Piraci z Karaibów: Na krańcu świata

Pirates of the Caribbean: At World's End
2007
7,7 399 tys. ocen
7,7 10 1 399336
6,3 43 krytyków
Piraci z Karaibów: Na krańcu świata
powrót do forum filmu Piraci z Karaibów: Na krańcu świata

Jestem Resa, tylko, że na koncie koleżanki :) mam dla was troszkę dyskutowania :D A poprawnie:
Wyczytałam gdzieś na necie, że Jack ma mieć romans z Tia Dalmą, a znowu na jakimś temacie na forum wyczytałam, że ma się zakochać w Elizabeth bo PODOBNO ona go kocha już od I części ^^" więęęc, chciałabym usłyszeć wasze zdanie i jakbyście woleli ;)
Według mnie, Elizabeth nie nadaje się na piratkę. Ona mi przypomina taką "paniusię" im.in. "nie zejdę tam, bo połamię paznokcie!" albo coś w tym stylu... ona jest za słodka, jak ktoś już powiedział ;)
Czekam na wasze odpowiedzi - pozdrawiam ;)

Esperanza

WSZYSCY MOJE ZDANIE JUŻ ZNAJA..
Jack i Elizabeth
Will do wora wór do Jeziora..
a Tia pasuje mi do Barbbosy-lub Daviego Jonesa (DJ)

Cpt_Pchelka

Widać że moje "will do wora wór do jeziora" się przyjęło ;) Jak dal mnie niech obie popełnią samobójstwo . Albo niech tylko Lizzy się powiesi a Tia do Davy'ego ;)

ocenił(a) film na 10
Grievous

Może Lizzie jest trochę delikatna i porządna w pierwszej części, ale w drugiej zdecydowanie się zmienia. Nabiera pazura i zaczyna myśleć w sposób jaki zasugerował jej Jack, więc nie zachowuje się jak na damę przystało. Co do uczucia jakie wiąże Jack'a i Lizzie, to było zauważalne już od pierwszego filmu, ale było jak błysk, po którym człowiek nie jest pewien, czy dobrze zainterpretował relacje pomiędzy tymi bohaterami. Z pewnością jest, to fascynacja tą drugą osobą, która jest tak odmienna od swojej własnej. Lizzie ciągnie do Jack'a jego niezależność, wolność, nawet egoizm (postępować tak jak ma na to ochotę, a nie kierować się moralnością), itp. A Jack'a intryguje w Lizzie jej spontaniczność, a jednocześnie jej uczciwość i niewinność (dopiero później Lizzie zmienia ten image). To uczucie trwa długo i narasta, a oboje zdają sobie sprawę z tego, że ten związek nie byłby najlepszym pomysłem, dlatego też dochodzi do scenek typu: "Curiosity", "Persuade me", "I know what I want"...i rozstrzygająca "I'm not sorry" ;PPPPP

TheCloudEater

ja mam szczerą nadzieję, że ten związek się nie uda, że to tylko przelotny romansik, bo oni do siebie nie pasują. I jeszcze jak go zdradziła tym pocałunkiem to było okropne. Na początku powiedziała mu że nie żałuje że tak z nim postapiła, ale później chce go ratować. tak panna ma nie pokolei.

ocenił(a) film na 10
Esperanza

Co więcej powiedziec, skoro The Black Pearl powiedziała wszystko, to co ja bym powiedziała. Jack + Lizzie, tak, tak...

ocenił(a) film na 10
Esperanza

Już się wypowiedziałam ... mogliby być razem... Jack i Elizabeth.. ale zauważcie tę nutkę rozpaczy w jej głosie kiedy mówiła I dont sorry... hmmm ciekawe ciekawe

ocenił(a) film na 10
Ashen

Jeśli już, to "I'm not sorry" ;PPP Tak, nie była wtedy szczera, wolałaby tego nie robić. Zabiła go, ale i tak go kocha ;PPPP Powiedzmy sobie szczerze, Jack'a nie da się zabić, gdyby nie zaakcepował tego, co mu zrobiła Lizzie, to oglądalibysmy brawarową ucieczkę przed Krakenem i to jeszcze w jaki zabawny i przy tym banalny sposób, he, he. Myślę, że zraniła go mocno swoim uczynkiem i dlatego m.in. przyjął to z taką powagą.

ocenił(a) film na 7
TheCloudEater

Też głosuję za parą Jack+Elizabeth. Również uważam, że między nimi iskrzyło już od pierwszej części, chociaż było to bardziej zauważalne w zachowaniu Jacka (przede wszystkim na wyspie). Wiele do ich wzajemnej relacji wnoszą sceny usunięte z 1. Pamiętacie tę zatytułowana bodajże "Jak dwie krople wody"? Elizabeth mówi Jackowi, że jest mądrym człowiekiem, ale nie do końca mu ufa. Jack odpowiada, że są jak dwie krople wody i podchodzi do niej bardzo blisko, a ona podnosi głowę i... w tej chwili zjawia się Norrington. Zauważyliście, że Jack unika mówienia do Elizabeth po imieniu? Szczególnie, gdy rozmawia z Willem- używa innego słowa albo nawet udaje, że nie pamięta, jak ona ma na imię ("Jak jej tam" użyte w 2). Moim zdaniem, to wyraźne przesłanki świadczące o tym, że pomiędzy nimi coś musi być!

