.
Ale przejrzyjcie forum popatrzcie jak ten film oceniali jeden z użytkowników napisał tak "Muszę przyznać że to najgorsza część ale dam jej 8 niech ma w końcu to "Piraci z Karaibów" I ta ocena nie była za film tylko za nazwę i użytkowników którzy tak oceniali jest dużo więcej.
Tak, zdecydowanie wiele osób ocenia ten film po marce, a nie jego jakości. Ma w tytule "Piraci z Karaibów", czyli to arcydzieło musi byc i zasługuje na 10/10. Ta...
Dlaczego wystarczy aby film był "jedynie" miłą rozrywką a juz większośc młodocianych fanów daje mu 10/10. Jest to o tyle smieszne, że wielu fanów (w tym kilku z którymi miałem okazję gadac na forum) a po moim powiedzeniu że piraci są gorsi od Ojca chrzestnego, człowieka bez twarzy, Indiany jonesa, klasycznych Gwiezdych Wojen czy filmów kuosavy oraz westernów Sergio Leona,to stwierdzili "Ja tych filmów nie widzałem/am, a piraci to najlepszy film w histori kina i basta!!!"
Dziwne to podejście, i delikatnie mówiąc - głupie.
"Mi podobały sie wszystkie części. To kwestia gustu. :)"
Mnie tez sie podobały, a częsc pierwsza to jeden z moich ulubionych filmów. Ale to niestety za mało aby częsc 2 czy w tym przypadku 3 miały prao chociaż zbliżyc się do listy 100 najlepszych filmów w histori kina!
Wypadałoby czasami odrózniac rozrywkę od sztuki. A w kategori sztuki piraci nie mają absolutnie NIC poza kilkoma kawałkami muzycznymi z soiundtracku (a to tez tylko niektórymi).
Mnie również się wszystkie podobały ale 3 jest zdecydowanie najgorsza po obejrzeniu zastanawiałem się czy nie zasługuje na ocenę 6/10 ale ostatecznie dałem jej 7/10 ale troszkę naciągnąłem tą ocenę. Dla mnie idealna była by 6.5/10.
Jak tu na forum (nie wiem czy widziałes ten post) tuż po premierze jakas nastolatka strzeliała, że ten film jest najlepszym filmem w histori kina to probowałem jej powiedziec, ze nie ma racji. Wymieniłem kilka wielkich arcydzieł, które to wszystkie znajdują się w setce najlepszych filmów w histori kina!!! Były to:
Ojciec Chrzestny (obecnie 1 miejsce w TOP 100)
Skazani na Shawshank (obecnie 3 miejsce w TOP100)
Lot nad kukułczym Gniazdem (obecnie 9 miejsce w TOP100)
Gwiezdne Wojny: Imperium kontratakuje (obecnie 54 miejsce w TOP100)
Gwiezdne Wojny: Nowa Nadzieja (obecnie 63 miejsce w TOP100)
Obcy: Ósmy Pasazer Nostromo (obecnie 47 miejsce w TOP100)
Łowca Androidów (obecnie 49 miejsce w TOP100)
łowca Jeleni (obecnie 25 miejsce w TOP100)
Czas Apokalipsy (obecnie 19 miejsce w TOP100)
oraz "Człowiek Deszczu" (obecnie 85 miejsce w TOP100)
Wiecie co odpowiedziała? Że te filmy to g**no które nie moze się nawet równac z "boskimi piratami z karaibów". Normalnie krew mnie zalała!!! Nie wiem kin ona była, ale chyba nie ma juz dla niej ratunku.
Rozumiem, można miec własny gust, ale to juz była przesada. Zwykły trywialny film przygodowy jakim są PzK 3 jest lepszy od takich arcydzieł?
Jeśłi chodzi o "Klątwę Czarenj Perły", to bym polemizował, bo ten film jest swietny i z chęcią widziałbym go w okolicach pierwszej setki (ale broń boże w tej setce!!!) ale Potc3? Bez żartów.
Moja Obiektywna ocena PotC 3 - 6/10
Moja Subiektywna ocena PotC 3 - 7/10 - bo mimo wszystko lubię ten film.
Tak wiec cała trylogia w mojej ocenie wygląda nastepująco:
klątwa Czarnej Perły - 10-/10 (rewelacja!)
Skrzynia Umarlaka - 7+/10 (niezły)
Na Krańcu świata - 7/10 (może byc)
Ja dałem
Klątwa Czarnej Perły 8/10
Skrzynia Umarlaka 8/10
Na Krańcu Świata
Według mnie 10/10 dla jakiej kol wiek części "Piratów" to za dużo 9 owszem ale 10 nie.Powinieneś oceniać obiektywnie Jaszczurku bo na tym to polega niestety mało kto tak robi i to widać po 3 części "Piratów" która mimo że jest najgorsza ma najwyższą ocenę z całej trylogii.
