PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8727}

Podejrzani

The Usual Suspects
1995
7,7 107 tys. ocen
7,7 10 1 107316
7,6 62 krytyków
Podejrzani
powrót do forum filmu Podejrzani

waszego uwielbienia. Przecież ten film jest strasznie schematyczny. Już na początku filmu domyśliłem się całej fabuły i tylko czekałem aż stanie się to, co podejrzewałem. Spacey po raz kolejny otrzymał rolę pozornego niedorajdy życiowego, który tak naprawdę jest jakimś kulersko wyluzowanym gościem, że tak powiem. Schemacik, nic nowego. Czwóreczka

ocenił(a) film na 10
Ded

Gratuluję dedukcji i logicznego myślenia ja mam podobnie jak czytam jakiś kryminał- nic ztego nigdy nie wychodzi po 5,10 str. wiem kto jest mordercą...zgroza

Pozdrowienia:)

ocenił(a) film na 9
Ded

stary jak domyśliłeś się na początku filmu jaki będzie koniec to wal na pierwszy lepszy komisariat i zostań śledczym czy jakoś tak przestępczość spadnie o jakieś 1100%, swoją drogą jak można takie bzdury pleść

szeryf_3

Drogi kolego, rozwiązania się domyśliłem, bo istnieją dziesiątki filmów z identycznym rozwiąxaniem, jak ten film... Po prostu jak oglądałem ten film przeżywałem jakby deja vu... i to nie była dedukcja, tylko porównanie z innymi scenariuszami... poza tym przesadzasz i jesteś nieuprzejmy :):)

ocenił(a) film na 10
Ded

Możesz mi podać scenariusz filmu który przypomina Podejrzanych?

Pozdrowienia

Santoro

1 przyklad: "lek pierwotny", tyle ze norton jakos bardziej mnie przekonal co do swojej "niewinnosci", a "podejrzani" sa strasznie naciagani swoja droga. Pierwsze co zauwazylem to, to ze keyser soze wykonuje wszystko lewa reka, czyli ta ktora mial spacey sparalizowana. no i oczywiscie ta scena z metalowa zapalniczka na komisariacie podsuwa rozwiazanie.

Ded

Hmm.... Chyba późniejszymi?:)

ocenił(a) film na 9
The_Perfect_Drug

Rzeczywiście Spacey gra dużo podobnych do siebie ról. Ale prawda jest taka, że najbardziej pasuje wlasnie do takich kulersko wyluzowanych gosci :) Co do schematyczności tego filmu to jeden wielki absurd. Mówisz ze były już dziesiątki takich filmów o podobnym zakonczeniu? Chciałbym znać chociaż garść tych filmów, bo jakoś nie przypominam sobie żeby przed 'Podejrzanymi' powstało coś o podobnym zakonczeniu.

Ded

No to wpadłeś stary. Mówisz o garści podobnych filmów, a podajesz przykład, z 1996, czyli rok później po „Podejrzanych” i właśnie „Lękowi Pierwotnemu” można zarzucić wtórność. Jak nie ma pojęcia to się nie wypowiadaj.

ocenił(a) film na 9
SQNboy

Problem w tym że O Keyzerze nie było wspomniane na początku filmu, wtedy nawet nie było wiadomo że szukają jednego człowieka, więc skąd mogłeś wiedzieć że Specey jest człowiekiem o któym nawet nie wspomniano ?
A druga sprawa apropo Primal Fear, właśnie Norton był z góry oskarżony więc reżyser nam narzucił podejrzanego i to do tego jedynego potem dopiero pojawia sie jego znajomy. Tu mamy od razu kilku z czego nawet niewiadomo kogo szukamy i czy to wogóle jedna osoba.

ocenił(a) film na 10
Ded

Oj

ocenił(a) film na 9
Ded

A Ja nie rozumiem o co wam chodzi z tą zapalniczka ? jak mozna sie bylo zaczaic po tej zapalniczce.. w ktorym momencie na komisariacie ? oswieccie mnie prosze :)

ocenił(a) film na 10
Ded

Albo Ty jesteś naprawdę "świetlisty", albo twój problem polega, ze za póź no go oglądałeś i za wiele o nim słyszałeś.
Jeśli, to pierwsze, to Twój "świetlisty" blask oślepia mnie tak, że padam na kolana. Jeśli, to drugie, to współczuję Ci i ubolewam, że minęła Cię tak wspaniała uczta.

azurr0

czasem nie trzeba mysleć i pozwolić aby film nas zaskoczył:) efekt pirunujacy. jezeli ktoś myśli że film był nudny niech obejrzy "inni", nuda nuda nuda ale za to jakie zakończenie;)

użytkownik usunięty
aeternus

Po części zgodzę się z założycielem tamatu. Nie wiem, może to moja wina, że myślę podczas oglądania, ale mniej więcej w 30 min. filmu wiedziałem jak się skoczy. I nie naskakujcie na mnie, że się nadaje na oficera śledczego, poprostu tak pomyślałem i rozczarowałem się zakończeniem. Film widziałem w 1997 roku, wtedy jeszcze nie miał takiej renomy jak dziś. Od tego czasu oglądałem go jeszcze 4 razy, za każdym razem podoba mi się coraz bardziej. Na dzień dzisiejszy to 8/10. Gdybym tyle nie myślał za pierwszym razem byłoby 10/10. Muszę przyznać, że rzadko które zakończenie powala mnie na kolana. Coraz częściej scenarzyści starają się gmatwać wątki, by na końcu dać nam nabardziej banalną puentę. Pomimo to zachwycony byłem zakończeniem Siedem, Fight Club, Prestiż, Lęk pierwotny, Blade Runner, The Departed i paru innych