Jak to możliwe, że Złoty Kompas dostał Oscara za efekty specjalne? Transformes jeszcze bym zrozumiała, ale to badziewie?
w ogóle Oscary to takie badziewie i komercja więc wiedziałam, że nic na co głosowałam nie wygra :/
efekty specjalne - lipa
make up -lipa
najlepszy aktor - lipa
film nieanglojęzyczny - lipa
*%^#&#@%%^^$#@&%@&%@%&&%&&&##@@#%^^#$#$^^%&^*&&$$##$@@#$!!!!!!!!
"Piraci z Karaibów" nie dostali żadnej statuetki, co za ludzie siedzą w tej komisji, żenada :/ Temu filmowi należy się przynajmniej nagroda za charakteryzację (za sam wygląd załogi Latającego Holendra) nie wspominając już o świetnych, pracochłonnych oraz realistycznych efektach specjalnych ostatniej części. Do tego dodałabym nagrodę za muzykę. Do tej pory "Piraci" zdobyli tylko jedną nagrodę - za efekty specjalne, w 2007 r., a na tak wielką produkcję jest to o wiele za mało <wkurzona>
Powinni dostać za efekty specjalne. Wir i podróż na kraniec świata były niesamowite.
irys0 widać, że jury ma chyba jakieś uprzedzenie do PzK. Za muzykę to im się naprawdę należał oskar. martamar16 - zgadzam się z tą sceną z wirem, była świetna :D
bo PzK i Johnny Depp nie są w guście akademii filmowej :/
A wiecie dlaczego nie wygrał "Katyń" tylko "Fałszerze"? Bo przecież wiadomo, że całe Hollywood, ba! Cała Ameryka jest podporządkowana Żydom...(nie jestem antysemitką ale taka jest niestety prawda). Film "Fałszerze opowiada o Żydach więc musiał wygrać...
I co jeszcze??? Bez przesady ten film niczym się nie wyróżnia efekty specjalne były, ale ten film jest przesiaknięty nimi. Aż się robi niedobrze.
Nominacja to raczej formalność, bo Piraci ową otrzymali tylko dlatego że jest to film kasowy. Oscar to byłoby wiele, wiele, wiele za dużo. Nie róbmy z tego arcydzieła!!!!!
Dodam jeszcze że Depp bardziej zasłużył na nominację do OScara za piratów, a nie za Sweedneya...
Zgadzam się z Luthien Anarion. Piraci nie zasługiją na żadnego Oskara.
Ludzie, przeciez to "tylko" kino rozrwkowe, a pod Oksary powinny podchodzi tylko filmy które maja range sztuki! A piraci niestety nie mają ze sztuka NIC wspólnego. A nie, jednak mają - ze sztuką komerchy, czyli zarabiania jak największej ilości kasy.
Jełsi chodzi o efekty, to zgadzam się z statuetką dla Złotego Kompasu. Dlaczego? Ano dlatego, że efekty w Złotym Kompanie mają swój własny, bardzo ciekawy styl! Efekty w piratach z karaibów są dokładne, szczegółowe, ale nie mają w sobie duszy. Są po prostu bezpłciowe.
I tutaj za bardzo nie wiem, dlaczego tak się dzieje. ILM Studio zostało załozone w latach 70'tych przez Georga Lucasa na potrzebny Gwiezdnych Wojen - i odwalili tam kawał świetnej roboty. Podobnie w późnijeszych filmach - Terminatorze, Parku Jurajskim - tam efekty miały w sobie to "coś". I co ciekawe, ILM Studio ma tendencję do nierówności. Przykładowo - efekty do "Skrzyni Umarlaka" z 2006 sa znacznie gorsze od tych, które ponad rok wczesniej ludzie z ILM robili do "Zemsty Sithów".
W "Na Krańcu Świata" genialnie wyszedł im efekt wiru oraz załogi Jonesa (jak i jego samego). Cała reszta - ujdzie w tłoku.
Tak więc moi kochani, nie liczy się tylko jakośc efektów, ale i ich styl. A w tym PzK są w stosunku do Złotego Kompasu 100 lat za murzynami, ze tak powiem :)
"efekty specjalne były, ale ten film jest przesiaknięty nimi."
To jest film fantastyczny, niby jak go mieli zrobić bez użycia efektów specjalnych?
"Aż się robi niedobrze."