Wiem, przesadziłem z tą oceną, ale cóż na to poradze że film bardzo mi się spodobał? Fakt, ocena 10/10 jest przeznaczona dla arcydzieł, a takowym "Klątwa Czarnej Perły" nie jest.
Jest to bardziej subiektywna ocena, wynikjąca z miłego zaskoczenia tym filmem, niż rzeczywistego uznania. Jesli miałbym oceniac obiketywnie - ocena byłaby taka sama jak w twoim przypadku - czyli 8/10.
Z tym że "Klątwa Czarnej Perły" ma dośc niską średnia w rankingu filmwebu, wiec taka 10 za wiele im i tak nie pomoże.
Tak wiec tu ocena jest za pewien "czar". Zwróc uwagę na film "Gwiezdne wojny: Nowa NAdzieja" z 1977. Dostał 7 oskarów, jest arcydziełem, ale wysokie oceny zbiera głównie za niesamowity klimat, tworzony przez uniwersum w jakim dzieje się akcja, stylizację i oczywiscie muzykę!
Klimat jest czyms nieuchwytym, co cięzo zdefiniowac i ader wszytko - uzyskac. Jesli twórcom filmu uda się taka sztuka - szacunek. Stąd także i moje uznanie dla PotC 1. Choc 10/10 to faktycznie za dużo. I chyba faktycznie wypadałoby zjechac z ta oceną w dół, co najprawdopodobniej uczynię.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie na blog.
Ja też muszę przyznać że "Klątwa Czarnej Perły" ma w sobie "czar" dzięki któremu bardzo miło się ją ogląda nawet kilka razy. Pozdro Jaszczurku ja zapraszam do Siebie na blog może nie jest on na razie za duży no ale jest dopiero niedawno zacząłem go tworzyć.
To, że ty uważasz te filmy za arcydzieła, nie tak twierdzi cały filmweb. Ktoś uważa piratów za arcydzieło? Jego sprawa:) Może ktoś dał 3 10/10 bo po prostu mu się podobała?
sorki za te pokręcone zdanie:)
* to, że ty uważasz te filmy za arcydzieła, nie znaczy, że twierdzi tak cały filmweb:)
Ale zdecydowana większosc ta twierdzi. Nie lubię tłumaczyc dlaczego pewne filmy sa arcydziełami - po prostu nimi są. A piraci do niech nie należą po prostu. Jedynka jest bardzo dobrym filmem przygodowym - ale nie arcydzieło. I tu nie ważne są różne gusta. Już kiedyś napisałem takie zdanie, ale je powtórzę - należy dojrzec róznię między rozrywką, a sztuka. Piraci to dobra rozrywka - broń boże sztuka. I zapytaj o to kogo chcesz.
Weźmy na przykład moje rysunki. Wielu ludzi uwaza ze sa świetne, ale nikt nie powie ze to są arcydzieła. Arcydzieła tworzył Leonardo da Vinci, Matejko, Boris Valejio, G.R, Giger... ale nie ja. To jest różnica.
Po piraci to zupełnie inna liga - kino rozrywkowe.
http://film.onet.pl/0,0,1668624,wiadomosci.html proszę bardzo wejdź tu i zobacz jakie z tych Twoich "Piratów" 3 arcydzieło. Już pisałem że to MOJE zdanie na ten temat a nie całego FilmWebu. I powiem Ci że na tej stronie przynajmniej 2000 ludzi a podejrzewam że i dużo więcej które dało temu filmowi 10/10 za samą nazwę mimo że uważało że 2 poprzednie części są lepsze.
A 10/10 za to że się ten film podobał to dużo za dużo ta ocena jak już pisał Jaszczur XP jest przeznaczona dla arcydzieł. Za to że się podobał powinno się dać 7/10 lub 8/10 a nie 10/10.
No i właśnie dlatego muszę uderzyc się w pierś i posypac głowę popiołem - dałem dla PotC 1 ocenę 10/10. Choc film jest bardzo, ale to bardzo fajny, to jednak taka ocena jest za duża. Myślę jednak, że 9/10 będzie w sam raz.
PS> Nie uważam PotC 3 za porażkę, choc film z pewnoscią mogłbyby byc lepszy. Fakt - rozczarowanie wynika bardziej z zbyt dużych oczekiwań, a nie poziomu filmu. Choc z drugiej strony jest to wina twórców - zapowiedzi, wywiadów itp wynikało że bedzie to ósmy cud świata. A dostaliśmy po prostu niezły film.
