PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603930}

Pod skórą

Under the Skin
2013
5,7 20 tys. ocen
5,7 10 1 20469
7,1 61 krytyków
Pod skórą
powrót do forum filmu Pod skórą

do tego lubię pokręcone filmy, ale to jest dla mnie nieprzyswajalny gniot. Bez fabuły, bez ideologii, bez jakiegokolwiek sensu. Wiem taka wizja twórcy, bawi się formą, obrazem, kompozycją kadru. Lecz dla mnie to dno i 5 metrów mułu.
Jak ktoś lubi SF, ale z ciekawie opowiedzianą historią, a nie takie jak tu - afabularne, to omijać szerokim łukiem.

ocenił(a) film na 10
profix

Bez ideologii? A myślisz że o co chodziło z tą całą skórą, która pozwalała kosmitce udawać człowieka? Czemu przerwała stosunek, i zerwała się z łóżka? Czemu oszczędziła człowieka który skórę miał godną pożałowania? Aż tak ciężka symbolika, serio?
Film mówi wiele o rolach płci w społeczeństwie, o naturze człowieka, o uprzedmiotowieniu, o tym czy formę da się przekroczyć, jeśli tego nie widzisz w tym filmie, przepraszam, jesteś ślepy.

M0RiARTY

Role płci w społeczeńśtwie? Nie powinno ich być. Wszyscy chcą praw, a nie przywilejów, zwłaszcza tych, które kobiety podobno miały, przywileje-sreje, całowanie wąsaczy w ręcę, odsuwanie krzesła, a potem naśmiewanie się z nich i gadanie, jakie to nie są głupie.

ocenił(a) film na 10
ocenił(a) film na 1
profix

Książka jest równie beznadziejna

profix

Myślę, że ten film zasługuje na dużo więcej.
Dla mnie to genialne zdjęcia, zapadająca w pamięci muzyka i ta nierozwiązana tajemnica...
Takie filmy, to perły. Polecam!