Mów o sobie, mi nie było :)
"Nominacja to raczej formalność, bo Piraci ową otrzymali tylko dlatego że jest to film kasowy."
A Złoty Kompas to nie jest film kasowy?
"Nie róbmy z tego arcydzieła!!!!!"
I dlatego nie jest nominowany w kategorii "najlepszy film", tylko za efekty.
Za efekty moim zdaniem zasłużyli na Oscara, może kompas zasłużył bardziej, nie wiem, nie oglądałam, ale na pewno nie są one "średnie" czy też "przeciętne".
Oglądałam Złoty Kompas parę razy. Książka była świetna, scenariusz filmu całkiem ją uprościł, z książki zostało niewiele. Za pierwszym razem nawet mi się podobało. Ale ktoś mi zwrócił uwagę bym uważniej przyjrzała się "dajmonowi" i paru innym rzeczom. I rzeczywiście, gdy głębiej się wpatrzeć, w zwierzaku można dostrezc fragmenty zielonej lalki, która służyła do gry przed skomuteryzowaniem (czy jakoś tak:). Pomijając parę innych błędów, uważam że Złoty Kompas nie powienien dostać Oscara w tej kategrii.
"w zwierzaku można dostrezc fragmenty zielonej lalki" - oczywiście czasami, a nie ciągle:)
Po 1 to nie "Piraci" a Transformers powinni dostać Oscara za efekty więc nie ma tu zbytnio czego płakać.
Dla mnie wieksza sztuka jest zrobic efekty specjalne tak perfekcyjnie, zeby widz mial wrazenie, ze wszystko sie dzieje naprawde, a w "Piratach..." wlasnie tak bylo. Samo tworzenie malestorm zasluguje na statuetke. Sceny walki na morzu i w deszczu, cala zaloga Jonesa robia ogromne wrazenie. Dopoki nie zobaczylam czarno na balym, ktore sceny sa wylaczna zasluga efektow, nie zdawalam sobie sprawy jakie sa dobre. Wiele scen, ktore kiedys wydawaly mi sie nimi jedynie lekko podrasowane, powstaly z niczego. Nie dosc, ze ten "Zloty kompas" to jedno wielkie bezczelne posklejanie w kupe najbardziej komercyjnych filmow przygodowych ostatnich lat ("Piraci", "Wladca Pierscieni" "Harry Potter" "Gwiezdny Pyl" "Opowiesci z Narni") to jeszcze zamiast pominac ten zlepek plagiatow, to nagrodzono go Oscarem za pare miskow, latajace czarownice i pare innych zwierzat. Przeciez to nie chodzi o ilosc, ale o jakosc ;/ Co z tego, ze w tym filmie az przelewaly sie w gruncie rzeczy zalosne efekciki, kolorowe czary i ta cala "magiczna" otoczka, skoro to wszystko nie trzymalo sie kupy.
A Transformers odpada w przedbiegach, przykro mi.
Te oscary to w ogóle jakiś obłed przeciesz wszyscy dobrze wiemy że piraci są lepsi nawet i w efektah specjalnych
Ty wiesz swoje, bo masz całkowicie wypaczone na punkcie tego filmu.
Spróbuj spojrzec na to z drógiej strony - z punktu widzenia osoby, która fanem tego filmu nie jest. Wtedy Piraci pod względem efektów sa filmem swietnym, mniej wiecej na pozimie Złotego KOmpasu. Przy dwóch podobnych pod tym wzgledem filmach wybór padł na Kompas - i jest to po prostu kaprys osób które o tym zadeycowały. Parę dni później ich decyzna mogłaby już wyglaac całkiem odwrotnie.
A pod innymi względami piraci niestety leża i kwiczą (no może poza wyjątkiem całkiem niezłej muzyki) więc mówienie że są lepsi odrobinkę nie trzyma się kupy - przynajmniej ja tak uważam, i duża czesc osób które kinem naprawdę się interesują i naprawde siedzą w tym temacie.
"Na Krańcu Świat" to TYLKO film rozrywkowy, a oskary dostają filmy które sa naprawde wielkie, mają w sobie coś głębszego a i w większosci można podciągnąc pod arcydzieła. A tym piraci nie są, i nigdy nie będą.
Oskar za efekkty mógłby wiec byc - i nie byłoby w tym nic dziwnego.
Natomiast oskar dla Piratów i jakiejś innej kategori - to dopiero byłby obłed i można by mówic o upadku Oskarów.