Ta lista jest bez sensu, porażka. A ja dałam 10/10 i mnie nie obchodzi kto jakie ma zdanie bo ja mojego nie zmienie;P
No dobra 9/10 lepiej by pasowało bo cz2 była lepsza. Nio, ale i tak podobał mi się ten filmik :D
Wcale nie jest bez sensu najgorsza część a ma największą ocenę choć niemal wszyscy przyznają że jest ona najgorsza.
spoko każdy ma inne zdanie. Ale ja nie mówie, że to jest najlepsza część, wręcz przeciwnie uważam, że była najgorsza, ale biorąc pod uwage tylko części z PzK. Są dużo gorsze filmy (nie będe ich wypisywać) które powinny być na tej liście, a ich nie ma.
nazwijcie mnie od idiotów, a co mi tam. Dla mnie "na krańcu Świata" to najlepsza aczęśc całej tej trylogii. Poprzednie części to byla raczej czysta zabawa. Tutaj rzecz urosła do rangi megawidowiska. Nareszcie widzimy, jak piraci całego świata walczą o swoją ukochaną wolność. Plus nareszcie poważny w kilku scenach Jack Sparrow. Nie ma się tu do czego przyczepić, bo doszukiwanie się logiki w każdej scenie takiego blouckboustera to dziecinada. 10/10
Ekhem ekhem z tą wojną to nie bardzo im wyszło bo walczyły tylko 2 statki. Gdy po raz 1 oglądałem ten film w kinie to nie mogłem się doczekać końcówki gdy wreszcie ona nadeszła to miałem cichą nadzieję że zobaczę największą bitwę jaką widziałem na ekranie,niestety zawiodłem się srogo.
Oooo widzę że w końcu część fanów obniżyła trochę oceny "Piraci" spadli z miejsca 106 na 139
Rafal23 ja też czekałem w kinie na tą megabitwę i się nie doczekałem. Dlatego z kina wyszedłem niezbyt usatysfkacjonowany, a prawdę powiedzwszy zły. Ale teraz po obejrzeniu na DVD, uznałem że jednak się nie ma czego czepiać. Wg mnie scena bitwy jest b. dobrze zrobiona.
Scena bitwy owszem - jest swietna. Gdyby cały film byłby zrealizowany równie dobrze, to Piraci z Karaibów mieli by szansę dorównac starym Gwiezdnym Wojnom, pod względem kina przygodowego z elementami akcji. A tak niestety się nie stało, bowiem PotC jest "tylko" niezłym filmem.
Pierwsza częsc, mimo że pozbawiona tak dużej ilości akcji i efektów, miała coś o czym widocznie w PotC 2 i 3 zapomniano - niezwykły klimat, a film był idealnie wyważony pod każdym względem. Dzięki temu "Klątwę Czarnej Perły" stawiam niemal na równi z innym swietnym filmem przygodowym - "SW: Nową Nadzieją" z 1977. Szkoda ze PzK 2 i 3 zeszli z tego poziomu, ale i tak ogląda się ich przyjemnie. Choc tak wysoko ocena dla "Na Krańcu Świata" fakycznie jest przesadzona, podobnie jak obecnosc tego filmu na granicy Top100.
Boże ludzie nie podniecajcie sie tak:)
"ten film nie zasługuje na 7,67777 on zasługuje na 7,67776!"
matko,nie macie wiekszych problemow? ja daje kazdemu filmowi
jaki mi sie podobał ocene 10/10 nie po to zeby pokazac jaka
to ze mnie wielka,ambitna znawczyni filmow tylko po to zeby
odrobinke podniesc ocene filmu który mi sie podobał...
a porównywanie piratów do chociazby "Ojca Chrzestnego" jest lekką
przesadą...no ale wiadomo,małoletnie fanki znają sie lepiej;)
ludzie,wyluzujcie. Od ocen na filmwebie oraz od tej sławnej
top100 o którą tak zawzęcie walczycie świat sie nie zawali!
wyluzujcie...;)
pozdrawiam
Zgadzam się z założycielem tematu :) Nie zasługuje na taką ocene, no ale co zrobić. Część pierwsza=najlepsza. Na ogół tak jest.
na szczeście nie każdy tutaj nie ma życia i tylko ogląda filmy żeby wyrazić swój żal jak to że ojej nie podobało mi się a że nie mam nic lepszego do roboty zaspamuję moim żalem o czymś o czym pewnie nie mam pojęcia ale co tam SPAM! pozdrawiam spamerów :P
Sam jesteś spamer, bo dopiero co założyłes na tym forum temat "Swietny" o tym jak ci sie ten film podobał. A takich tematów są juz setki! Nie mogłes się wpisac na najbliższy? Nie, tu musiałes załozyc nowy, bo się szukac ci nie chciało. A wiec nie tylko spamer, ale i leń. Powinszowac, zwłaszcza że sam tak nazwałes innych.
