PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603930}

Pod skórą

Under the Skin
2013
5,7 20 tys. ocen
5,7 10 1 20469
7,1 61 krytyków
Pod skórą
powrót do forum filmu Pod skórą

Film nie został zrealizowany z hoolywoodzkim przepychem, co może odrzucać tych nieco mniej cierpliwych widzów. Niemniej jednak autor dobitnie oddał realizm otaczającego nas dzisiaj świata z perspektywy obcych istot nieuprzedzonych do naszych zachowań. Niektóre sceny przedstawiające zachowanie ludzkie bardzo mocno zapadają w pamięć, są przepełnione ogromnym i skrajnym złem, z którym nie ma co ukrywać, spotkać można się w naszym świecie na co dzień. Zdarzają się przejawy dobra. Film wydaje się być refleksją nad bezcelowością naszego istnienia i sprowadza człowieka do poziomu zwierzęcia, które kończy jako surowiec nieznanego przeznaczenia dla obcych istot. Obcych, którzy wcielili się w naszą postać i przez chwilę nawet wydawali się być zainteresowani byciem człowiekiem...

użytkownik usunięty
Pimlico7

"Niemniej jednak autor dobitnie oddał realizm otaczającego nas dzisiaj świata z perspektywy obcych istot nieuprzedzonych do naszych zachowań."

W jaki sposób?

"Niektóre sceny przedstawiające zachowanie ludzkie bardzo mocno zapadają w pamięć, są przepełnione ogromnym i skrajnym złem..."

Które na przykład? Przez cały film bohaterka jeździ samochodem dostawczym i zabiera facetów do mieszkania, gdzie toną w jakiejś czarnej mazi.

ocenił(a) film na 8

Oglądając ten film czułem sie jak za czasów gdy mieszkałem wlasnie w Wielkiej Brytanii. Wszystkie sceny wyglądały jakby były kręcone w przypadkowych miejscach bez większych przygotowań i przekolorowań. Główna bohaterka wydawała sie byc całkowicie oderwana od rzeczywistości i była wyjątkowo otwarta dla wszystkich spotkanych osob. Pewnie dlatego, ze pełniła rolę wabika. Mogła w ten sposob poznawać tajniki zycia na ziemi. Fakt ten prawdopodobnie sprawił rownież, ze w pewnym momencie zaciekawiło ją bycie człowiekiem.

Scena, gdy bohaterka zaparkowala samochod wieczorem gdzies na poboczu i została zaatakowana przez grupę huliganów, a o scenach z drwalem nie wspominając... Otworzyła sie na ludzi i została brutalnie zdewastowana i zgwałcona.

BTW pierwszy komentarz napisałem nieco w pośpiechu, a przycisk edycji niestety nie działa, wiec proszę o nie traktowanie go dosłownie. Pozdrawiam :)

Pimlico7

No właśnie, może trzeba mieszkać w Wielkiej Brytanii aby mieć takie spojrzenie na film ja Twoje?

Artur7335

No dobra ale oglądać czy nie bo jutro idę do pracy i chciałem coś na oko zapodać

barbiturian

Luknij i sam oceń, po co masz mieć potem do kogoś pretensje?

Artur7335

Prawdę mówiąc to przeważnie tak robię bo tu od jakiegoś czasu to nie ma co brać ocen pod uwagę ;pozdrawiam

barbiturian

Podobnie myślę.
Pozdrawiam.