Piraci z Karaibów: Na krańcu świata

Pirates of the Caribbean: At World's End
2007
7,7 399 tys. ocen
7,7 10 1 399336
6,3 43 krytyków
Piraci z Karaibów: Na krańcu świata
powrót do forum filmu Piraci z Karaibów: Na krańcu świata

Nie wiem czy pamietacie ale dosc dawno temu w opisach dotyczacych 3czesci pojawialy sie informacje o tajemniczej smoczej damie, o bogini morza Calypso itp sprobujmy zlozycz to wszystko w pewna calosc moze do czegos dojdziemy :-)

1.Odnosnie smoczej damy czytalam ,ze ma sie znajdowac na statku tego chinskiego pirata. Zastanowmy sie o co moze chodzic. W chinach czczono smoki ,bylo ich kilka rodzajow smok odmiany meskiej wg ich wierzen panowal nad morzami i oceanami. W komentarzach rezyserow w 2 czesci mozemy uslyszec od nich krotka wypowiedz o piratach nie pamietam jak ich nazwali ale uzyli takiego okreslenia ,ze mozna wywnioskowac ,ze maja jakies "super moce" moze od tej smoczej damy? To by sie zgadzalo w pierwszej czesci byli piraci oblozeni klatwa,w drugiej te swory od davego a w 3 Ci chinczycy .Jak myslicie?

2.Swego czasu pisano tez ,ze chinczycy maja porwac Lizzy bo beda mysleli ,ze jest Bogina CAlypso ,ktora notabene na bank jest Tia DAlma (dlaczego? wiemy na bank ,ze to ona byla kochana jonsa,wiemy ,ze jest czarownica a kiedy ten gruby pirat powiedzial ,ze davy zakochal sie w morzu ona powiedziala ,ze to ta sama historia-wiec by sie zgadzalo bo calypso jest boginia morza) a moze Ta Calypso i smocza dama to to samo?

3.Ciekawe jaka wlasciwie role ma odegrac ojciec JAcka?

4.Ciekawa jest sama historia Jacka, wszyscy 'dobrzy' bohaterowie a takze
Ci "zli" bardzoooo go szanuja i staraja sie nie lekcewazyc. Napewno szanuja go za cos,tylko za co? Ciekawe czy zrobil cos wielkiego i niesamowitego.Pozatym przylozyl sie do "stworzenia" jonsa maja romans z Tia Dalma?Zna tyle tajemnic ,sekretow .Napewno jego historia kryje cos wielkiego

5.TAka moja mala dygresja. Mam nadzieje ,ze DAvy Jons nie zginie wg mnie nei jest taki do konca zly. JAk jack opowiadal mu ta historie Willa i Lizzy to prawie polecialy mu łzy. Pozatym stal sie taki z milosci. Jesli Will naprawde bedzie probowal go zabic to wydaje mi sie ,ze jest bardziej okrutny od DAvego.JAck chyba nie moglby zabic Jonsa.

ocenił(a) film na 10
Yaq_2

Taaak... historia Jacka jest pełna niespodzianek... to wiemy. I także zauwazyłam, że każdy który go nie doceniał źle skończył. Poza tym Jack nie jest głupi. Zna świetnie taktykę i teorię. ZNa statek na pamięć.... to mu pomaga przeżyć. Niektórzy uważają, że jest nieuczciwy... moim zdaniem to nieprawda... on jak prawie każdy ma sumienie i dlatego w I częsci (w jaskini) jednak zaatakował... oczywiście mógł mieć inne powody ale nie ścierpiałby śmierci Willa...
Ja się trzymam mojej teorii Jack jest inteligentny... i dlatego nikt nie może sie go pozbyć :P chociaż jak on to ujął jedna osoba już to prawie zrobiła (zwiatun)ale ja zawsze mówie ze prze kobiety zginą wszyscy mężczyźni ale gdyby ni one bylibyśmy w jakiniach :P
Co do teorii, która zostala tu przesdstawiona... hmmm to ciekae wnioski. I myśle że może być w nich dużo prawdy... to sie okaże:P

ocenił(a) film na 10
Yaq_2

Ciekawa teoria, nie wiem czy prawdopodobna, ale z pewnością intrygująca.
Co do podpunktu 5 : jeśli Will zabiłby Jonsa, to on na prawde okazałby się zły.

ocenił(a) film na 10
oleczka_3

Czy ktoś kiedykolwiek wątpił w inteligencję i spryt Jacka? On nie tylko zna się na swojej robocie, ale potrafi improwizować z pozytywnym skutkiem. Ukrywa naprawdę potężną broń, jaką jest jego mózg za maską szaleństwa i w ten sposób podchodzi niczego nieświadomych wrogów.
1: O ile dobrze pamiętam, to miano "Smocza Dama" nie przysługuje jakiejś kobiecie, lecz jest to nazwa okrętu. Nosi je prawdopodobnie okręt Sao Fenga lub Chow Po Tsai'a.
2: Zgadzam się, sama przedstawiałam kiedyś tą teorię i jest ona bardzo prawdopodobna z wyjątkiem ostaniego przypuszczenia, którego wyjaśnienie podałam w powyższym punkcie.
3: Podobno ojciec Jacka nie zna własnego syna. Nigdy nie widział go na oczy, ale wie, że jest on piratem i chce go odnaleźć. Prawdopodobnie on i "Bootstrap" Turner zawrą układ. Obaj pomogą sobie w odnalezieniu synów (z tym, że "Bootstrap", już swojego poznał).
4: Fakt, że Jack ma autoryret zarówno wśród wrogów, jak i przyjaciół, ale w dużej mierze jest, to zasługa legendy, jaką otacza swoją osobę mocno podkolorowując i przekręcając fakty oraz wyolbrzymiając swoje osiągniecia. Nie ma to jak dobra reklama, sporo wprzedzająca produkt. Wiele osób uważa Jack'a za nieczułego i egoistycznego drania, ale tak nie jest. On poprostu, nie ma zamiaru robić niczego na swoją niekorzyść, ma zdolości o przetrwania i korzysta z nich. Pod tym względem niewiele sie różni od każdego z nas. A przy tym robi, to w tak zabawnie przewrotny sposób, że nie sposób go nie lubić. Moim zdaniem między Jack'iem i Tią nigdy nic nie było, a przynajmniej nic ze strony Jacka (Pamiętacie jego minę, kiedy ona się do niego miżdżyła? ;p). Zacytuję dialog (tłumaczenie z filmu):
[Jack]-Myślałem, że to my się znamy.
[Tia Dalma]-Nie tak dobrze, jak bym chciała.
Davy powstał dużo wcześniej, jeszcze zanim pojawił się Jack (przynajmniej takie mam wrażenie) ;P
5: Ja również mam nadzieję, że Davy Jones nie zginie. Powtórzę, to któryś raz z kolei: Co to za oceany bez swego władcy?
Powinien darować winy i długi Jack'owi w zamian za pomoc w odzyskaniu serca. Zresztą Jack i tak juz został zesłany Na Dno, więc drugi raz za to samo, trafić tam nie może (Hehehe). Prawo podwójnego Ryzyka ;PPPPP

TheCloudEater

nie czytałem wszystkich odp. do końca bo za długie więc może się powtórzę..
tam byłó napisane ze Ci Chińczycy czy ktoś tam wezmą Elizabeth za jakąś boginię.. zaraz przeczytam to zobacze czy powtórzyłem:P

ocenił(a) film na 10
Pirat_9

Czy możesz mi powiedziez, gdzie było napisane ??? please...