PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8727}

Podejrzani

The Usual Suspects
1995
7,7 106 tys. ocen
7,7 10 1 106495
7,6 51 krytyków
Podejrzani
powrót do forum filmu Podejrzani

CZy aby na pewno po wyjasnieniu wszystko staje sie takie jasne bo ja mimo wszystko mam watpliwosci dotyczace rozwiązania zagadki:)

NO własnie mnie nie wydaje sie to takie oczywiste kim jest Sozem. W całym filmie przeciez nawet przez sekunde nie ma dosłownie powiedziane że to własnie Verbal nim jest. Koncówka niby daje nam to do zrozumienia ale czy na pewno? udowadnia nam tylko to że cala opowieść była genialnie zmontowanym kłamstwem. mamy dowód verbal tam był i zrobił co zrobił ale nie że to on własnie jest keyserem. dlaczego i kto wg mnie nim moze byc? :

1. Czy geniusz zbrodni byłby gotów wystawić sie na takie ryzyko rozpoznania jak akcja w porcie tylko po to by zabić jedna osobe? wątpie. Wg mnie Verbal był tylko posłańcem Soze którym tak naprawde moze być Kobayashi. PRześledźmy o co chodziło Soze. Jego celem była dalsza kompletna anonimowiść. wiec zreasumujmy, kto go widział (i wiedział o jego przestepczej działalnosci): naszych 5 cwaniaczków, dziewczyna keatona i jego ochroniarze. Wszyscy nie żyją. Z wyjątkiem Verbala który jest jego człowiekiem i miał o wszystko zadbac. plan udał sie w 100% a nawet lepiej bo człowiek który mogł rozpoznać Soze nie żyje a po wypuszczeniu gdyby policja domysliła sie kłamstwa wszystkie podejrzenia spadaja na verbala. taki rownież mogłbyć rozkaz/plan Soze, aby to jego człowiek został za niego wziety i sprowadził wszystkie poszlaki na siebie. Kobayashi dalej jest duchem, nikt o nim nie wie i nikt go nie zna.

2. Powiecie że węgier ze statku dał im rysopis Keysera. Ale skad on mogł wiedzieć że to Keyser? Jedynym człowiekiem w porcie który mogł rozpoznać Soze był ten wąsacz w ładowni skutecznie unicestwiony. a ten węgier po prostu widział jak verbal rozwala wszystkich łacznie ze swoimi partnerami. co innego mogł pomysleć jak nie to że to własnie on jest Keyserem Soze.

3. Jeszcze jedna teorią jest ta że Keyserem mogł rzeczywiscie być Dean Keaton. To co w trakcie przesłuchania powiedział Kujan moglo być trafne. Keaton rzeczywscie wymyślił taki spisek by zabic zagrażajacego mu wąsacza w ładowni ale nie wział pod uwage że został przez kogos przechytrzony. Mianowicie przez głupiego kaleke Verbala Kinta który wraz ze swoim wspolnikiem Kobayashim chciał go zabic/przejąc jego interes co wiecej roznieść poł mafii wegierskiej i tureckiej na strzepy do tego zostać złapanym i wyjsc uniewinionym z posternuku policji jakgdyby nigdy nic.

ale to wszystko gdybania. w koncu historyjka verbala była bujdą a widz sam wybiera sobie co mogłobyć prawdą a co nie.

Irokez

Po przesłuchaniu, na koniec Pana Detektywa bolała doopa...raczej długo. Film pierwszą klasa!