karaiby

Tia i Jack?? wiem, ze cos tam miedzy nimi kiedys bylo, ale ona jest tak brzydka...w ogole mi do Sparrow'a nie pasuje ;) za to Lizzie-jak najbardziej. Pewne jest, ze razem nie beda, jestem przez to troche zla. Jednak moze tworcy zwiastuna specjalnie zrobili tak by przekonac nas, iz Will bedzie na pewno z Elli, a tym czasem znow nas zaskocza i okaze sie innaczej...nie wiadomo. Dlaczego ludzie mowia, ze Elizabeth jest slodka??musiala byc-powiedzmy "grzeczna" bo to tak czy innaczej to corka gubernatora! a w dwojce jedynie przy scenie w wiezeniu kiedy gadala z Turnerem byla tez troche slodka, ale zauwazcie,ze obok byl tatus :D

ocenił(a) film na 10
Harl

Co prawda Jack'a i Tię coś łaćzy, ale napweno nic poważnego, a przynajmniej ze strony Jack'a. Pamiętacie dialog (podaję tłumaczenie z filmu, bo wszyscy je znają):
[Jack]-Myślałem, że to MY się znamy.
[Tia Dalma]-Nie tak dobrze, jak liczyłam.
To mówi samo za siebie ;PPPP

ocenił(a) film na 10
TheCloudEater

To co między nimi było i już nie wróci i całe szczęście. Można miec nadzieję na Jack'a i Lizzie, ale ciekawi mnie co się stanie w 3 z Willem (takie ciekawe ploteczki są na ten temat :D)

ocenił(a) film na 10
Esperanza

a ja sie zastanawiam czy Tia Dalma nie miala coś wspólnego z Davy Jonsem? pamietacie jak Jack podkradał jej rzeczy gdy opowiadała historię "latającego Holendra", było wtedy takie zbliżenie na medalionik, bardzo podobny do pozytywki Jonsa( widać ja gdy will wykrada klucz) ;D

ocenił(a) film na 10
nigred

Tak! ja też to zauważyłam, podejrzewam również to to tia dalma miała romans z davym jonesem ale go rzuciła np. dla jack sparrowa albo ( jak sądzi moja koleżanka) dla ojca willa
A tak propo mi jack + lizzi wogóle nie pasuje. owszem mogą mieć romans ale ona ma sie ożenić z willem!!! choc osobiści nie lubię willa kojarzy mi się z takim chłopcem, któremu wydaje sie że jest piratem, w przeciwieństwie do jacka( on jest super) !

ocenił(a) film na 10
nigred

Ja myśle, że Tia Dalma, jest ta kobieta, co tak zraniła Jonsa, że wyciął sobie serce. I cos takiego bylo na komentarzu audio do filmu na Dvd,że Naomi Harris jako jedna z niewielu na castingu wiedziała co łączy Davy'ego Jonsa z Tią.

Esperanza

Mnie Tia Dalma pasuje na wnuczkę tej, co tak urządziła Davy'ego Jonesa. Bo gdyby to była ona (Tia Dalma), to musiałaby być stara. Przecież niektórzy z załogi Jonesa są zupełnie zeskorupiali, a to świadczy o tym, że są tam już bardzo długo, może nawet 100 lat.
W filmie było powiedziane, że służba u Davy'ego trwa 100 lat, a po tym czasie to już nikt nie myśli o opuszczeniu Holendra, bo zamienia się w rybo-potwora albo staje się częścią statku. Zatem, gdyby Tia Dalma miałaby być ukochaną Jonesa, to ile miałaby lat? No, chyba, że jest długowieczna, ale to byłaby już przesada z niesamowitymi wątkami w filmie.

ocenił(a) film na 10
muskrose

taak... ten medalion cos w nim jest.. może i macie racje... ale nie jestem chyba taka wciągnięta w to ... narzie... ale co z tym pierścieniem?

ocenił(a) film na 10
Ashen

Litości, ludzie. Kwestia związku Tii Dalmy i Davy Jonesa została rozstrzygnięta prawie rok temu, niedługo po premierze Skrzyni Umarlaka.
A tak nawiasem mówiąc, Lizzie mogłaby co najwyżej wyjść za Willa, a nie ożenić się z nim, chyba, że jest tranwestytą. ;PPP

ocenił(a) film na 10
TheCloudEater

I na czym stanęło rozstrzygnięcie związku Tii i Davy`ego ? Chyba że to jest w wcześniejszych temateach... wtedy sama to przewertuje

ocenił(a) film na 10
TheCloudEater

ja akurat nie czytałam tego tematu (na tym forum), bo nie czytałam wszystkiego. Ale pewnie na tym , że to Tia była z Jonsem.