4,7 13 tys. ocen
4,7 10 1 12526
3,0 13 krytyków
Pitbull
powrót do forum filmu Pitbull

Ucieczka młodych studentów przed gangsterami Nosa to metafora przejścia Izraelitów przez Morze Czerwone.

„A Pan rzekł do Mojżesza: «Wyciągnij rękę nad morze, aby wody zalały Egipcjan, ich rydwany i jeźdźców». Wyciągnął Mojżesz rękę nad morze, które o brzasku dnia wróciło na swoje miejsce, Egipcjanie uciekając biegli naprzeciw falom, i pogrążył ich Pan w pośrodku morza. Powracające fale zatopiły rydwany i jeźdźców całego wojska faraona, które weszło w morze ścigając synów Izraela. Nie ocalał z nich ani jeden. Synowie zaś Izraela szli po suchym dnie morskim, mając mur z wód po prawej i po lewej stronie.
W tym to dniu wybawił Pan Izraela z rąk Egipcjan.”

Wj 14, 15 – 15, 1

Ten film jest pełen takich metafor. To bardzo mądry, intelektualny film.

smokull

To prawda te alegorie są świetnie końcowa scena jest bardzo dobra, robi wrażenie, Grabowski dał im szansę na nowe życie ale ostrzega , że będzie się bacznie przyglądał ich poczynaniom.

ocenił(a) film na 8
smokull

Ja tak wysoko nie oceniam filmu, ale film zajebisty.

smokull

Generalnie niektóre filmy Vegi nie są aż tak głupie jak na to wygląda. Myślę że są spłycane przez odbiorców. Mi od razu mazanie po drzwiach kojarzyło się z cytowanym akurat fragmentem o krwi baranka i spacer przez rzekę z przekroczeniem morza. Podobało mi się to. Ale myślisz że ile procent oglądających zwróci na to uwagę? Tak samo botox. Dla mnie o fil.o kobietach o ich walce o szczęście itp może mam takie uczucia dzięki serialowi. Większość ludzi skupiało się na szpitalnych akcjach. Dla mnie to naprawdę fajny film.

ocenił(a) film na 9
markisadelioncourt

Zgadzam się, niektórzy odrazu skreślaja ten film o tak dla zasady, bo poprzednie produkcję były nieudane mi ten pitbull się bardzo podobał, a wstawki ze Starego Testamentu są świetne

ocenił(a) film na 2
smokull

Sugerujesz, że PŚ, to "mądra" książka dla intelektualistów?

ocenił(a) film na 10
Czarny_BP

Bardzo mądra a przede wszystkim święta księga.