PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8727}

Podejrzani

The Usual Suspects
1995
7,7 107 tys. ocen
7,7 10 1 107320
7,6 62 krytyków
Podejrzani
powrót do forum filmu Podejrzani

A jak dla mnie to jest to jeden z najlepszych kryminałów jakie oglądałem a już na pewno
plasuje się na podium. Na pewno jest to zasługa świetnego i bystrego scenariusza. Nie
wyłapałem żadnej wpadki logicznej w tym filmie, wszystko jest uzasadnione fabularnie, nie
ma tu "przypadkowych" co jest wielkim dokonaniem. Gra aktorska na najwyższym poziomie,
szczególnie spodobał mi się Spacey w roli Kinta no i Dead Keaton. Bardzo szybko i
przyjemnie mi zleciał czas oglądając "Podejrzanych" i z całym sercem poleciłbym go
każdemu fanowi kryminałów, a zakończenie to mistrzostwo świata, choć bardziej domyślni
będą mieć prawdopodobnie słuszne podejrzenia co do... już w połowie filmu, ale i tak cały
czas ogląda się z pełnym skupieniem i w napięciu.

ocenił(a) film na 8
AdWienc

Świetny scenariusz, klimat noir (tak trochę) rewelacyjny Spacey i powoli rosnące napięcie z miejsca sprawiły, że "Usual Suspects" stał się jednym z moich ulubionych filmów. Tego wrażenia nie popsuło nawet to, że znałem zakończenie, szczena i tak opada. Warto poświęcić więcej miejsca scenariuszowi bo w czasie w którym powstał był nowatorski i po prostu świetny. Dzisiaj też robi wrażenie i inni filmowcy często się na im wzorują. Christopher McQuarrie wykonał kawał fenomenalnej roboty SPOILER nie wiemy co jest prawdą w opowieści Verbala, wiemy tylko o strzelaninie na statku, wszystko inne mógł zmyślić, lub nie ;) SPOILER END.
Klasyka i jeden z najlepszych kryminałów w historii.