Połów szczęścia w Jemenie

Salmon Fishing in the Yemen
2011
6,4 24 tys. ocen
6,4 10 1 24143
5,7 11 krytyków
Połów szczęścia w Jemenie
powrót do forum filmu Połów szczęścia w Jemenie

Najpierw obejrzałam amerykańskie "Kupiliśmy zoo". Kilka dni później brytyjski "Połów szczęścia w Jemenie". Oba filmy mają podobne przesłanie. Bohaterowie odnaleźli szczęście dzięki temu, że uwierzyli w marzenia, które spełniają się, gdy dołoży się wszelkich starań w ich realizację. Wiem, że podobnych filmów jest mnóstwo, jednak pozwoliłam sobie na porównanie właśnie tych dwóch, ponieważ powstały w tym samym roku. Mnie zdecydowanie bardziej podoba się "Połów..." Ciekawsza fabuła, rozwój akcji, brytyjski humor i piękne zdjęcia. "Kupiliśmy zoo" według mnie jest przesłodzony, typowo amerykański, a niektóre akcje w filmie są mało zabawne wręcz bajkowe... ale to pewnie dlatego, że film zalicza się do gatunku familijnego i ma bawić także najmłodszych. :-) Jednak film oparty jest na prawdziwych zdarzeniach.
A Wam, który film bardziej przypadł do gustu?

Kaatja

Mi z kolei bardziej przypadł do gustu "Kupiliśmy zoo", "Połowem szczęścia..." troszkę się rozczarowałam. Aczkolwiek jest dobre 6/10

ocenił(a) film na 7
tyskaj

Podobne przesłania, ale tak jak napisałaś odbiorca nie do konca taki sam stąd w "We bought a zoo" jest prościej, słodziej, naiwniej. Obie historie wyrozniaja sie (pozytywnie) na tle obecnych komedii romantycznych. Ze wzgledu na lepsze aktorstwo lepiej mi sie ogladalo 'Salmon fishing in the Yemen'

ocenił(a) film na 7
Kaatja

Jak zwykle u Ciebie, sympatyczny i konkretny wpis na temat.
Stajesz się Kaatju moją ulubioną Filmwebowczką.

ocenił(a) film na 7
HRA

Trochę się zagalopowałem. Pomyliłem Cię z inną Katią, za co bardzo przepraszam. Widocznie wszystkie Katie są niezwykłe, co może choć trochę tłumaczy moją pomyłkę.

ocenił(a) film na 8
HRA

Nie ma za co. Cieszę się, że mój wpis się Tobie podoba. :-)