I jak widze, to ty nie masz pojęcia, czym jest kino. My tu nie mówimy że film nam się nie podobał, wręcz przeciwnie. Dziwi nas natomiast, ze ma tak wysoką srednia, większą niż niektóre prawdziwe arcydzieła (do których to piraci nie należa), i PzK są wyzej, niż niektóre dzieła sztuki. A piraci to rozrywka (bardzo dobra, przyznaję), nie sztuka. Lista Top100 obejmuje 100 najlepszych filmów, a nie 100 najfajniejszych filmów. To listy 100 najfajniejszych filmów, które najprzyjemniej się ogląda, poraci mieli by świete prawo wejśc.
Ja myslalam ze TOP100 to lista własnie najbardziej popularnych filmów,czyli na topie;)
zgodze sie z tym-piraci to świetna rozrywka ale napewno nie sztuka. Ale naprawde niech se mająawet średnią 10/10 kogo to obchodzi ludzie nie macie wiekszych problemow?jak nawiedzone nastolatki beda kochały piratów nic nikt na to nie poradzi i zakładanie takich tematów jest bez sensu:P hyhyhhyh pozdrawiam
no cóż gdzieś trzeba zacząć ale akurat fakt że to jedyny temat nie znaczy że nie komentowałem gdzie indziej :P a co do top 100 to fakt kolega ma rację top 100 według ocen no i popatrz mamy tam takie filmy które nie zasługują tam być wymieniać szkoda czasu wystarczy przejrzeć listę. Do niedawna w ogóle nie chciałem tu mieć konta, ale ktos coś napisał o jakimś filmie bzdurnego że nie mgołem się oprzeć i musiałem skomentować :P Defacto wszystko tutaj to tylko spam a z ludzi tacy znawcy, że normalnie krytycy wysiadają lol ciekawe ile tutaj ma poniżej 13?? ile poniżej 18? z reszta wystawim więcej ocen niż piszę to się liczy. Ale knoemntowanie filmu który mi się nie podobał to po prostu spam totalny nie podobało się daj jeden i idź sobie po co o tym gadać szczególnie że prawdopodobnie zawsze znajdzie się ktoś kto będzie bronil tematu itd. Anyway cheers to multiple filmweb spamers!! Argh!!
Jeju Sarak jak Ci się tu nie podoba to możesz sobie iść na jakaś stopklatkę.pl czy co tam innego wolisz. Piszesz że z ludzie którzy zalogowani są tutaj nie znają się na filmach a ciekawe jak ty się znasz? taki z Ciebie obeznany kino maniak? Co do komentowania filmów to według mnie jest ono bardzo fajnym pomysłem bo ludzie mogą sobie porozmawiać na temat filmów itd. pozdro
niespecjalnie ze mnie kino maniak dlatego tez niewiele piszę za to wciągają mnie kłótnie jak ta...bezcelowe (czy wszystkie kłótnie nie są bezecelowe?) Anyway, nie mam na to czasu już ktoś musi skończyć (ja i Ci negatywni goście)
Mówisz że żadni z nas kinomaniacy, znawcy i tak dalej. Powiedz mi, z ciekawosci pytam, czy mówi ci coś taki film jak "Ame Agaru"? Nie? A "Ran" lub "tron we Krwi"? No to może cos bardziej banalnego - powiedzmy "Scarface". Ile filmów niemych widziałes? Wiesz, ja staram się rozbudowywac swój gust filmowy, a nie karmic się tylko superprodukcjami, bo wybieram się do szkoły filmowej. Jak już można z tego wnioskowac - mam 18 lat, i co z tego? Wierz mi, prowadziłem na filmwebie lepsze, bardziej intelektulane rozmowy na poziomie z niektórymi 16 latkami, niż te powiedzmy z osobami z 30 na karku. WIek nie ma tu zadnego znaczenia. Ja nie jadę po tym filmie, ja go naprawde lubię. Ale jestem w stanie w tej chwili wymienic jakiś 150 znacznie lepszych filmów. Co do popularnosci, nie wydaje mi sie aby film "Siedmiu Samurajów" Kurosavy z 1954 r (jeszcze czarno biały) był strasznie popularnym dziełem, bo to film dla koneserów. A jednak jest niezwykle wysoko w Top100. Jest to dowód, ze to lista 100 najlepszych, a nie 100 najpopularniejszych filmów.